Curtea Constituțională din Germania analizează de miercuri cererea unui grup de muzică electronică, Kraftwerk, formulată împotriva producătorului unei cântărețe de hip-hop pe care îl acuză că i-a “furat” un motiv sonor. Se împlinesc 18 ani de bătălie juridică pentru două secunde de muzică, relatează AFP.

Foto: (c) Kraftwerk / Facebook

Ralf Hutter, membru al legendarului grup german, se luptă din 1997 în toate instanțele juridice pentru un extras muzical de două secunde din piesa “Metall auf Metall”, reluat și interpretat de cântăreața germană Sabrina Setlur în “Nur Mir”.

Ralf Hutter a invocat în fața judecătorilor una din cele zece porunci și anume “să nu furi”, arătând că aceasta se aplică și artiștilor.

Producătorul piesei incriminate, Moses Pelham, a susținut că “sampling-ul” este obișnuit în hip-hop și că nu știa în anii 1990 că cele două secunde preluate dintr-un amplu catalog de motive sonore erau extrase dintr-o piesă a grupului Kraftwerk.

Curtea urmează să stabilească dacă Kraftwerk a fost prejudiciat prin această practică, dar poate și trimite dosarul la Curtea Europeană de Justiție, a cărei reglementare din 2002 asupra copyright-ului nu lămurește problema “sampling-ului”, încheie AFP.

AGERPRES

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/11/imageResize11.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2015/11/imageResize11-150x150.jpgRevista MuzicalaStiri
Curtea Constituțională din Germania analizează de miercuri cererea unui grup de muzică electronică, Kraftwerk, formulată împotriva producătorului unei cântărețe de hip-hop pe care îl acuză că i-a 'furat' un motiv sonor. Se împlinesc 18 ani de bătălie juridică pentru două secunde de muzică, relatează AFP. Foto: (c) Kraftwerk / Facebook Ralf...