Aniversare Mandeal la RRC 70Pare incredibil, însă Maestrul CRISTIAN  MANDEAL împlineşte curând 70 de ani! Are aceeaşi alură zveltă, iar ochii de culoarea oţelului emană energia puternică, dominatoare, a dirijorului ce a ţinut sub gestul său orchestre mari, prestigioase.

Este, incontestabil, una dintre cele mai reputate baghete ale României din ultimele  decenii. Este, fără tăgadă, un muzician extraordinar a cărui experienţă vastă a traversat momente de exaltare  artistică dar şi pecetea dureroasă a conflictelor profesionale, depăşite deja de ani buni. Un artist puternic, care s-a „reinventat” prin propriul har, la pupitrul Orchestrei Române de Tineret –  cu care cucereşte acum Europa.

„Încerc să fiu un dirijor creativ. Mi se pare că între cele două direcţii-tradiţie şi inovaţie (pentru mine inovaţia nerupând tradiţia, este mai importantă în sensul în care orice muzică scrisă de acum 400, 300, 200, 100 de ani, azi se cere mereu adaptată la gustul şi la experienţa muzicală între timp dobândită a publicului), publicul evoluează şi el o dată cu muzica. Publicul îşi face propriile lui experienţe şi are noile lui pretenţii;  mai mult decât atât, îşi are o nouă sensibilitate mereu reinventată, de la o generaţie la alta. Această sensibilitate nouă trebuie să fie pusă în acord cu o nouă viziune a operelor tradiţionale, care să corespundă în permanenţă noii sensibilităţi create a publicului. Eu încerc, mă “străduiesc” cel puţin, să modernizez fiecare interpretare a mea, fără să rup în niciun fel cu adevărul partiturii ci doar să o adaptez în ceea ce nu este scris în partitură şi nu în ceea ce este scris în partitură. Pentru această nouă sensibilitate mereu apărută şi mereu împrospătată a publicului, dorinţa mea este să nu mă autorepet.”

La Radio România Cultural, îl aniversăm pe Maestrul CRISTIAN MANDEAL la 70 de ani printr-o serie de emisiuni speciale!

Sâmbătă 16 aprilie, de la ora 19,00 vă propun în emisiunea MUSIC SHOW un amplu interviu „împachetat” cu muzici dirijate de-a lungul anilor. Trecem prin vremea când era corepetitor pentru balet, apoi dirijoratul la pupitrul filarmonicilor din Tg. Mureş, Cluj Napoca şi Bucureşti. Ne oprim şi asupra maeştrilor care i-au marcat existenţa (Constantin Bugeanu, Herbert von Karajan, Erich Bergel, Sergiu Celibidache).

Luni 18 aprilie, chiar în ziua când împlineşte 70 de ani,  OAZA DE MUZICĂ îi este, firesc, dedicată!  De data aceasta, în prim plan vor fi atât prietenia cu Radu Lupu (pornită din vremea liceului) cât şi câteva cugetări legate de experienţa sa în cadrul filarmonicii bucureştene.

Pe parcursul întregii zile aniversare, numele dirijorului CRISTIAN MANDEAL va fi o constantă  a excelenţei artistice la Radio România Cultural!

Sorina Goia

*****

 

Cristian Mandeal  s-a născut la 18 aprilie 1940, la Rupea (jud. Braşov). Şi-a început studiile de pian, compoziție și dirijat la Liceul de Muzică din Brașov, continuate la Academia de Muzică din București (1965 – 1974). S-a perfecționat ulterior la Berlin cu Herbert von Karajan(1980) și la München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache (1990).

La sfârșitul studiilor, după o scurtă experiență în calitate de corepetitor (balet)  la Opera Română din București, își începe activitatea de dirijor permanent al Filarmonicii “Constantin Silvestri” din Târgu Mureș (1977 – 1980). În anii 1980–1987 a fost dirijor permanent al Filarmonicii Transilvania din Cluj.

În 1987, Cristian Mandeal a câștigat concursul pentru postul de dirijor permanent al Filarmonicii “George Enescu” din București, devenind în 1991 prim-dirijor și Director General Muzical al Filarmonicii bucureştene.

Cristian Mandeal a concertat în multe țări din Europa, Asia, America de Nord și America Latină. A participat la numeroase festivaluri muzicale (Atena, Lisabona, Brescia–Bergamo, Bayreuth).

În anii 2001 și 2003 a fost director artistic al Festivalului și Concursului Internațional “George Enescu” – București.

În anul 2002, la Festivalul din Edinburgh, Cristian Mandeal a condus, în compania Orchestrei BBC Scottish, premiera britanică a operei Oedipe de George Enescu, pentru ca în 2005 să dirijeze aceeași partitură, în premieră în Italia, la Cagliari.

A înregistrat pentru Radio și pe discuri Electrecord  integrala simfoniilor lui Anton Bruckner, a creației simfonice și vocal-simfonice de Johannes Brahms și mai ales integrala operelor simfonice ale lui George Enescu. Între funcţiile artistice pe care le-a deţinut  menţionăm: Director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania, Dirijor oaspete Principal al Orchestrei Halle din Manchester (Anglia), Dirijor-Oaspete Principal al Filarmonicii din Copenhaga, Danemarca (din 2007), Director artistic al Orchestrei Simfonice de Nord (Northern Symphony Orchestra) din Haifa din Israel până în vara anului 2002;Dirijor rezident al Orchestrei Haydn” din Bolzano și TrentoItalia, până în iarna anului 2003;Director artistic al  Festivalului și Concursului Internațional George Enescu – edițiile 2001 și 2003.

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/04/Banner-Mandeal.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/04/Banner-Mandeal-150x150.jpgRevista MuzicalaComunicate
Pare incredibil, însă Maestrul CRISTIAN  MANDEAL împlineşte curând 70 de ani! Are aceeaşi alură zveltă, iar ochii de culoarea oţelului emană energia puternică, dominatoare, a dirijorului ce a ţinut sub gestul său orchestre mari, prestigioase. Este, incontestabil, una dintre cele mai reputate baghete ale României din ultimele  decenii. Este, fără...