simon 1

Dirijor, compozitor şi profesor, Emil Simon s-a născut la 24 septembrie  1936. A început studiul pianului la vârsta de 6 ani . A studiat dirijatul  de orchestră cu Antonin Ciolan şi compoziţia cu Sigismund Toduţă, la Academia „Gh. Dima” din Cluj, beneficiind şi de o Bursă  George Enescu. S-a perfecţionat la Paris cu Nadia Boulanger, Manuel Rosenthal, Olivier Messiaen, ulterior la Praga şi Stokholm cu Sergiu Celibidache.simon 2

Din anul 1960, după terminarea studiilor, i s-a încredinţat postul de dirijor al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca, al cărei director  a  şi fost în perioada aprilie 1988- iunie 2000.

A obţinut Marele premiu în 1964 la cea de-a  XIV-a ediţie a Concursului Tineri dirijori de la Becançon, fapt ce i-a deschis porţile către o carieră internaţională. Prezenţelor  sale pe podiumul marilor instituţii muzicale din ţară i s-au adăugat colaborările cu prestigioase ansambluri din Europa, America şi Extremul Orient, turnee de succes cu filarmonica clujeană întreprinse în întreaga lume.

simon 3Repertoriul său a inclus aproximativ 3000 de titluri interpretate în 1500 de concerte, un repertoriu vast în toate stilurile şi epocile, cu un accent deosebit asupra muzicii secolului nostru (cu 700 de prime audiţii de muzică românească şi universală), multe din lucrări fiind înregistrate la  radio şi televiziune sau editate pe discuri.

Este recunoscută şi o altă latură a personalităţii sale, cea de compozitor; dintre lucrările sale  menţionăm o sonată pentru orchestră, două cantate, piese instrumentale, vocale, muzică de cameră.

   Emil Simon a fost deseori invitat in  jurii ale unor competiţii internaţionale  din Italia, Germania, Ungaria; a susţinut cursuri de măiestrie la diverse universităţi.

Promovarea  cu profesionalism a valorilor componistice i-a adus în anul 1999 „Premiul de excelenţă” în domeniul culturii acordat de publicaţiile clujene ca şi onoarea de a fi selectat printre cele 2000 de personalităţi proeminente ale culturii secolului XX de către  Universitatea  Cambridge. În anul 2001 a fost ales Cetăţean de onoare al oraşului Cluj Napoca . Preşedinţia României i-a decernat  Ordinul „Serviciu Credincios” în Grad de Cavaler.

Simon  4Fiecare apariţie  a acestui senior al baghetei la pupitrul unui ansamblu a fost  o garanţie a valorii interpretative şi a calităţii repertoriului.

„Nerămânând pasiv la evoluţia creaţiei  muzicale  din zilele  noastre şi dispunând de un aparat de informare incomparabil evoluat, este normal ca dirijorul să-şi lărgească şi să-şi întregească neîncetat datele primordiale ale profesiei sale.” Emil Simon

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/02/simon-11.jpeghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/02/simon-11-150x99.jpegRevista MuzicalaStiriUncategorizedDeces Emil Simon
   Dirijor, compozitor şi profesor, Emil Simon s-a născut la 24 septembrie  1936. A început studiul pianului la vârsta de 6 ani . A studiat dirijatul  de orchestră cu Antonin Ciolan şi compoziţia cu Sigismund Toduţă, la Academia „Gh. Dima” din Cluj, beneficiind şi de o Bursă  George Enescu. S-a...