COLECŢII ROMÂNEŞTI la  Radio România Cultural

Duminică 10 mai ora 23,00 

Producător Sorina Goia 

 

 

AUREL-GIROVEANUAUREL GIROVEANU

(24 sept 1916, comuna Girov,jud. Neamț –

2 aprilie 2001, București)

Pe Aurel Giroveanu l-am îndrăgit în mod anume: asemeni lui Henry Mălineanu, a condus redacţia de muzică uşoară a Radio-ului, timp de 5 ani (1944-1949). Vom vedea pe parcursul serialului cum marii creatori de gen  – l-aş numi acum doar pe Radu Şerban, şi-au legat activitatea de instituţie. Aurel Giroveanu a parcurs aproape întregul secol trecut. Din 1916 data naşterii. până în 2001. S-a „împrietenit” cu timpul… Nu întâmplător una dintre melodiile sale poartă titlul Prietene, veac 20.

Venea din Moldova, judeţul Neamţ, comuna Girov – de unde şi numele cu A-680297-1394557966-9644.jpegcare şi-a semnat creaţia. A trecut prin Şcoala muzicilor militare, Conservatorul „Egizzio Massini” din Bucureşti. Foarte apreciat ca pianist a intrat în lumea muzicii de divertisment, trecând prin multe formaţii de dans sau estradă. A scris însă – cu o prolificitate ieşită din comun – operetă, musical, vodevil, comedie muzicală, spectacole de revistă, muzică de film, corală, muzică uşoară – „la greu”: sute de piese – peste 500! Când cade primul fulg de nea  a fost succesul începutului de carieră a făuritorului de şlagăre, tango pentru voce şi pian. Era în 1948.

Gică Petrescu lansa în 1952 valsul lui Aurel Giroveanu Bucureşti, Bucureşti.

 

În 1953 Vino pe aleea trandafirilor adaugă creaţiei lui Aurel Giroveanudownload alt şlagăr.

Mega hit-ul În amurg – 1955, lansat de Trio-ul Grigoriu este piesa de rezistenţă a maestrului Giroveanu. A cunoscut versiuni de referinţă: instrumentale – cea mai reprezentativă sub arcuşul virtuozului Jean Ionescu, vocale cu Angela Similea ori Aura Urziceanu.

Aurel Giroveanu scria foarte uşor: invitat în juriu la un Festival,R-3595470-1336746835-4430.jpeg a creat în noaptea dinaintea galei o piesă, a repetat-o dimineaţa cu toţi concurenţii şi orchestra; astfel Festivalul s-a încheiat foarte sus calitativ, inedit, pe placul audienţei: melodia se numea Nu e viaţă mai frumoasă ca la Piatra Neamţ evident, locul unde se desfăşura  competiţia. Aurel Giroveanu se afla mereu acolo unde era nevoie de el. Eficient demonstra ideea lui Ion Vasilescu potrivit căreia, şlagărul este acela pe care îl poţi reproduce cu un deget la pian! Mare melodist, fără a apela la armonii sofisticate, cu nobleţe a cantilenei, Aurel Giroveanu a adus muzicii uşoare româneşti istorie; celor care i-au interpretat cântecele – satisfacţii notabile. În 1970, la Festivalul internaţional „Cerbul de aur”, Angela Similea primea „Cerbul de argint” interpretând După noapte vine zi”.

Am strâns toamnă după toamnă a fost marele dar muzical oferit de Aurel Giroveanu lui Gică Petrescu. A fost cântat timp de decenii!

 

Superba voce a lui Cornel Constantiniu tălmăcea de asemeneaMelodii-de-Aurel-Giroveanu-001d6a prin timp – Unde eşti fericirea mea, altă partitură cu încărcătură emoţională a lui Aurel Giroveanu

Am ales pentru finalul momentului rezervat lui Aurel Giroveanu o piesă cumva simbol: Doina Spătaru interpretează şlagărul Nu mă mai despart de tine. Desigur cântec de dragoste; încerc să sugerez şi prin ea apropierea emoţională pe care muzica lui Aurel Giroveanu o păstrează peste timp.

A dv. Daniela Caraman Fotea

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/05/Corina-Chiriac-Doina-Badea-George-Grigoriu-Mihaela-Mihai-Aurel-Giroveanu-la-Mamaia-721.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/05/Corina-Chiriac-Doina-Badea-George-Grigoriu-Mihaela-Mihai-Aurel-Giroveanu-la-Mamaia-721-150x150.jpgRevista MuzicalaEmisiuni
COLECŢII ROMÂNEŞTI la  Radio România Cultural Duminică 10 mai ora 23,00  Producător Sorina Goia      AUREL GIROVEANU (24 sept 1916, comuna Girov,jud. Neamț - 2 aprilie 2001, București) Pe Aurel Giroveanu l-am îndrăgit în mod anume: asemeni lui Henry Mălineanu, a condus redacţia de muzică uşoară a Radio-ului, timp de 5 ani (1944-1949). Vom vedea pe...