Miercuri, 5 martie 2014, a încetat din viaţă, după o grea suferinţă, Marius Nichiteanu, fost prim-violist al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germane din Hamburg.

marius nichiteanu

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, a studiat mai întâi vioara, cu Ştefan Gheorghiu şi Cornelia Bronzetti. În 1980, odată cu câştigarea Concursului “Carl Nielsen” din Odense, în Danemarca, Marius Nichiteanu s-a lansat în cariera internaţională ca violonist;  interesul şi dragostea pentru muzica de cameră l-au îndreptat însă către  violă şi în 1983 a obţinut premiul al II-lea ca şi premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări moderne la concursul de violă “Maurice Vieux” din Paris.

Marius Nichiteanu a susţinut turnee, a realizat înregistrări pentru radio, televiziune şi case de discuri din Germania, Italia, Olanda şi a colaborat cu muzicieni renumiţi: dirijorii Christoph Eschenbach, Alan Gilbert, pianistul Menahem Pressler,  violoncelistul Frans Helmerson,  violoncelistul şi dirijorul David Geringas.

După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi până la plecarea din ţară, Marius Nichiteanu a activat în Orchestra Naţională Radio.

În 1989, a fost numit prim-violist al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germane din Hamburg. Din 1994, Marius Nichiteanu a primit şi funcţia de profesor la Universitatea de Muzică şi Teatru din oraş. Timp de cinci ediţii succesive, între 2008 şi 2012, violistul Marius Nichiteanu a fost un oaspete de seamă al Festivalului “Enescu şi muzica lumii “de la Sinaia.

Marius Nichiteanu a trecut în eternitate la vârsta de 55 de ani  Dumnezeu să-l odihnească!

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/03/marius-nichiteanu.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/03/marius-nichiteanu-150x150.jpggiaStiriMarius Nichiteanu,orchestra nationala radio
Miercuri, 5 martie 2014, a încetat din viaţă, după o grea suferinţă, Marius Nichiteanu, fost prim-violist al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germane din Hamburg. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, a studiat mai întâi vioara, cu Ştefan Gheorghiu şi Cornelia Bronzetti. În 1980, odată cu câştigarea Concursului “Carl...