Cântăreața, actrița și compozitoarea Cindy Lauper (Cynthia Ann Stephanie Lauper) s-a născut la 22 iunie 1953, la Ozone Park, Queens, New York. La mijlocul anilor ’80, a obținut succesul cu lansarea albumului ”She’s so unusual” și a devenit prima cântăreață care a avut patru single-uri lansate de pe un album, care s-au clasat în top 5. De-a lungul carierei, a lansat 11 albume și peste 40 de single-uri, iar în 2008 a vândut mai mult de 30 de milioane de discuri în întreaga lume.

La vârsta de 12 ani, Lauper a învățat să cânte la o chitară acustică și a început să își scrie propriile versuri. A fost acceptată la un liceu special pentru tineri cu talent în artele vizuale. La 17 ani, a plecat de acasă, a ajuns în Vermont, Canada, unde a luat cursuri de artă la Johnson State College. La mijlocul anilor ’70, a fost vocalist în diverse trupe, ca Doc West and Flyer și White and Blues Band. În 1977, și-a deteriorat corzile vocale și a luat un an de pauză, după ce doctorii i-au spus că nu va mai cânta niciodată, potrivit site-ului www.biografii.famouswhy.ro.

Antrenorul vocal, Katie Agresta, a ajutat-o cu exerciții vocale corespunzătoare și în 1978 și-a recăpătat vocea. Împreună cu John Turi, a format trupa Blue Angel și au semnat cu casa de discuri Polydor Records, iar în 1980 au lansat un album. Datorită procesului pierdut cu managerul Massarsky, Lauper a intrat în faliment și a început să lucreze în magazine, dar a continuat să cânte în cluburi locale. În 1981, a văzut-o într-un bar David Wolff, care a devenit managerul ei și a determinat-o să semneze cu Portrait Records, o filială a Epic Records.

La 14 octombrie 1983, a lansat ”She’s so unusual”, care a devenit hit în întreaga lume. Al doilea single de pe album a fost ”Time after time”, care a ajuns pe locul 1 în Bilboards’s Hot 100. A primit Gold certification pentru vânzări de peste 500.000 de unități și a fost unul dintre cele mai mari hit-uri ale anului 1984. ”She Bop” a fost al treilea single lansat de pe album, care a ajuns pe locul 3 în Hot 100 și Cindy a primit o nouă certificare de aur pentru vânzări de peste 500.000 de unități.

Albumul ”She’s so unusual” a fost cel mai de succes album al său, promovat în întreaga lume, care a consacrat-o printre cei mai buni cântăreți.

În 1985, The Women in Crystal Film Awards i-au acordat premiul New Directions. Videoclipul ”Girls just want to have fun” i-a adus premiul pentru ”Best female video” la MTV Video Music Awards din 1984. Un an mai târziu, a câștigat un premiu Grammy pentru ”Best new artist”, precizează site-ul menționat.

Al doilea album al artistei a fost lansat la 15 septembrie 1986 și a ajuns pe locul 4 în Billboard 200, album care nu a avut același mare succes ca primul. În 1987, a primit o nominalizare la premiile Grammy pentru ”Outcasting long form music video”.

Și-a făcut debutul ca actriță în 1988, în comedia ”Vibes”. În primăvara anului 1989, a lansat cel de-al treilea album al său și a avut un singur mare hit — ”I drove all night” — care a ajuns pe locul 6 și pentru care Lauper a primit o nominalizare la Grammy pentru ”Rock vocal performance”.

În 1993, a apărut al patrulea album, ”Hat Full of Stars”, iar un an mai târziu a fost lansat ”Twelve deadly cyns…and then some”. A câștigat un premiu Emmy pentru rolul Marianne din sitcom-ul ”Mad about you”.

Al cincilea album — ”Sister of Avalon” — nu a avut succesul așteptat, iar la sfârșitul anului 1998 a lansat ultimul său album pentru Epic, ”Merry Christmas…Have A Nice Life”. În 2001, a apărut albumul ”Shine”. În cadrul unui nou contract cu Sony Music, Lauper a lansat albumul ”The Body Acoustic”, iar în 2008 a apărut ”Bring Ya to the Brink”. În luna decembrie a aceluiași an, ”Bring Ya to the Brink” a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru ”Best Electronic/Dance album”.

În aprilie 2010, Lauper a lansat ”Give a Damn Campaign”, iar pe 22 iunie a apărut ”Memphis Blues”, album ce a rămas pe primul loc, timp de 14 săptămâni în Billboard Blues Album Chart.

În prezent, continuă să susțină turnee în întreaga lume, fiind implicată în sprijinirea respectării drepturilor omului la nivel mondial, cel mai recent turneu fiind cel început în 2013 și încheiat în 2014.

La 24 noiembrie 1991, Lauper s-a căsătorit cu actorul David Thornton, împreună cu acesta având un fiu, Declyn Wallace Thornton Lauper, născut la 19 noiembrie 1997, precizează site-ulwww.cinemarx.ro.

În 2014, cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la apariția albumului ”She’s so unusual”, a fost lansat DVD-ul cu același nume, potrivit site-ului www.cyndilauper.com.

AGERPRES

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/06/imageResize-2.jpeghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/06/imageResize-2-150x150.jpegRevista MuzicalaDocumentar
Cântăreața, actrița și compozitoarea Cindy Lauper (Cynthia Ann Stephanie Lauper) s-a născut la 22 iunie 1953, la Ozone Park, Queens, New York. La mijlocul anilor '80, a obținut succesul cu lansarea albumului ''She's so unusual'' și a devenit prima cântăreață care a avut patru single-uri lansate de pe un...