downloadUnul dintre cei mai longevivi maeştri ai baghetei dirijorale, Georges Prêtre, s-a stins din viaţă la 92 de ani. Cu numai un an în urmă dirija la Scala din Milano! Muzicianul a murit în castelul său din Navès (sud-estul Franţei). Anunţul a fost făcut ieri de Societatea Filarmonică din Viena; Prêtre  spunea de multe ori despre el că este vienez.

Născut la 14 august 1924 la Waziers (în nordul Franţei),  Georges Prêtre a pornit foarte curând pe drunul muzicii. A urmat cursurile Conservatorului din Douai la numai 6 ani (solfegiu, trompetă, pian);  a  ajuns la Conservatorul din Paris la 15 ani. Foarte curând dirijatul de orchestră îl fascinează.

Numele său a rămas asociat  în eternitate cu cel al faimoasei soprane Maria Callas care îl considera dirijorul său preferat. Prêtre are un imens palmares din zona lirică, pe care o considera cea mai bună şcoală pentru un dirijor. A fost printre  primii muzicieni străini invitaţi să dirijeze celebrul concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena (în 2008 şi 2010); acest lucru s-a întâmplat la cererea membrilor orchestrei, ceea ce denotă un respect extraordinar.

Numele lui Georges Prêtre este de asemenea asociat cu cel al compozitorului  Francis Poulenc, a cărui operă  La Voix humaine a dirijat-o la premieră.

 

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/01/download1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/01/download1-150x130.jpgRevista MuzicalaStirideces,Francis Poulenc,Georges Prêtre,Maria Callas
Unul dintre cei mai longevivi maeştri ai baghetei dirijorale, Georges Prêtre, s-a stins din viaţă la 92 de ani. Cu numai un an în urmă dirija la Scala din Milano! Muzicianul a murit în castelul său din Navès (sud-estul Franţei). Anunţul a fost făcut ieri de Societatea Filarmonică din Viena; Prêtre  spunea...