liliacul

Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul “Liliacul”, operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, sâmbătă, 11 ianuarie 2014, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași. Dirijor – Gabriel Bebeșelea.

Cristina Grigoraș va debuta în rolul “Adela”. Soprana a devenit solista Operei Naționale Române Iași în anul 2012. Pe lângă alte numeroase premii, în luna decembrie a anului trecut, Cristina Grigoraș a obținut Premiul al III-lea la Concursul Internațional de canto “Vincenzo Bellini”, Italia.

Din distribuție fac parte:

Rosalinde  – Renata Vari  (Opera Română Craiova)

Gabriel  von  Eisenstein – Cosmin  Marcovici

Prinţul   Orlovsky  – Maria  Macsim  Nicoară

Dr. Falke  – George Cojocariu

Dr.Blind  – Tudor  Florenţa

Ida –  Ana  Maria Donose

Frosch – Iulian  Ioan Sandu

Ivan – Victor  Zaharia

Alfred – Andrei  Fermeşanu

Frank – Petre Burcă (Opera Națională Română Cluj-Napoca)

 “Liliacul”, libretul de Karl Haffner și Richard Genée, după nuvela “Le Reveillon” de Henri Melhac și Ludovic Halévy, a avut premiera la Viena, la „Theater an der Wien“, la data de 5 aprilie 1874.

În România, prima reprezentație a avut loc la 20 martie 1891, la Teatrul Național din București, sub conducerea artistică a lui George Stephănescu. De atunci opereta a fost pusă în scenă de principalele companii artistice din România. Noua montare a „Liliacului” la Opera Română din București a avut loc la 11 martie 1968.

În creația lui Strauss, opereta “Liliacul” ocupă locul de căpătâi, situându-se și astăzi printre cele mai valoroase lucrări aparținând acestui gen. Succesul, de care s-a bucurat de-a lungul vremii, s-a datorat în primul rând muzicii inspirate și pline de prospețime. Opereta clasică a celui mai popular și iubit compozitor al Vienei anilor 1874 reușește în același timp să dezvăluie și să sublinieze intriga unei farse ingenios ticluite și pline de haz. La Iași “Liliacul” s-a jucat prima oară în anul 1963, în regia lui Jean Rînzescu.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/01/liliacul1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/01/liliacul1-150x150.jpgRevista MuzicalaSpectacole
Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul “Liliacul”, operetă în trei acte de Johann Strauss-fiul, sâmbătă, 11 ianuarie 2014, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași. Dirijor - Gabriel Bebeșelea. Cristina Grigoraș va debuta în rolul “Adela”. Soprana a devenit solista Operei Naționale Române Iași...