KristjanJaervibyFranckFerville3Celebrul dirijor Kristjan Järvi, director muzical al orchestrelor și corurilor Radioteleviziunii Germane – MDR, va fi directorul de onoare al festivalului RadiRo, organizat, în toamna acestui an, pentru a treia oară, de Radio Romania.  Kristjan Järvi le urmează în aceasta poziţie lui Christian Zaccharias și Cristian Mandeal. Dirijorul german a fost foarte bine primit de publicul din România, în urma spectaculoasei sale prime apariții din deschiderea Festivalului Enescu din 2015.

Directorul de onoare al Radiro 2016 va aduce la Bucuresti, pentru doua concerte, şi MDR Orchestra, cea mai veche orchestră radio din Germania, dar și din întreaga Europă. Kristjan Järvi a acordat la Leipzig un interviu Oltei Şerban Pârâu.


Invitatia adresata dirijorului Kristjan Jarvi a fost facuta de presedintele director general al Radio Romania, Ovidiu Miculescu, la Leipzig, unde au avut loc mai multe întalniri între şefii radiodifuziunilor română şi germană. Directorul general al ARD, Karola Wille, l-a felicitat pe președintele Radio România pentru rezultatele excepționale obținute de SRR în 2015 și i-a transmis că e onorată de faptul că MDR Orchestra este invitată pentru a reprezenta Germania  la Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio de la București.

Tot la Leipzig au fost iniţiate discuții privind posibile proiecte comune între ARD și Radio România, cu accent pe aspectele privind minoritățile și inițiativele culturale.​

 

 

20160114124109_mediumInterviu realizat de Oltea – Șerban Pârâu cu dirijorul Kristjan Järvi, Director de onoare al RadiRo 2016

 

Maestre Kristjan Järvi, ne aflăm în studioul MDR Leipzig. Radio România are plăcerea să invite Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig să participe la ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo. Anul trecut, în 2015, ați venit la București, pentru prima dată, la concertul de deschidere al  Festivalului Enescu. Cum vă amintiți acest moment?

Da, într-adevăr, Festivalul Enescu este un eveniment extraordinar. Am dirijat în cadrul concertului de deschidere și am fost surprins de prietenia, incredibila căldură și, aș spune, de excelenta primire cu care am fost înconjurat, nu doar din partea organizatorilor festivalului, dar și a publicului. Toată lumea a fost foarte deschisă și prietenoasă, ceea ce mi-a lăsat o impresie foarte bună despre România.

Publicul din România a rămas cu o impresie puternică despre concertul condus de dumneavoastră și vă apreciază foarte mult ca dirijor. Acesta este unul dintre motivele pentru care Radio România v-a adresat invitația de a fi directorul de onoare al celei de a treia ediții a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, organizat la București de postul public de radio din România. Așadar, maestre, veți veni la București însoțit de orchestra dumneavoastră, MDR Leipzig Symphony Orchestra. Vă rugăm să ne spuneți ce program aveți în pregătire pentru RadiRo. Ne-am bucura să aflăm, de asemenea, părerea dumneavoastră despre ideea de a organiza un astfel de festival internațional al orchestrelor radio.

În primul rând, cred că este o idee extraordinară, aceea de a organiza un astfel de festival. Profilul ansamblurilor simfonice radio, legate de instituțiile radio, tinde să fie confundat cu cel al orchestrelor filarmonice sau orchestrelor simfonice ale marilor orașe. Pe de altă parte, orchestrele radio au fost create cu scopul de a valorifica noile tehnologii. Radioul a fost până la un punct o nouă tehnologie, dar astăzi nu mai intră în această categorie. In prezent există o multitudine de posibilități de transmisie și de a aduce mesajul nostru către public. Se impune așadar să ne întrebăm: de ce este necesară o orchestră radio? Eu cred că este fără îndoială necesară, dar trebuie să știm să o folosim în mod corect. Iar tehnologia și repertoriul sunt cele două elemente care guvernează orchestrele radio, conferindu-le unicitate și singularitate, comparativ cu alte ansambluri în general.

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/01/KristjanJaervibyFranckFerville3.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/01/KristjanJaervibyFranckFerville3-150x150.jpgRevista MuzicalaInterviuri
Celebrul dirijor Kristjan Järvi, director muzical al orchestrelor și corurilor Radioteleviziunii Germane - MDR, va fi directorul de onoare al festivalului RadiRo, organizat, în toamna acestui an, pentru a treia oară, de Radio Romania.  Kristjan Järvi le urmează în aceasta poziţie lui Christian Zaccharias și Cristian Mandeal. Dirijorul german...