20dec-colinde_mediumTradiția concertelor de Crăciun împodobește  săptămâna dinaintea Sărbătorilor de iarnă, când fiecare dintre noi este pregătit să trăiască bucuriile întâmpinării  zilelor minunate în care așteptăm lumina bunelor intenții. Pretutindeni, muzica își află rosturile, glasurile leagă versurile din vechime, instrumentele și orchestrele se unesc în ritmuri săltărețe sau acorduri imnice. De mai mult de două secole și până acum, în zilele noastre, simbolul “Reuniunilor de cântări” răspândește starea de bine a creației și culturii noastre muzicale, parcă de fiecare  dată îmbrățișată cu și mai multă emoție.

Ecourile acestui eveniment sărbătoresc au rezonat, tot sub însemnele tradiției, în Studioul de Concerte al Societății Române de Radiodifuziune, cu numeroase cântece de Crăciun, de pretutindeni și de la noi, manifestare programată să se desfășoare în seara de marți a săptâmânii pregătitoare. Cu o noutate însă: la conducerea Corului Academic Radio, interpretarea colindelor și muzicii de Crăciun a fost, pentru prima dată, realizată sub gestul plin de emoție și sensibilitate al noului lor Maestru, dirijorul Ciprian Țuțu, care ne invita să cântăm împreună cu muzicienii radiofoniști versuri și melodii închipuite de inspirația maeștrilor școlii noastre componistice naționale, ca și a marilor compozitori din toate timpurile. Bradul tradițional a fost împodobit și cu darurile oaspeților, cvintetul vocal “Anatoly”, alături de care participă și dirijorul Ciprian Țuțu, în concerte, recitaluri, festivaluri și concursuri internaționale. Merită să reținem numele artiștilor care cântă în acest grup cu o lejeritate spirituală capabilă a ne încânta auzul: altista Andrada Mureșan, tenorii Gabriel Baciu, Ciprian Cucu, basul Marius Modiga și…baritonul Ciprian Țuțu. Plimbarea prin arcadele timpului de Crăciun a fost fantezistă, realizată cu plăcerea întâlnirii a mai multe miniaturi și capodopere corale, dirijorul propunând în încheiere cu convingător florilegiu imaginat de  Șerban Nichifor.

23decchristmasconcert_mediumTot în aceleași momente, afișul stagiunii Radiodifuziunii anunța,  pentru vinerea aceleiași săptămâni un “Radio Christmas Concert”. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio era invitat muzicianul italian David Crescenzi, care și-a cucerit succesul și prețuirea noastră, în ultimul deceniu, cu performanțe interpretative în majoritatea centrelor culturale românești. Acum, pregătirea sărbătorilor îmbina, în programul orchestrei, lumina Crăciunului cu așteptarea Anului Nou!

Iată astfel, din Romantism, muzică și dansuri de Brahms, Johann Strauss-tatăl, Strauss-fiul, Eduard Strauss, Saint-Saens, P.I. Ceaikovski. S-au perindat printre aplauze, pe rând, Uverturi, Polci, Valsuri, Csardasuri, Cadriluri pline de buna dispoziție a interpreților și a publicului din Sala de concerte “Mihail Jora” dar și a celor care au ascultat, în direct, transmisiile Radio. Orchestra Națională a cântat cu o frenezie contaminantă, mult învecinată cu programul de Anul Nou al Filarmonicii Vieneze. Publicul s-a alăturat aplauzelor orchestrei, pentru a aduce răsplata cuvenită entuziasmului cu care, între măiestrie și entuziasm, David Crescenzi a deschis calea spre un viitor plin de speranțe. Ne bucurăm și fredonăm împreună, animați de starea de bine care ne încarcă, în ultimele zile ale anului, de fericirea dorită, înainte de a sorbi o cupă de șampanie.

 

Grigore Constantinescu

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/12/23decchristmasconcert_medium.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2016/12/23decchristmasconcert_medium-150x150.jpgRevista MuzicalaCronicaCiprian Tutu,corul radio,David Crescenzi,grigore constantinescu,orchestra nationala radio
Tradiția concertelor de Crăciun împodobește  săptămâna dinaintea Sărbătorilor de iarnă, când fiecare dintre noi este pregătit să trăiască bucuriile întâmpinării  zilelor minunate în care așteptăm lumina bunelor intenții. Pretutindeni, muzica își află rosturile, glasurile leagă versurile din vechime, instrumentele și orchestrele se unesc în ritmuri săltărețe sau acorduri imnice....