AVATAR ENESCU: 6o de ani în 6 zileAfis AVATAR ENESCU

4-9 mai 2015

Un proiect RADIO ROMÂNIA CULTURAL 

Producător Sorina Goia

 

 

 CORNELIU BABA despre GEORGE ENESCU:

corneliu-baba  Intrus printre profesionişti şi personaliăţi de seamă ale muzicii ,particip cu evocarea serii memorabile din anii îndepărtatei mele adolescenţe, când l-am văzut şi l-am ascultat prima dată pe Enescu.Au trecut de atunci 60 de ani, bătrâna mea profesoară de vioară din vremea aceea îmi dăduse un bilet şi recomandarea să mă duc la concertul pe care Maestrul urma să îl dea acompaniat de Nicolae Caravia în sala fostului Teatru Naţional din Craiova.

Aveam 15 ani…toată ziua şi până seara târziu enervam pe ai mei cu interminabilele mele exerciţii la vioară. Nu auzisem până atunci cântând pe nimeni decât pe profesoara mea (şi bineînţeles pe mine), dar muzica devenise o preocupare ce începuse să îngrijoreze familia.

Pe scenă în seara respectivă a apărut Enescu. Un bărbat în floarea vârstei Resize-of-george-enescu-corneliu-baba-foto-lucian-muntean-02în jurul a 40 de ani, de o frumuseţe tulburătoare, înainta parcă plutind (aşa cum l-a descris Mihail Jora) cu mersul puţin săltat, adus uşor de spate. Mai târziu, când l-am văzut îndeaproape, am rămas impresionat de frumuseţea de medalie a profilului său, de  privirea senină, adâncă şi inteligentă, de gura desenată grav, de fruntea înaltă încadrată de cele două meşe de păr. Întreaga înfăţişare trăda o distincţie înăscută, remarcată prin lipsa de ostenitaţie. Intuiţia mea de pictor pe care o posedam se pare de atunci, mi-a oprit privirea în primele momente asupra contrastului de culoare şi de dimensiune între statura masivă înveşmântată în fracul negru şi sclipirea fascinantă a viorii ce părea foarte mică în mâna lui. În portretele ce am incercat şi încerc mereu să-i fac, amintirea acestui contrast persistă cu permanenţa unei obsesii picturale.

Când primele măsuri ale sonatei în Re major de Händel s-au făcut auzite în tăcerea serii, inima mea a început să bată şi pe măsură ce sunetul viorii şi al pianului îşi desfăşurau dialogul emoţia mea creştea. Trăiam ceva dureros de frumos, am început să plâng încet, glasul viorii dematerializat se înălţa strălucitor şi scobora grav, expresiv, de puritate  şi răzleţe ideale. Nu cunoşteam programul concertului, dar azi îl ştiu pe dinafară. Am ieşit din teatru complet halucinat. Am plecat pe străzi până dimineaţa spre spaima părinţilor mei. Pe Enescu l-am auzit de atunci de foarte multe ori, l-am  auzit cântând, dirijând în apogeul vieţii şi spre bătrâneţe, când domnul superb care apărea pe scenă parcă plutind – se gârbovise.

baba-2Nu ştiu când era mai emoţionant, mai extraordinar. Ca interpret al imensei literaturi violonistice ce făcea parte din repertoriul său, Enescu înainte de toate rămâne un  mare poet al magicului său instrument. Visa  (cum spunea cineva) odihnindu-se pe vioară şi închinându-şi ţelul gândind ce e pe cale a interpreta. Tehnica lui impecabilă părea firească şi virtuozitatea pe care o stăpânea fără egal nu era folosită spre a uimi cu ea auditoriul.

Şi-a închinat întregul rost al existenţei sale muzicii. A fost ceea ce se poate numi în cea mai înaltă accepţiune a cuvântului un artist complet, un exemplar ce se naşte unul la distanţe de secole.

Geniul său este un exemplu de sublimă umilinţă în faţa artei. În ceasul de descumpănire, în singurătatea paletei mele, meditaţiile sale de bătrâneţe îmi sunt călăuze. Lucrez (mărturiseşte lui Gavoty) prin suferinţă şi bucurie şi mă simt în munca mea prea umil ca să-mi pot îngădui să descurajez.

Omagiind memoria lui Enescu, trebuie să fim convinşi că a fost atât de mare încât orice am face pare prea puţin pentru ce ne-a lăsat…

 

Interviu din Fonoteca de Aur Radio România

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/04/corneliu-baba1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/04/corneliu-baba1-150x129.jpgRevista MuzicalaAVATAR ENESCU
AVATAR ENESCU: 6o de ani în 6 zile 4-9 mai 2015 Un proiect RADIO ROMÂNIA CULTURAL  Producător Sorina Goia      CORNELIU BABA despre GEORGE ENESCU:   Intrus printre profesionişti şi personaliăţi de seamă ale muzicii ,particip cu evocarea serii memorabile din anii îndepărtatei mele adolescenţe, când l-am văzut şi l-am ascultat prima dată pe Enescu.Au trecut de...