Istoria formației The Beatles (John Lennon – vocal, chitară ritmică, Paul McCartney – vocal, chitară bas, George Harrison – chitară solo și Ringo Starr – baterie) începe în 1954, când John Lennon, elev la Quarry Bank High School, a strâns câțiva dintre colegii de școală, formând grupul The Quarrymen.

Foto: (c) thebeatles.com

Paul McCartney l-a cunoscut pe John Lennon pe 6 iulie 1957 și a intrat în formația acestuia, după ce l-a impresionat pe John cu partitura unei versiuni proprii după un cântec la modă al lui Eddie Cochran. McCartney l-a selectat, un an mai târziu, pe George Harrison. Grupul a trecut prin mai multe schimbări atât ca nume (odată cu venirea lui George formația a primit numele “Moondogs”, apoi “John And The Moondogs”, apoi “Silver Beatles”), cât și ca membri, devenind în cele din urmă, în 1960, The Beatles, conform site-ului www.bestmusic.ro.

Numele formației a fost inspirat din numele formației lui Buddy Holly, Crickets (”Greierii”), păstrând conceptul de ”insectă” (beetle) combinat cu conceptul muzical de bătaie a măsurii (beat).

În decembrie 1961, Brian Epstein a devenit impresarul lor. În perioada aprilie — mai 1962, fiind angajați la “Star Club” din Hamburg, au cântat ocazional cu bateristul Ringo Starr (Richard Starkey) din formația Rory Storm and the Hurricanes, iar câteva luni mai târziu, în august, Ringo a fost cooptat în trupă. În același an, George Martin, producător al casei Parlophone (membră a EMI), a acceptat, la insistențele lui Brian Epstein, o audiere a “Beatles”-ilor și a fost semnat un prim contract.

La 5 octombrie 1962 formația și-a lansat discul de debut care cuprindea piesele ”Love Me Do” și ”P.S. I Love You”. La 26 noiembrie 1963, Beatles a înregistrat al doilea disc, ”Please Please Me”, care a ajuns numărul doi în topul oficial al Marii Britanii.În decursul anului 1963, discurile formației au ocupat locul întâi în topurile britanice.

Al treilea single, ”From Me to You”, a apărut în aprilie 1963, iar în august a apărut single-ul ”She Loves You”. Mania pentru Beatles a început în Anglia în octombrie 1963, cu o apariție televizată la London Palladium. În noiembrie 1963, Beatles a cântat la Royal Command Performance, în același program cu Marlene Dietrich și Maurice Chevalier. La sfârșitul anului 1963, a apărut albumul ”With The Beatles”.

În ianuarie 1964, au susținut concertul “Olympia”, alături de Trini Lopez și Sylvie Vartan. Single-ul ”I Want to Hold Your Hand” a ocupat locul I în topurile americane, potrivit site-ului www.goldfm.ro.

Beatlemania a explodat apoi în SUA, în urma a trei apariții ale trupei în “The Ed Sullivan Show”, pe 9 februarie (73 milioane de telespectatori), 16 februarie și 23 februarie 1964. A urmat concertul de la “Coliseum”, Washington, care a reușit să strângă 20.000 mii de spectatori.

The Beatles a devenit în scurt timp un fenomen mondial. În 1964, ei au ocupat primele 5 poziții ale Hot 100 din revista Billboard, realizare care nu a mai fost repetată. În mai-iunie au urmat turnee în Europa și Australia, iar în iulie a avut loc premiera filmului ”A Hard Day’s Night” — single-ul cu acest titlu cucerind rapid locul I în clasamente. În august-septembrie au susținut primul mare turneu peste ocean, continuat cu turneul prin Anglia, show-ul televizat împreună cu The Yardbirds și apariția melodiei ”I Feel Fine/She’s a Woman” (locul I în topuri).

Un an mai târziu, cei patru au fost decorați de regina Elisabeta II cu Ordinul Imperiului Britanic pentru contribuții deosebite (redresarea balanței financiare a Angliei grație vânzării masive de discuri ale grupului). În același an, a început turnarea filmului ”Help!”, având premiera în luna iunie, precizează site-ul amintit.

În 1966 a avut loc un concert în Anglia organizat de publicația New Musical Express, urmat de turneul în R.F. Germania (unde au fost primiți triumfal la Hamburg), apoi turneul în Filipine și un concert în Japonia. Tot în 1966 a apărut melodia ”All You Need is Love”.

Până în 1966, grupul efectuase trei turnee, înregistrase două discuri (cu câte 14 melodii) și realizase două filme — ”A Hard Day’s Night” și ”Help”. După concertul din Candlestick Park, din San Francisco, pe 29 august 1966 — considerat ultimul concert oficial—, la care au participat 25.000 de persoane, trupa a convenit să nu mai organizeze turnee și și-a concentrat forțele în studioul de înregistrări.

În 1967, a apărut albumul ”Sgt. Pepper’s Lonely Heart”, apreciat în special în rândul tinerilor, iar în octombrie 1968 au înregistrat ”Give Peace a Chance”.

Foto: (c) thebeatles.com

În patru ani, formația The Beatles a susținut 1.400 de concerte și a scos numeroase albume: ”Please Please Me” (1963), ”With the Beatles” (1963), ”A Hard Day’s Night” (1964), ”Beatles for Sale” (1964), ”Help!” (1965), ”Rubber Soul” (1965), ”Revolver” (1966), ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (1967), ”Magical Mystery Tour” (1967), ”The Beatles” (1968), ”Yellow Submarine” (1969), ”Abbey Road” (1969), ”Let It Be” (1970).

Ultima lor apariție publică a fost concertul inedit de pe acoperișul studiourilor Apple, din Londra, în 30 ianuarie 1969, concert care a apărut compilat în albumul “Let It Be”. În iulie 1969, trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul ”Abbey Road”. Oficial, Beatles s-a destrămat în 1970, și orice speranță a unei reuniuni a fost distrusă când Lennon a fost asasinat de Mark David Chapman, în 1980. Totuși, o reuniune virtuală a avut loc în 1995, odată cu lansarea a două înregistrări ale lui Lennon, la care și-au adus contribuția și ceilalți trei membri Beatles. Au rezultat piesele “Free as a Bird” și ”Real Love”, potrivit site-ului www.goldfm.ro.

Au mai fost lansate trei albume ce conțineau material care nu fusese pe alt album anterior, precum și un documentar, cunoscut sub numele ”The Beatles Anthology”. La 29 noiembrie 2001, a murit, la Los Angeles, George Harrison. Ceilalți doi foști Beatles-i, Paul Mc Cartney și Ringo Starr, s-au mai întâlnit pe scenă în ultimii ani.

De-a lungul timpului pe care l-au petrecut concertând, înregistrând și lansând albume, The Beatles au realizat o serie de recorduri mondiale: cel mai bine vândut grup muzical al tuturor timpurilor, cifra estimativă ridicându-se la peste 1 miliard de discuri și benzi vândute în lumea întreagă; cele mai multe discuri multi-platină (13 doar în SUA); mai multe single-uri pe locul 1 al topurilor decât orice alt grup muzical; mai multe albume pe locul 1 decât orice alt grup; cele mai multe vânzări în prima săptămână de la lansare pentru un dublu album (”The Beatles Anthology, volume 1”, care s-a vândut în 855.473 de copii doar în SUA); în aprilie 1964, The Beatles au ocupat toate primele 5 poziții ale topului Billboard, la secțiunea Single-uri, cu ”Can’t Buy Me Love”, ”Twist and Shout”, ”She Loves You”, ”I Want to Hold Your Hand” și ”Please Please Me”; cea mai preluată piesă (cover) din istorie — ”Yesterday”, mai precizează site-ul www.goldfm.ro.

AGERPRES

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/08/betles.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/08/betles-150x150.jpgRevista MuzicalaDocumentar
Istoria formației The Beatles (John Lennon - vocal, chitară ritmică, Paul McCartney - vocal, chitară bas, George Harrison - chitară solo și Ringo Starr - baterie) începe în 1954, când John Lennon, elev la Quarry Bank High School, a strâns câțiva dintre colegii de școală, formând grupul The Quarrymen. Foto:...