Vacanţele Muzicale de la Piatra Neamţ – episodul 3

 

CONCERT „ANIMOSI CU PERIPEŢII

11737073_940681709311027_921095974_nAminteam în materialele anterioare cum, la prima ediţie a festivalului „Vacanţe muzicale” s-au desfăşurat cursuri de măiestrie artistică sau spectacole muzicale oferite de tinerii muzicieni publicului interesat, dar nu numai. Astfel, o grupă de cinci studenţi ieşeni conduşi de reputatul profesor şi folclorist Dumitru Chiriac, au cutreierat timp de douăzeci şi două de zile (14 august – 5 septembrie) comunele Borca, Grinţieş, Farcaşa şi Ceahlău, realizând o minuţioasă investigaţie pe Valea Bistriţei în vederea culegerii celor mai autentice piese de folclor muzical.

Alte manifestări interesante ale primei ediţii au mai avut loc în incinta Căminului cultural din Bălţăteşti şi la Mănăstirea Neamţ. Fiecare dintre ele cu povestea ei.

La Bălţăteşti au poposit studenţii din Orchestra simfonică condusă de Corneliu Calistru. Cei care concertaseră şi la Piatra-Neamţ. Doar că spectacolului din municipiul reşedinţă de judeţ, organizatorii i-au mai adăugat, special pentru publicul local, o altă suită extrasă din din opera Peer Gynt de Grieg, muzică ale cărei sensuri au fost făcute mai uşor de înţeles prin însoţirea de versurile din opera menţionată, versuri recitate de actorul Teatrului Tineretului, Cornel Nicoară.

Pentru concertul inedit, cel oferit de Corala Animosi condusă de Sabin Păutza, propun cititorilor câteva amintiri destăinuite în iulie 2008 de către unul dintre martorii oculari, Constantin Potângă, cel care răspundea din partea autorităţilor comuniste de mişcarea culturală judeţeană.

 

Se cântă la mănăstire şi fără acord politic

Pentru realizarea acestei prime ediţii a Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ, desigur a fost necesar, chiar decisiv, acordul venit de la forurile politice. Mai ales că, reamintesc, iniţiativa celor trei ieşeni – Ion Baciu, Mihail Cozmei şi Achim Stoia – nu s-a materializat în dulcele târg al Ieşilor tocmai… din cauză de acord politic!

11733499_940681912644340_631655637_nOare se putea în acea vreme şi fără acordul mai marilor zilei? Răspunde Constantin Potângă. „Mergea şi fără aprobări. Un exemplu: un concert al corului dirijat de Sabin Păutza, concert ce a avut loc la Mănăstirea Neamţ. Ceea ce nu se mai întâmplase niciodată până atunci. N-am cerut aprobarea nimănui. Domnul Bunghez şi cu Ion Baciu, fie-i ţărâna uşoară, au cerut încuviinţarea mitropolitului Iaşiului cu privire la repertoriu. Acel cor, parcă Animosi se numea, trebuia să meargă la un festival de muzică bizantină ce urma să aibă loc undeva prin Polonia. Iar studenţii din acel cor simţeau nevoia ca cineva să-i audieze. La Iaşi tot nu se găsise cine să-i audieze, aşa că i-am chemat la noi, la Neamţ. Mult mai încoace în timp, Ion Dodu Bălan, cel care atunci era adjunctul ministrului Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, mi-a spus că atunci când au aflat ce se întâmplase la mănăstire au îngheţat de frică să nu se afle la Comitetul Central şi să-i tragă la răspundere. Pe ei, nu pe cei de aici. Nici nu ştiu dacă s-a aflat mai sus de el, dar nimeni n-a avut de tras de pe urma întâmplării ăsteia. Aşa era conjunctura atunci. Însă, dacă aveai îndrăzneală şi ceva autoritate, şi, mai ales, dacă voiai să realizezi ceva, se putea. Situaţie valabilă şi azi, de altfel, chiar dacă condiţiile sunt cu totul altele.”

Repertoriul – compus din piese de muzică veche extrase din primele manuscrise de muzică autohtonă – prezentat auditoriului prezent în incinta mănăstirii a cuprins lucrări corale din muzica medievală, repertoriu cu care Animosi s-a deplasat imediat după Vacanţe la Festivalul de Muzică Veche de la Bydgoszcz din Polonia. De unde s-au întors  laureaţi! Astfel că acest concert de la Mănăstirea Neamţ a constituit o repetiţie cu public. De bun augur!

Andrei Valentin

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/07/11737073_940681709311027_921095974_n.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/07/11737073_940681709311027_921095974_n-150x150.jpgRevista MuzicalaDocumentar
Vacanţele Muzicale de la Piatra Neamţ - episodul 3   CONCERT „ANIMOSI” CU PERIPEŢII Aminteam în materialele anterioare cum, la prima ediţie a festivalului „Vacanţe muzicale” s-au desfăşurat cursuri de măiestrie artistică sau spectacole muzicale oferite de tinerii muzicieni publicului interesat, dar nu numai. Astfel, o grupă de cinci studenţi ieşeni conduşi...