AVATAR ENESCU: 6o de ani în 6 zileAfis AVATAR ENESCU

4-9 mai 2015

Un proiect RADIO ROMÂNIA CULTURAL 

Producător Sorina Goia

 

 

 

Octav-Onicescufoto-213x300OCTAV ONICESCU  despre GEORGE ENESCU

…Se refugia de lumea celorlalţi, se refugia în el însuşi foarte des, de multe ori la Sinaia, se retrăgea în cămăruţa lui. Numai din toţi  vizitatorii, cred că eram unicul care nu-l supăram când mergeam acolo, dar nici eu nu mă duceam foarte des să-l tulbur. Uneori se ruga, se ruga pentru a se izola cât mai mult, pentru a lăsa domnia sunetelor, adică a armoniilor pe care el le trăia… un fel de libertate, de dezvoltare, de desfăşurare pe care contactul cu lumea din afară (chit că nu era supărător, dar era totuşi un contact, o plecare, o intervenţie străină)  îl îndepărta de la adâncirea a ceea ce vroia să fie o expresie interioară.

Aveţi vreo amintire legată direct de el ?

Da, am mai multe astfel de amintiri. Una, de pildă, dimineaţa, nu ştiu… pe la ora 10,00, aşa ceva… ieşisem să mă plimb prin iarba din faţa casei la Sinaia şi îl văd venind furios, zice “Poftim, acum a plecat Orchiş şi a venit să-mi propună să mă duc să cânt la Viena”. Viena fusese bombardată şi nu-l invitase de zeci de ani, el studiase la Viena, el era un copil (să zicem) al muzicii vieneze, mersese la Viena în epoca lui Brahms, aşa… pe care a trăit-o intens… şi vienezii … aveau ei oamenii lor, bineînţeles. Era şi chestie de interese la mijloc şi acuma, după ce Viena a fost simpozionului-international-de-muzicologie-george-enescu-1525935bombardată, ameninţată rău, să îl invite să dea un concert… era furios! Pe urmă l-am căutat şi eu pe Orchiş  şi i-am făcut reproşurile respective.

Altfel, o dată l-am suprins (era în faţa geamurilor de unde era pianul, camera aceea mai mare de la primul etaj  şi era un mesteacăn,  un copac splendid care se dezvoltase acolo)  şi l-am surprins o dată contemplând copacul, chiar i-am spus Asta faci,  maestre? şi zice Da, nu ştiu… m-a cuprins aşa o … un fel de nelinişte interioară, o să iasă ceva de aici.

 

Interviu realizat de Nicolae Florescu în 1982

Fonoteca de Aur Radio România

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/04/Stamp_romania_Octav_Onicescu.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/04/Stamp_romania_Octav_Onicescu-150x150.jpgRevista MuzicalaAVATAR ENESCU
AVATAR ENESCU: 6o de ani în 6 zile 4-9 mai 2015 Un proiect RADIO ROMÂNIA CULTURAL  Producător Sorina Goia       OCTAV ONICESCU  despre GEORGE ENESCU ...Se refugia de lumea celorlalţi, se refugia în el însuşi foarte des, de multe ori la Sinaia, se retrăgea în cămăruţa lui. Numai din toţi  vizitatorii, cred că eram unicul care...