Un trio inedit în deschiderea sezonului de primăvară al  Joi 6 februarie 2014, 7 pm

 Institutul Cultural Român din Londra, 1 Belgrave Square

Concertul care deschide sezonul de primăvară al Seriei “Enescu” de la ICR Londra are ca protagonişti trei muzicieni de o rară impetuozitate şi o tehnică desăvârşită: Ion Bogdan Ştefănescu, maestrul incontestabil al instrumentelor de suflat, Bogdan Mihǎilescu (chitară clasică) şi Diana Ionescu (pian). Programul este o adevărată enciclopedie a emoţiilor muzicale, de la precizia hipnotică a lui J.S. Bach, la ritmurile toride ale lui Astor Piazzolla.

 

Program:  

G.P. Telemann – “Partita în sol (G) major”

J.S. Bach – “Suita în la (C) minor BWV 997”

Fernando Carulli – “Nocturna pentru flaut şi chitară Op. 190”

George Enescu – “Cantabile şi Presto pentru flaut şi pian”

Celso Machado – “Pacoca Choro”, “Pe de Moleque Samba Choro”, “Quebra Queixo Choro”

Astor Piazzolla – “Poema Valseado”, “Revirado”, “Fracanapa”

IB StefanescuIon Bogdan Ștefănescu a studiat la Liceul de Muzică “George Enescu”, apoi la Academia de Muzică din București, după care şi-a continuat studiile în afara granițelor și a obținut diploma de Master of Music la Universitatea Illinois (Statele Unite), în anul 1995, sub îndrumarea flautistului britanic Alexander Murray. Pe parcursul carierei sale, s-a perfecţionat sub îndrumarea unor muzicieni de renume precum Alain Marion sau James Galway, fiind totodată o prezență constantă pe marile scene ale lumii și participând la importante evenimente internaţionale, precum Festivalul “George Enescu”, Congresul Internațional al Flautiștilor (Germania, S.U.A) sau Wien Modern (Austria). Începând cu anul 1997, este prim flautist în cadrul Filarmonicii “George Enescu” din București, iar din 2007, solist al Filarmonicii “Banatul” din Timișoara. Valoarea sa artistică este recunoscută prin numeroasele premii obţinute, atât pentru interpretare – Premiul Clubului Liones pentru cea mai bună interpretare în cadrul seminarului condus de James Galway, 2003 -, cât și pentru contribuția sa culturală: premiul “Cella Delavrancea”, “Meritul Cultural” în grad de Cavaler. De altfel, influența sa trece dincole de sfera muzicală, Ion Bogdan Ștefănescu fiind totodată autor de beletristică, librete de operă și scenarii de film. Numit de către publicația “Actualitatea muzicală”, în 1996 “cel mai bun flautist al momentului” și caracterizat de către Sir John Galway drept un “muzician remarcabil”, biografia lui Ion Bogdan Ștefănescu poate fi regăsită în enciclopedii şi dicționare precum “Men of Achievement”, publicat la Cambridge, sau “Five Thousand Personalities of the World”, publicat în North Carolina.

Bogdan MihailescuBogdan Mihǎilescu a început studiul viorii la Liceul de muzicǎ “Dinu Lipatti” din Bucureşti şi a continuat cu studiul chitarei clasice la Şcoala de Artă din capitală, sub îndrumarea prof. Adrian Ionescu, şi la cea din Cluj-Napoca, cu prof. Valentin Farcaş. În 1984, a câştigat Marele Trofeu al Concursului naţional de chitarǎ clasicǎ de la Sinaia, success în urma căruia a început o intensǎ activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie. În perioada 1997-2006, Bogdan Mihǎilescu s-a perfecţionat la Londra, descoperind noi valenţe ale chitarei cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell şi participând în mod regulat la şedinţele de masterclass din cadrul Royal Academy of Music. În 2007, s-a reîntors în România, unde s-a dedicat exclusiv muzicii de camerǎ, oferind numeroase recitaluri atât în Bucureşti, precum şi în alte oraşe din ţară, alături de muzicieni prestigioşi, în formule camerale diverse, de la duet la cvintet. Compozitoarea letoniană Anna Veismane i-a dedicat compoziţia “Hidden Dragons”, pe care a interpretat-o în primă audiţie absolută la Ateneul Român, în anul 2012. Meritele sale artistice, socotite a aparţine unuia dintre cei mai importanţi promotori ai chitarei clasice în România, au fost remarcate de reputata revistǎ “Guitar International” în numǎrul din februarie 1987.

Diana IonescuPianista Diana Ionescu este considerată una dintre cele mai sofisticate interprete ale generaţiei sale. Îndrumată încă de la o vârstă fragedă de personalităţi precum Sanda Bobescu, Olga Szel şi Dan Grigore, iar mai târziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch şi Richard Goode, ea a fost încurajată în mod constant să-şi dezvolte abilităţile extraordinare de care a dat dovadă din copilărie. Numeroasele premii obţinute în competiţii internaţionale (Premiul I la Concursul “George Enescu”, Bucureşti, 2001; Premiul “Alexis Weissenberg”, The Glass Seller’s Trophy, Londra, 2010), precum şi prestaţiile de marcă în cadrul marilor festivaluri (George Enescu 2001, Verbier Festival 2006, Progetto Martha Argerich 2008, St Prex Classics 2010-2011) au transformat-o într-o reprezentantă de frunte a culturii române în străinătate. În timpul studiilor la Guildhall School of Music and Drama din Londra, cu Joan Havill şi Ronan O’Hora, a avut numeroase concerte în Marea Britanie, pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, LSO St Luke’s, St Martin-in-the-Fields, CBSO Birmingham şi Covent Garden. Colaborările ei cu muzicieni precum Belcea Quartet, Transylvan Quartet, violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, soprana Teodora Gheorghiu şi cu orchestre faimoase – Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Guildhall School Orchestra – i-au asigurat concerte şi înregistrări de cea mai înaltă calitate. Pentru toate aceste realizări, în anul 2011 i s-a decernat, la Londra, “Diploma Ambsadorului” pentru contribuţia la parteneriatul cultural româno-britanic.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/02/IB-Stefanescu.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/02/IB-Stefanescu-150x120.jpgRevista MuzicalaStiriBogdan Mihǎilescu,Diana Ionescu,ion bogdan stefanescu
 Joi 6 februarie 2014, 7 pm  Institutul Cultural Român din Londra, 1 Belgrave Square Concertul care deschide sezonul de primăvară al Seriei 'Enescu' de la ICR Londra are ca protagonişti trei muzicieni de o rară impetuozitate şi o tehnică desăvârşită: Ion Bogdan Ştefănescu, maestrul incontestabil al instrumentelor de suflat, Bogdan Mihǎilescu (chitară clasică) şi Diana...