Marea artistă Angela Similea s-a născut la 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie, județul Ilfov. Atracția față de muzică și-a manifestat-o încă din copilărie, când obișnuia să cânte atunci când mergea cu tramvaiul, așa cum mărturisea artista într-o emisiune TV. O mare influență în alegerea carierei de cântăreață a fost prezența sa în sală, pentru prima dată, la un concert al Mariei Tănase.

Angela Similea în recital la Festivalul Cerbul de aur, 2008.

Cel care i-a descoperit talentul a fost profesorul ei de muzică din liceu, Marin Teofil, care a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu. Acesta a hotărât ca Angela Similea să ia lecții de canto la Școala Populară de Artă cu reputata profesoară Florica Orăscu, avându-l corepetitor pe compozitorul Marius Țeicu.

Artista în 1970

Primul succes a venit odată cu obținerea premiului al II-lea la Festivalul Internațional ”Cerbul de aur” din 1970, când a câștigat Cerbul de Argint. În 1972, la Festivalul ”Orfeul de aur” din Bulgaria, a obținut locul al II-lea cu melodia ”Tu ești primăvara mea” de Florin Bogardo.

La Festivalul Cerbul de aur 1970 Angela Similea a câștigat Cerbul de argint.

Au început aparițiile în spectacole, dar și în emisiuni radio și TV, unde a apărut alături de alte nume sonore din muzica românească: Margareta Pâslaru, Marina Voica, Mirabela Dauer, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Corina Chiriac.

 

 

Referindu-se la emisiunile în care a apărut în perioada de început a carierei muzicale sau din perioada în care a cunoscut succesul maxim, cântăreața spunea, în interviul televizat, că a lucrat mereu, în radio și televiziune, cu adevărați profesioniști, care au ajutat-o în formarea ca artist.

Alături de regretatul compozitor George Grigoriu, pe scena Festivalului de la Mamaia, 1993.

”Am lucrat atunci cu adevărați profesioniști: Alexandru Bocăneț, Titus Munteanu, Aurora Andronache, Doina Anastasiu, Paul Urmuzescu, Sanda Cepraga, Marie-Jeanne Gherghinescu. Nu pot să uit oamenii cu care am lucrat în Radio: Vasile Vasilache junior, Florin Bogardo, Paul Urmuzescu, Lucica Popescu-Moraru, Titus Andrei. Toți au lucrat cu noi cu foarte mare atenție, ne-au format, ne-au stimulat”, afirma Angela Similea.

A cântat și cântă mereu despre dragoste, pentru că dragostea a călăuzit-o ca o lumină întotdeauna, mărturisea artista, adăugând că forța sentimentelor sale și-a găsit cea mai bună exprimare pe scenă. ”Dacă eu am cântat iubirea sub toate formele sale, energia de-a o exprima în fața publicului și-a găsit esența în trăirile mele de iubită, de soție, de mamă, de fiică, de soră. Și pentru că am fost convingătoare, am fost totdeauna înconjurată cu dragoste”, spunea Angela Similea.

Final de recital la Festivalul de la Mamaia, 1993.

A colaborat, de-a lungul carierei, cu compozitori de referință: Marius Țeicu, Ion Cristinoiu, Adrian Enescu, Jolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Florin Bogardo, Marian Nistor. De altfel, o bună perioadă a avut turnee de succes cu trupa Savoy condusă de Marian Nistor.

 

 

De-a lungul carierei sale de succes a lansat peste 500 de melodii, care în interpretarea ei au devenit șlagăre — ”De n-ai să vii”, ”Voi cânta pentru mileniul trei”, ”Dor de viață”, ”Adu-mi clipa de lumină”, ”Piano, pianissimo”, ”Voi râde iar”, ”Casa mea”, ”La revedere”, ”Trăiesc”, ”Dacă n-ai fi existat”, ”Adio, dar rămân mereu cu tine”, ”Nostalgie”, ”Bună ziua, dragoste”, ”S-a deschis o ușă”, ”Nu-mi lua iubirea”, ”Cineva”, ”Cheamă iubirea”, ”Vis de iarnă”, ”Tangoul”, ”Iubește-mă de-ți plac așa cum sunt” și multe altele.

O colaborare specială a avut cu Marcel Dragomir, compozitorul alături de care a lansat multe șlagăre — “Un albastru infinit”, “Trenul galben fără cai” sau “Să mori de dragoste rănită”, care a primit, în 2000, titlul de “Melodia Secolului XX”, premiu acordat de TVR.

Angela Similea a dovedit că are și talent actoricesc, jucând în filme, musicaluri sau show-uri de televiziune. Cu regretatul Ion Popescu-Gopo a făcut filmul ”Rămășagul”, în care a jucat rolul principal — Zâna cea bună. A făcut musicaluri în care a apărut alături de actori ca Matei Alexandru, Florin Piersic, Victor Moldovan, Ana Szeles, Adina Popescu (musicalul ”Corina”, după ”Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian) sau alături de actorul Ștefan Iordache (musicalul ”Adio, femei”).

În musicalul ”Adio, femei!”, alături de actorul Ștefan Iordache, 1995.

Remarcabile au fost aparițiile sale în show-uri TV alături de Florin Piersic, dar și de compozitorii Mihai Constantinescu, Marius Țeicu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, Horia Moculescu, Mircea Romcescu, Ioan Luchian Mihalea.

De asemenea, a colaborat ca invitat în show-uri TV peste hotare — la TV Hamburg, alături de Rudy Karel, la TV Tel Aviv, alături de Enrico Masias, dar în programe ale televiziunilor din țările est-europene, potrivit site-ului similea.ro.

La Festivalul Mamaia, 1995.

Între distincțiile obținute la festivaluri internaționale amintim: ”Orfeul de Aur” (Bulgaria) — medalie de argint; ”Opt șlagăre în studio” (Moscova) — Premiul special de interpretare; Festivalul de muzică ușoară Los Angeles 1984 — Premiul special; Festivalul de la Sopot (Polonia) — Premiul Miss Obiectiv; Festivalul de la Dealin (Cehoslovacia) — Premiul I de interpretare; Festivalul de show TV Montreaux (Elveția): ”It’s all in the game” (duplex româno-olandez) — Premiul ”Trandafirul de Aur”.

A fost întrebată în repetate rânduri de ce nu a ales o carieră în străinătate, pentru că a avut numeroase oferte de contract. Răspunsul artistei a fost simplu: “Mi s-a părut extraordinar că Dumnezeu m-a lăsat să cânt aici, în limba aceasta în care îmi pot exprima cel mai bine sentimentele”.

Aparițiile Angelei Similea au fost și sunt întotdeauna spectaculoase. Frumoasă, înaltă, elegantă, cu ținutele sale desăvârșite, a atras mereu admirația publicului, care a iubit-o și o iubește nu doar pentru vocea sa, pentru talentul său, ci și pentru rafinamentul și căldura pe care le transmite, pentru emoția și bucuria cu care cântă. Suflet generos, artista s-a implicat în multe proiecte caritabile. De altfel, este primul artist care după 1990 a organizat și prezentat primul teledon din România — ”Telefon Leucemia” (1994) — pentru a sprijini copiii bolnavi de această boală. La acel concert Angela Similea a scos la licitație o parte dintre celebrele ei rochii, iar banii obținuți au fost donați în acest scop caritabil.

La Festivalul de la Mamaia, 1996.

Cu Marcel Dragomir, la Festivalul de la Mamaia, 1996.

După 1995, Angela Similea a avut o pauză de apariții TV, de înregistrări, de concerte și s-a dedicat creșterii celor doi nepoți, de care s-a ocupat până la vârsta școlii, când au plecat la tatăl lor, în Statele Unite. Artista are doi nepoți de la fiul său, Sorin — Jan Christian și Ana Grace — despre care spune că au moștenit talentul muzical. De altfel, Angela Similea a filmat un videoclip împreună cu nepoata sa, când aceasta era mică.

În 2005, Angela Similea a revenit pe piață muzicală, după zece ani de absență, cu un nou album, intitulat ”Lumea mea”, realizat de Ovidiu Komornyik. De atunci, Angela Similea are o colaborare constantă cu Ovidiu Komornyik și casa lui de discuri, cei doi având numeroase concerte și apariții TV.

Cu Ovidiu Komornyik, la lansarea albumului ”Lumea mea”, 2005.

Succesul Angelei Similea a fost răsplătit, în timp, cu numeroase premii, din care amintim doar câteva: Discul de platină (Electrecord) — 1998, Discul de aur (Electrecord) — 2000, Premiul pentru 30 de ani de carieră artistică (Electrecord) — 2000, Premiul de excelență pentru întreaga carieră, în cadrul Galei Muzicii Ușoare Românești — 2002, Premiul ”DISCUL DE AUR” pentru vânzări record ale albumului ”Lumea mea” — 2007, Premiul ”DISCUL DE PLATINĂ” — 2008.

Angela Similea a primit Discul de Aur pentru vânzări record ale albumului ”Lumea mea”, 2007.

La 10 decembrie 2004, Președinția României i-a conferit artistei Angela Similea Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B — “Muzică”, ”pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

La Gala Premiilor Muzicale Radio România, ediția a XIV-a, Premiul special pentru întreaga carieră i-a fost acordat muzicianului Marius Țeicu, distincția fiindu-i înmânată de Angela Similea și Corina Chiriac.

În 2014 a filmat, alături de tinerii actori Paul Radu, Adina Stetcu, scurtmetrajul ”Să mori de dragoste rănită”, regizat de Iulia Rugină, în care își interpretează propriul rol.

Toamna anului 2015 i-a adus Angelei Similea întâlnirea cu publicul din SUA, unde a susținut un concert la Atlanta, împreună cu Ovidiu Komornyk. În 2016 a cântat la câteva concerte în țară, unde publicul a înconjurat-o cu aceeași admirație, dar în același timp lucrează pentru un nou album.

AGERPRES

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/07/imageResize2.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/07/imageResize2-150x150.jpgRevista MuzicalaDocumentar
Marea artistă Angela Similea s-a născut la 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie, județul Ilfov. Atracția față de muzică și-a manifestat-o încă din copilărie, când obișnuia să cânte atunci când mergea cu tramvaiul, așa cum mărturisea artista într-o emisiune TV. O mare influență în alegerea carierei de cântăreață...