BACelloVisaCetăţenii britanici nu au nevoie de viză când zboară în SUA, aşa cum este nevoie pentru restul europenilor. Britanicii au nevoie doar de ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Obligatoriu pentru călătoria în SUA, sistemul a fost adoptat şi de canadieni. Iar atunci când o companie solicită ESTA pentru un instrument muzical, pare de domeniul fantasticului.

“Sfătuiesc toţi muzicienii să evite British Airways. Nu voi mai călători niciodată cu ei.” . Ne putem doar imagina uimirea violoncelistei Jane Bevan când a aflat că nu poate călători cu violoncelul său…pentru că nu  avea viză. Muziciana, care trebuia să zboare de la Zurich la Baltimore, rezervase un loc pentru violoncel şi prevenise compania, în avans. Însă odată sosită la aeroport, personalul de la British Airways a refuzat să primească violoncelul la bord. “Mi-au spus că rezervarea făcută online era pentru un pasager, nu pentru un violoncel”. Şi cum violoncelul nu avea viză americană, i-au cerut lui Jane Bevan să rezerve un alt zbor, pentru o sumă de peste 4000 de dolari.“Nu mi-au oferit niciun ramburs sau compensaţie”.

Răapunsul dat de  cei de laBritish Airways a fost următorul:

‘”A fost un incident extrem de neobişnuit care s-a născut din faptul că un client a rezervat un loc pentru un violoncel ca şi când ar fi fost un pasager, cu nume. Acest lucru a activat regulamentul pentru ESTA solicitat de la guvernul SUA. Biletul pe care clientul l-a rezervat printr-o a treia parte (un site web) nu era returnabil. Îi oferim muzicienei un discount pentru rezervarea  unui “scaun pentru instrument muzical” şi, pe ba.com,  sfătuim clienţii să ne contacteze şi să discute diferitele aranjamente”.

Nu este pentru prima dată când compania britanică îi şicanează pe muzicieni. În iunie, muziciana Cecilia Bernardini nu a fost lăsată să ia în cabina avionului cutia viorii, fiind obligată să călătorească cu vioara sa din secolul XVIII…pe genunchi! Din cauza acelui incident – şi a multor altora – violonista Paula Muldoon a lansat o petiţie pe  change.org  la adresa  British Airways, pentru clarificarea şi modificarea regulamentului legat de transportul în cabină a instrumentelor. Până la acest moment, petiţia a strâns 5776 semnături.

 

sursa: www.francemusique.fr

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/08/BACelloVisa.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/08/BACelloVisa-150x150.jpgRevista MuzicalaStiri
Cetăţenii britanici nu au nevoie de viză când zboară în SUA, aşa cum este nevoie pentru restul europenilor. Britanicii au nevoie doar de ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Obligatoriu pentru călătoria în SUA, sistemul a fost adoptat şi de canadieni. Iar atunci când o companie solicită ESTA pentru un instrument...