adrian-enescu-296x300Compozitorul Adrian Enescu este invitatul emisiunii Music Show de sâmbătă 22 februarie 2014, de la ora 19,00. În întâlnirea moderată de Sebastian Crăciun veţi putea descoperi alte faţete ale celui care este considerat un reformator al creaţiei muzicale româneşti, un deschizător de drumuri şi cu siguranţă cel mai prolific compozitor din istoria filmului românesc – Adrian Enescu.

Întrebările dumneavoastră sunt aşteptate la nr. de tel. 021-311.12.40 sau 021-319.05.05, iar cei care aleg sa ne urmărească din faţa calculatorului, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro, pot să deschidă şi pagina noastră de facebook: Music Show şi acolo pot să ne scrie, iar cele mai interesante întrebări vor fi premiate.

Adrian Enescu este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Este unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii ’70. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a fost audient al Facultății de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) si este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Primul său LP, „Basorelief” (1977), pe versuri de Ioan Alexandru, croit pe structura muzicală a unei misse, este prima încercare de pop simfonic din muzica românească. Au urmat „Cele 12 lumi ale visului” (1978), comparat cu albume similare de Vangelis și Isao Tomita, „Funky Synthesizer I” (1982), o combinație de muzică electronică și instrumentisti în direcția rock-ului și jazz-ului progressive, si „Funky Synthesizer II” (1984), cu influențe dance.

„Bună seara, iubito!”, albumul de debut al Loredanei Groza, compus si produs în întregime de Adrian Enescu şi lansat în 1988, a devenit cel mai popular material discografic din istoria României, cu peste un milion de copii vândute.

În aceeasi perioadă, Adrian Enescu a compus muzică de film, devenind unul dintre cei mai prolifici compozitori de gen din istoria cinematografului românesc. Apare pe genericul a aproximativ 65 de titluri, unele dintre ele premiate la festivaluri internaţionale, altele succese de casă în ţară.

A colaborat cu regizori ca Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi alţii. Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor (17 milioane de bilete vândute), Ciuleandra, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul (trei milioane de bilete vândute în 1984), Faleze de nisip, Pas în doi, Concurs, Mircea, Adela, Hotel de lux (Leul de Argint pentru regia lui Dan Piţa la festivalul de la Veneţia 1992) sunt doar câteva dintre titlurile la care Adrian Enescu a contribuit cu muzică originală. Una dintre compoziţiile sale a fost inclusă în colecţia Buddha Bar.

A compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, si în tară pentru spectacole de operă si teatru montate, printre alții, de Alexandru Darie (Orfeu și Euridice, Anatomie. Titus. Căderea Romei, Triumful dragostei etc.) și Alexander Hausvater. În ultimii ani, compune muzică electro-acustică, muzică simfonică și jazz – big band.

Anul trecut la Festivalul TIFF a primit premiul pentru întreaga carieră.

Sâmbătă 22 februarie, de la ora 19,00, numai la Radio România Cultural veţi afla totul despre omul şi artistul Adrian Enescu, într-un talk-show moderat de Sebastian Crăciun.

Revista MuzicalaEmisiuni00,19,adrian enescu,music show,radio romania cultural,Sebastian Craciun
        Compozitorul Adrian Enescu este invitatul emisiunii Music Show de sâmbătă 22 februarie 2014, de la ora 19,00. În întâlnirea moderată de Sebastian Crăciun veţi putea descoperi alte faţete ale celui care este considerat un reformator al creaţiei muzicale româneşti, un deschizător de drumuri şi cu siguranţă...