bagpipe

Pană acum, nu ne-am gândit că un cimpoi ar putea fi şi… armă bacteriologică redutabilă. Şi totuşi, un britanic a murit după ce a inhalat, pe parcursul anilor, sporii de mucegai care s-au dezvoltat în interiorul instrumentului. În vârstă de 61 de ani, muzicianul studia în fiecare zi la instrumentul său şi suferea de o tuse seacă cronică dar şi de o senzaţie de sufocare. În mod cu totul curios, starea sa de sănătate s-a ameliorat pe parcursul unei  excursii în Australia, în care nu şi-a luat cimpoiul.

Doctorii care îl supravegheau au avut atunci ideea de a trimite cimpoiul la un laborator, pentru analize speciale.  Ideea lor s-a dovedit corectă, deoarece în umezeala din interiorul instrumentului s-au descoperit mai multe tipuri de spori ce putea determina grave afecţiuni ale plămânilor. Din păcate,s-a dovedit mult prea târziu pentru respectivul muzician care a murit câteva săptămâni mai târziu (în 2014). Autopsia a aratat cât de grave au fost leziunile la nivelul plămânilor. Acest caz atipic a făcut obiectul unui studiu ştiinţific publicat luni 22 august 2016 în revista medicală britanică Thorax.

Este vorba de primul caz înregistrat  de pneumopatie hipersensibilă, declanşată de sporii unei ciuperci, inhalaţi prin cântatul la cimpoi.  Într-un interviu pentru BBC,  Andrew Bova (membru al Centrului Naţional de Cimpoi din Glasgow),  îi sfătuieşte insistent pe muzicieni să îşi cureţe zilnic instrumentul cu bumbac, de fiecare dată când cântă. “Umezeala se poate instala în orice colţ al instrumentului şi poate deveni foarte periculoasă pentru sănătatea voastră; de asemenea, poate deteriora lemnul instrumentului”.  Andrew Bova recomandă utilizarea unei tije  în curăţarea instrumentului şi spălarea  tuburilor de lemn cu apă caldă, la 6 luni.

 

 

sursa: www.francemusique.fr

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/08/bagpipe.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/08/bagpipe-150x150.jpgRevista MuzicalaStiri
Pană acum, nu ne-am gândit că un cimpoi ar putea fi şi... armă bacteriologică redutabilă. Şi totuşi, un britanic a murit după ce a inhalat, pe parcursul anilor, sporii de mucegai care s-au dezvoltat în interiorul instrumentului. În vârstă de 61 de ani, muzicianul studia în fiecare zi la...