COLECŢII ROMÂNEŞTIdownload

ediţie aniversară dedicată compozitorului MIRCEA DRĂGAN

Radio România Cultural 

Duminică 24 mai 2015,  ora 23,00 

 

 

Greii muzicii uşoare româneşti: MIRCEA DRĂGAN (n. 20 mai 1945)

Nu cunosc nici un artist pe care să-l pot numi şi Sideral şi Mondial şi Romantic! În afara lui Mircea Drăgan. Interesantã personalitate acest fan al Euterpei! Profesionist (cu studii academice), instrumentist virtuoz (kybds.), legat de istoria timpurie a pop-ului autohton (membru în grupul Sideral din 1965), şef de formaţie (Mondial fondat în 1968, Romanticii –1972); compozitor şi orchestrator. Atins şi el de „febra” declanşată prin difuzarea în cinematografele din România a filmului Tinerii cu Cliff Richard şi The Shadows, în urma căruia tineri de prin toate colţurile ţării au început a se organiza în mici trupe, cu instrumente improvizate, pentru a cânta piese la modă, de la Beatles, Animals, Trogs ş.a. dar şi propriile încercări componistice. Şi Sincronul lui Cornel Fugaru era un exemplu semnificativ.

Mircea Drăgan a fost un  exemplar conducător de formaţii, mondialmanager iscusit, cu rezultate notorii: a parcurs toată ţara,  acompaniind timp de decenii solişti precum Anda Călgăreanu, Cristian Popescu, Cornel Constantiniu, Anca Agemolu, Adrian Romcescu, Dan Spătaru, Margareta Pâslaru, Jacques Hustin… A străbătut şi lumea în lung şi în lat: aş aminti ca speciale, doar de lungile turnee în Emiratele Arabe Unite. A mai avut Drăgan o calitate: oferind cadrul artistic – formaţiile, a dat posibilitate, a contribuit direct ca instrumentist, aranjor la proliferarea creativităţii afirmate de componenţi. Mai mult decât elocvent – MONDIALUL care a lăsat în urma existenţei sale piese de re-fe-rin-ţă! Prima compoziţie a lui Drăgan datează din acea epocă: piesa Lumea pe versuri de… Mircea Florian! 1969. Voi rosti în context şi numele lui Romeo Vanica, fost coleg la Electrecord, eminent redactor şi producător muzical. Vă reamintesc acum şlagărul său Primăvara pe versuri de George Topârceanu.

Chiar dacă în finalul de carieră, Romeo Vanica a devenit… imageResize  radiofonist, ştirist la Radio România Actualităţi!, zestrea sa muzicală păstrează peste timp şi Romanţa fără ecou, – Iubire bibelou de porţelan, şi De va veni la tine vântul, Romanţa iubirii dar şi splendida piesă Pe harta Europei, versuri Ion Minulescu. Inconfundabilă şi de neuitat vocea interpretului Gabriel Drăgan.

 

Revenind la Mircea Drăgan, pot spune că şi-a luat la rândul lui …”doctoratul în muzică”; consider demersul împlinit prin creaţia devenită evergreen. A scris mult după ce şi-a încheiat activitatea de turnee, devenind membru al Uniunii Compozitorilor şi dedicându-se o vreme exclusiv creaţiei de muzică uşoară, cizelată sub bagheta maestrului Richard Bartzer.

Ascultaţi, ce piesă i-a oferit Mirabelei Dauer (cu care colaborase încă de pe vremea debutului solistei): Păcat că vremea nu se – ntoarce înapoi, versuri Eugen Rotaru, scrisă în 1986)

Activitatea lui Mircea Drăgan, cunoaşte meandre inedite.200px-MondialEP Businessman eficient, (rarisimã calitate la un artist de primã linie), pune bazele societăţii Drăgan Music (având ca obiect importul de instrumente muzicale, aparaturã electronicã profesionalã, înregistrări şi producţie muzicalã); avea şi are un talent aparte în materie de înregistrarea sunetului; a şi colaborat în acest sens cu mai multe companii de profil de peste hotare: Olimpia Records din Anglia de pildă, pentru care a semnat producţii destinate discului, colaborând cu Filarmonica din Oradea, dirijată de regretatul Erwin Acel. Nici un moment nu a neglijat însă componistica. În 1992, Monica Anghel înregistra piesa lui Mircea Drăgan – Tu, numai tu; versuri Dumitru Popescu Chiselet

 

Foarte activ în cadrul Uniunii Compozitorilor, Mircea Drăgan,a făcut parte din comisia pentru elaborarea noii legi a Dreptului de autor, a fost director executiv în Festivalului internaţional al muzicii noi – patru ediţii, 2000-2004; din acest ultim an a preluat  directoratul  Editurii muzicale a Uniunii până în 2005. Aşadar, melodist, orchestrator, manager cu fler. Se spune că soarbe muzica dintr-o… Cupă de Murano proslăvită printr-un rondel… Mă refer la titlul uneia dintre melodiile lui, Rondelul cupei de Murano. Dar, câte nu au mai fost! Piesa Mâine obţinea premiul III pentru compoziţie la Festivalul şlagărelor de la Dresda, Soare şi foc I şi II  au fost înregistrate pe disc, erau hit-uri ca şi  Te iubesc ori Nu te lăsa cu Elena Cârstea. Aceasta din urmă, creaţie de an 2000.

Piesele lui Mircea Drăgan au fost cântate de Angela Similea, Loredana Groza, Daniel Iordăchioaie, Silvia Dumitrescu, Mihai Constantinescu, de mulţi tineri interpreţi pe care îi ajută şi azi în calitate de regizor muzical la Televiziunea Română, oferindu-şi de asemenea experienţa mai tinerilor confraţi – compozitori, în calitate de membru în Biroul secţiei de muzică uşoară al Uniunii Compozitorilor. Fiecare aspirând, evident la succesele pe care el, unul dintre mentori le-a dăruit peste timp şi muzicii noastre uşoare. Ne mai convinge – dacă mai era nevoie, din nou Mirabela Dauer.

La revedere,

A dvs. Daniela Caraman Fotea

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/05/mondial1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/05/mondial1-150x150.jpgRevista MuzicalaEmisiuni
COLECŢII ROMÂNEŞTI ediţie aniversară dedicată compozitorului MIRCEA DRĂGAN Radio România Cultural  Duminică 24 mai 2015,  ora 23,00      Greii muzicii uşoare româneşti: MIRCEA DRĂGAN (n. 20 mai 1945) Nu cunosc nici un artist pe care să-l pot numi şi Sideral şi Mondial şi Romantic! În afara lui Mircea Drăgan. Interesantã personalitate acest fan al Euterpei! Profesionist (cu...