nikolaus-harnoncourt-04Dirijorul austriac Nikolaus Harnoncourt, una dintre figurile marcante ale muzicii culte de secol XX, s-a stins din viaţă sâmbătă, 5 martie 2016, la vârsta de 86 de ani.

 

“Ultimele sale momente au fost petrecute în sânul familiei” informează printr-un comunicat scurt una dintre agenţiile de presă din Austria.

 

Ştirea vine după ce, în decembrie 2015,  Nikolaus Harnoncourt a anunţat că se retrage de pe scenă pentru totdeauna, din motive de sănătate. Muzicianul a făcut acest gest printr-o scrisoare olografă, care începe cu “Iubit Public”.

Născut la 6 decembrie 1929 la Berlin, pe numele său complet  Johann Nikolaus Graf de la Fontaine und d’Harnoncourt-Unverzagt, Harnoncourt a înfiinţat ansamblul  Concertus Musicus Wien în 1953 împreună cu soţia sa, violoncelista Alice Harnoncourt. Extrem de  ataşat şi dedicat repertoriului  de muzică veche, a lansat în 1971, împreună cu  Gustav Leonhardt, un proiect de înregistrări speciale a intergralei cantatelor de Bach (prima din istoria discografică), proiect definitivat în 1991.

De-a lungul impresionantei sale carierre, Harnoncourt   a dirijat numeroase ansambluri de prestigiu, precum Orchestra Concertgebouw Amsterdam, Orchestra de Cameră a Europei sau Filarmonica din Viena.

Nikolaus Harnoncourt a activat ca violoncelist în Orchestra Simfonică din Viena înainte de a fonda, în 1953, Concentus Musicus. S-a impus, în timp, ca una dintre cele mai respectate figuri care au contribuit fundamental la redescoperirea aşa-zisei “muzici vechi”, fără a ocoli defel repertoriul consacrat.

Catolic fervent şi soţ devotat partenerei sale de viaţă, violonista Alice Harnoncourt, Nikolaus Harnoncourt a cultivat o atmosferă caldă, de familie, între muzicienii cu care a colaborat – un fapt deloc comun, se pare. Rămâne în urma sa o imensă operă discografică şi influenţa formatoare asupra câtorva generaţii de interpreţi.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/03/nikolaus-harnoncourt-04.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/03/nikolaus-harnoncourt-04-150x150.jpgRevista MuzicalaStiri
Dirijorul austriac Nikolaus Harnoncourt, una dintre figurile marcante ale muzicii culte de secol XX, s-a stins din viaţă sâmbătă, 5 martie 2016, la vârsta de 86 de ani.   'Ultimele sale momente au fost petrecute în sânul familiei' informează printr-un comunicat scurt una dintre agenţiile de presă din Austria.   Ştirea vine după...