Fanii Motörhead, care deplâng moartea liderului formației, Ian “Lemmy” Kilmister, survenită în decembrie, la vârsta de 70 de ani, solicită păstrarea amintirii solistului și basistului de heavy metal în… tabelul periodic al elementelor, prin atribuirea numelui său unui metal greu, conform Live Science.

O petiție lansată pe site-ul Change.org de John Wright din York, Marea Britanie, propune atribuirea numelui “Lemmium” elementului 115 din tabel și a reușit să adune rapid zeci de mii de semnături. Deocamdată acest element poartă numele provizoriu și mai puțin răsunător de “Ununpentium” și este reprezentat de simbolul Uup. Uniunea Internațională pentru Chimie Pură și Aplicată (International Union of Pure and Applied Chemistry — IUPAC) a adăugat recent, în mod oficial, elementul 115 alături de alte trei noi elemente în tabel. Cele patru noi elemente, printre cele mai grele descoperite până în prezent, sunt și primele elemente adăugate în tabel din 2011 și până în prezent, completând cel de-al șaptelea rând al tabelului.

Informația privind introducerea în tabel a patru noi metale “superheavy” ar fi putut să scape atenției fanilor metaliști, însă Lemmy a murit cu doar două zile înainte de anunțul făcut de IUPAC, la 28 decembrie, iar atunci când existența acestor patru noi elemente supergrele a fost făcută publică, i-a atras imediat atenția lui John Wright care a văzut oportunitatea ca unul dintre aceste elemente să primească numele unui om care, pentru mulți, a reprezentat întruparea genului heavy metal.

Lemmy, membru al trupei Motörhead încă de la formare, în 1975, și-a trăit viața din plin, în stilul “sex, drugs & rock-and-roll”. Dacă ceilalți membri ai formației au părăsit trupa și au revenit de-a lungul anilor, Lemmy a rămas prezența constantă care a dat consistență muzicii și mesajului transmis de Motörhead.

“Considerăm că este potrivit ca IUPAC să recomande ca unul dintre cele patru metale grele nou introduse în tabelul periodic al elementelor să poarte numele Lemmium”, conform unui comentariu ce însoțește petiția. Deschisă la 4 ianuarie, această petiție a strâns până în prezent 152.868 de semnături, depășind obiectivul propus de 150.000.

Numirea unor noi elemente chimice este de obicei un privilegiu rezervat oamenilor de știință care le-au descoperit. Poate însă, de această dată, IUPAC va face o excepție.

AGERPRES

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/01/imageResize13.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/01/imageResize13-150x150.jpgRevista MuzicalaStiri
Fanii Motörhead, care deplâng moartea liderului formației, Ian 'Lemmy' Kilmister, survenită în decembrie, la vârsta de 70 de ani, solicită păstrarea amintirii solistului și basistului de heavy metal în... tabelul periodic al elementelor, prin atribuirea numelui său unui metal greu, conform Live Science. O petiție lansată pe site-ul Change.org de...