downloadCompay Segundo, pe numele adevărat Máximo Francisco Repilado Muñoz, este una din vocile emblematice ale Cubei tropicale. În egală măsură chitarist, cântăreţ şi compozitor,  şi-a căpătat renumele de Segundo prin faptul că întotdeauna cânta vocea a doua în formaţiile sale.

 

Compay Segundo este cel care a inventat  armonico – un instrument cu 7 coarde  asemănător cu chitara. Prin anii 50 , împreună cu  Lorenzo Hierrezuelo  a format un duo de succes Los Compadres.

maxresdefaultOdată cu lansarea în 1997 a celebrului album  Buena Vista Social Club , faima lui Compay Secundo a crescut exponenţial , înregistrarea  fiind distinsă cu mai multe premii Grammy. Cea mai cunoscută piesă a sa este Chan Chan.

 

Compay Segundo a  cântat în faţa unor personalităţi politice de prin rang, între care şi Fidel Castro care i-a luat pulsul şi a glumit pe seama vitalităţii sale incredibile la 90 de ani. Pe care a explicat-o foarte smplu: carne de berbec şi rom.

 

Cine şi-ar fi închiput  aşa ceva? se întreba Compay Segundo la Vatican, când  a cântat în faţa Papei  Ioan Paul al II-lea. Şi -a dorit să trăiască 115 ani însa a murit la 95,  în 2003. Centenarul naşterii sale a fost celebrat la Havana cu un concert simfonic, printre invitaţi aflându-se şi fiii săi.

Îl reascultăm sâmbătă 10 septembrie, de la 21,15-22,00, la Radio România Cultural, în World Music.

 

Sorina Goia

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/09/compay_segundo_by_prestegui-d765a0i1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/09/compay_segundo_by_prestegui-d765a0i1-150x150.jpgRevista MuzicalaEmisiuni
Compay Segundo, pe numele adevărat Máximo Francisco Repilado Muñoz, este una din vocile emblematice ale Cubei tropicale. În egală măsură chitarist, cântăreţ şi compozitor,  şi-a căpătat renumele de Segundo prin faptul că întotdeauna cânta vocea a doua în formaţiile sale.   Compay Segundo este cel care a inventat  armonico – un...