Victoria Draganescu Zimtea Născută la 5 mai 1929 la Bucureşti, a urmat  Conservatorul din Bucureşti unde a avut profesori iluştri:  Livia Vrăbiescu-Vaţianu (canto),  Jean Rânzescu şi Jean Bobescu(operă), Ion Dumitrescu (armonie), Ioan D.Chirescu(teorie-solfegiu), Zeno Vancea (istoria  muzicii). A fost coristă în Ansamblul CFR-Giuleşti, Corul Filarmonicii „George Enescu”, solistă la Ansamblul Sfatului Popular al Capitalei(1949-1958). Din 1959 până în 1969  a fost solista Operei Naţionale Bucureşti. După 1969 şi-a desfăşurat  activitatea în Germania şi Italia : Opera din Innsbruck, Teatrul de Stat din Saarbrücken, Teatrul de Stat Gärtnerplatz din München, Teatrul de Stat din Kassel, Şcoala de Canto Madrigaliste din Palermo. Repertoriul său  a cuprins  roluri precum Medeea de Cherubini, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte, Flautul fermecat de Mozart, La serva padrona de Pergolesi, Fidelio de Beethoven,  Cavalleria rusticana de Mascagni, Dama de pică, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Boema, Tosca  de Puccini, Olandezul zburător, Tannhauser, Lohengrin de  Wagner, Cavalerul rozelor, Electra de Strauss.

(sursa  V. Cosma: Interpreţi  din România, Lexicon, vol  I , pag 247)

 

 Libertate nu înseamnă libertinaj. Libertatea visului  artistic în Romantism e îngrădită de legile reveriei romantice aşa cum reveria clasică (de exemplu, la Beethoven) are echilibrul sentimentelor. (V. Drăgănescu-Zimţea: Libertate şi respect,  Rev. Actualitatea Muzicală, iulie 2007)

Revista MuzicalaStiriVictoria Draganescu zimtea
 Născută la 5 mai 1929 la Bucureşti, a urmat  Conservatorul din Bucureşti unde a avut profesori iluştri:  Livia Vrăbiescu-Vaţianu (canto),  Jean Rânzescu şi Jean Bobescu(operă), Ion Dumitrescu (armonie), Ioan D.Chirescu(teorie-solfegiu), Zeno Vancea (istoria  muzicii). A fost coristă în Ansamblul CFR-Giuleşti, Corul Filarmonicii „George Enescu”, solistă la Ansamblul Sfatului Popular...