Ateneu

Filarmonica „George Enescu” vă invită marţi, 14 ianuarie, ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, la un concert cameral de excepţie, avându-i ca invitaţi pe apreciata violonistă Adriana Winkler şi pe cunoscutul pianist Cristian Petrescu.

În program: Bela Bartok – Şase dansuri româneşti, Sonata nr. 2, op.18; George Enescu – Sonata nr. 3, op.25, “în caracter popular românesc”; Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 9, în la major, op.47, Kreutzer.

Violonista ADRIANA WINKLER a studiat la Bucureşti, cu profesorii Ştefan Gheorghiu şi Octavian Raţiu. Dupã ce şi-a început cariera muzicalã la Bucureşti, în anul 1996 a devenit concertmaistru al Filarmonicii Regale a Galiciei din Santiago de Compostela şi profesor de vioarã la Escuela de Altos Estudios Musicales de Galicia. În paralel cu activitatea sa de orchestrã şi cea pedagogicã susţine concerte şi recitaluri în România, Spania, Germania, Anglia, Portugalia şi Olanda. Din 1996 cântã împreunã cu pianistul Cristian Petrescu. Între 2007 şi 2011 a fost ataşat cultural al Ambasadei României de la Berlin.

Pianistul şi compozitorul CRISTIAN PETRESCU, imediat dupã admiterea în 1969 la Universitatea de Muzicã (fostul Conservator „Ciprian Porumbescu”) la clasa de pian a doamnei profesoare Ana Pitiş, a putut emigra din Republica Socialistã România datoritã originii armene a familiei sale. Dupã o scurtã şedere la Beirut (Liban), unde a debutat într-un recital la Universitatea Americanã din Beirut, primeşte în octombrie 1970 o bursã la Juilliard School din New York. În 1972 primeşte la New York premiul „Aram Haciaturian” rezervat pianiştilor de origine armeanã. În 1974, dupã încheierea cu un Master Degree a studiilor sale, obţine din partea „Cursurilor de varã de muzicã contemporanã” din Darmstadt o bursã pentru cursurile de pian din acelaşi an cu pianistul german Aloys Kontarski. În august 1974, la încheierea cursurilor, primeşte Premiul „Kranichstein” al oraşului Darmstadt pentru interpretarea în primã audiţie a Klavierstück-ului nr. 4 de Wolfgang Riehm şi a Sonatinei pentru flaut şi pian de Pierre Boulez. Din toamna anului 1974 are o bursã de studii post-universitare la Musikhochschule din Köln la clasa profesorului Aloys Kontarski (pian) şi Karlheinz Stockhausen (compoziţie), fiind în acelaşi timp şi asistent la clasa de violoncel a directorului scolii, violoncelistul Siegfried Palm. Între 1975 şi 1977 este asistent la clasa de compoziţie a lui Karlheinz Stockhausen. În 1977 primeşte diploma de „Konzertexamen” şi asistã timp de un an (1977-78) la cursurile de compoziţie ale lui György Ligeti de la Musikhochschule din Hamburg. În 1981 intrã ca pianist solist, dupã o audiţie de intrare extrem de dificilã, în Ensemble Intercontemporain din Paris condus de Pierre Boulez, unde va rãmâne pânã în 1986. Dupã obţinerea, în 1989, a cetãţeniei franceze, se mutã la Berlin, unde e invitat sã cânte cu membrii Orchestrei Filarmonice din Berlin un program dedicat exclusiv muzicii lui Enescu în concertul de deschidere a Sãlii de muzicã de camerã a filarmonicii (Kammermusiksaal). În 1994 este invitat din nou de cãtre Filarmonica berlinezã sã cânte în aceeaşi salã un program dedicat muzicii compozitorilor unguri (Bartók, Ligeti, Kurtág). În 1998 Cristian Petrescu primeşte pentru înregistrarea sa, pentru firma Harmonia Mundi a lucrãrilor pentru pian de Enescu, premiul criticii pariziene „Le Diapazon d’or” precum şi „Grand prix du disque” al Academiei pariziene a discului, „Charles Cros”. Dintre compoziþiile sale menţionãm: Nebenspiel/Joc secund pentru mezzosopranã şi 6 instrumente, cvartetul de coarde Tombeau de Enesco, Lunarul – parafrazã dupã Schoenberg şi Giraud.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/01/Ateneu1-1024x379.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/01/Ateneu1-150x150.jpgRevista MuzicalaConcerteadriana winkler,ateneul roman,cristian petrescu
Filarmonica „George Enescu” vă invită marţi, 14 ianuarie, ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, la un concert cameral de excepţie, avându-i ca invitaţi pe apreciata violonistă Adriana Winkler şi pe cunoscutul pianist Cristian Petrescu. În program: Bela Bartok – Şase dansuri româneşti, Sonata nr. 2, op.18; George Enescu...