De la David Bowie la Leonard Cohen și Prince, anul 2016 a fost marcat de dispariția mai multor multor figuri majore din lumea muzicală, semnalând astfel sfârșitul unei ere a cărei influență va rămâne însă majoră, notează AFP.

Aproape până în ultimele clipe, aceste mari nume ale muzicii au continuat să ne propună o muzică de calitate, relevantă pentru epoca din care au făcut parte.

Legendarul artist britanic David Bowie a murit de cancer în luna ianuarie, la două zile după lansarea ultimului său album cu accente de jazz “Blackstar”, în timp ce Leonard Cohen și-a părăsit fanii la începutul lunii noiembrie, la trei săptămâni după lansarea albumului “You Want it Darker”.

Cât despre Prince, acesta concerta cu mai puțin de o săptămână înainte de moartea sa subită, la sfârșitul lunii aprilie, în urma unei supradoze de analgezice.
Lumea rockului a pierdut mai mulți membri ai unei generații care au apărut în fața publicului, la anumite intervale, timp de zeci de ani, uneori începând cu anii ’60.

Acești trei giganți au fost, fiecare în felul său, simboluri ale unei epoci apuse, este de părere Theo Cateforis, profesor de istorie și cultură muzicală la Syracuse University.

“Moartea lor ne face sa ne gândim la cum erau carierele din acele vremuri și la faptul că acest tip de artiști ar putea fi întâlnit tot mai rar în viitor”, este de părere universitarul.

“În aceste ultime două decenii, acești muzicieni s-au izolat sau au ales, în orice caz, o carieră solo”, a explicat el cu privire la Prince și la David Bowie.

“Acest lucru poate părea neobișnuit pentru un artist nou, de la care se așteaptă să fie accesibil, să aibă un cont de Twitter și să fie prezent în continuu”, în peisajul media, este de părere universitarul.

În pofida exigențelor din prezent, Prince și David Bowie au rămas actuali, grație capacității lor de a-și schimba constant stilul, de a-și pune sub semnul întrebării practicile și de a integra multiple influențe.

Pentru Theo Cateforis, artistul actual cel mai apropiat de această concepție despre viață este Kanye West, care nu ezită să își extindă colaborările pentru a-și îmbogăți muzica.

Prince, David Bowie și Leonard Cohen sunt doar capetele de afiș al unei lungi liste de artiști de care ne-am despărțit în 2016. Pe această listă îi regăsim și pe fondatorul trupei funk și disco Earth, Wind and Fire, Maurice White, pe chitaristul formației Eagles, Glenn Frey, legenda country Merle Haggard și pe interpretul cu voce nazală a formației rap A Tribe Called Quest, Malik Taylor, cunoscut sub numele de “Phife Dawg”.

Un alt indiciu al unei schimbări de epocă pentru rock în acest an: artistul folk Bob Dylan (75 de ani) a primit Premiul Nobel pentru literatură.

Deși interpretul nu a călătorit în Suedia pentru a-și primi premiul — care consacră intrarea rockului în cele mai înalte sfere instituționale — el s-a regăsit printre invitații la Desert Tript, un festival organizat în luna octombrie în deșertul californian, care celebrează marile momente ale rock and roll-ului. Aproximativ 150.000 de spectatori, în mare parte trecuți de prima tinerețe, au venit la festival pentru a-i asculta pe unii dintre cei mai faimoși septuagenari ai rock-ului printre care Mick Jagger, Paul McCartney, Neil Young, co-fondator-ul Pink Floyd Roger Waters, Roger Daltrey de la The Who, și Bob Dylan.

AGERPRES

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/12/imageResize2.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/12/imageResize2-150x150.jpgRevista MuzicalaRecenzii
De la David Bowie la Leonard Cohen și Prince, anul 2016 a fost marcat de dispariția mai multor multor figuri majore din lumea muzicală, semnalând astfel sfârșitul unei ere a cărei influență va rămâne însă majoră, notează AFP. Aproape până în ultimele clipe, aceste mari nume ale muzicii au continuat...