Yaybahar

Yaybahar este un instrument în întregime acustic, creat de muzicianul  Gorkem Sen din Istambul. Vibraţiile corzilor sunt transmise prin intermediul unor arcuri către membranele tobelor. Vibraţiile sunt transformate în sunete de membrane şi transmise înapoi arcurilor. Acest du-te-vino al vibraţiilor crează un efect hipnotic, de sunet surround.

Lemnul Chapman (Chapman Stick)

Lemnul  Chapman este un instrument electric creat de Emmett Chapman la începutul anilor 1970. Membru al familiei de chitare,  Chapman Stick are în mod obişnuit 10-12 corzi acordate diferit şi a fost folosit în cadrul înregistrărilor pentru linia de bas, linii melodice, acorduri sau diferite efecte.

Chapman Stick Unusual Music Instrument

 Hydraulophon

Un hydraulophon este un instrument acustic muzical manevrat prin contactul direct cu apa (sau alte fluide), caz în care sunetul este generat pe bază hidraulică. A fost inventat de Steve Mann şi a fost folosit în cazul unor experimente realizate cu persoane având acuitatea vizuală scăzută.

Hydraulophone 45 jets unusual music instrument

Chitara cu 12 gâturi

Artistul japonez Yoshihiko Satoh foloseşte diferite produse şi le multiplică pentru a “elibera energia cuprinsă în forma şi funcţionalitatea lor”. Pe scurt, le multiplică până când devin uimitoare. Sculptura sa din chitare este, de departe, cea mai impresionantă lucrare. Totuşi, a mai experimentat cu camioane de jucărie, cuie uriaşe şi biciclete.

12 neck guitar

Orchestra vegetală

Unică în lume, Orchestra vegetală folosesşte exclusiv instrumente construite, logic, din vegetale. Utilizarea diferitelor tipuri de vegetale poate crea rafinate …texturi muzicale, unice dpv estetic. Şi gustos!

vegetable orchestra vienna music instrument

 

Casa simfonică

Casa Simfonică are aprox 2000 mp, a costat 2,3 milioane dolari; este o structură de lemn şi beton ce îmbină idei scandinave şi japoneze. Nu numai că amplifică sunetele naturale ci este ea însăşi un instrument, cu ferestre ajustabile care pot face vântul să cânte sau cu o uriaşă harpă de casă în sufraherie. Toată poveste o puteţi găsi în  New York Times. 

symphonic house unusual music instrument

Zeusaphon

Zeusaphonul sau thoraminul este un soi de plasmă vorbitoare. Este o variaţie produsă de o bobină Tesla, modificată să producă sunete muzicale prin modularea descărcării electrice. Sunetul produs este de înălţime joasă şi aminteşte de valurile produse de sinthesizer.

zeusaphone unusual music instrument

Gardul

Muzicianul australian  Jon Rose este un “fencologist”  (fan al  gardurilor) care a cântat muzică pe tot felul de garduri în întreaga lume – de la sârmă ghimppată la garduri militare. Fie că era la graniţa dintre Siria şi Israel în 1967 sau în Deşertul  Strzelecki, Rose a cântat pe garduri, cu un arcuş, în ultimii 30 de ani!

music fence kronos quartet

 

Aeolus

Aeolus este cel mai puternic dintre cele patru vânturi ale mitologiei greceşti… dar şi gigantul contemporan realizat să cânte cu ajutorul vântului, fără niciun fel de amplificare electrică. Dacă vreţi să ascultaţi cum sună, click aici.

Aeolus unusual music instrument

Orga de ghiaţă

O orgă cu tuburi realizată în întregime din ghiaţă o putem găsi în interiorul primului hotel de ghiaţă din lume. Orga a fost construită în  2004 de către sculptorul în ghiaţă Tim Linhart, din SUA. În timp ce a lucrat la faimosul Ice Hotel din Suedia, Tim a găsit condiţiile perfecte pentru construcţia acestui instrument ce are nevoie constant de 22°Fahrenheit, adică -5.55556° Celsius.

Ice organ unusual music instrument

Uncello

Ce poţi face din ceva lemn de arţar, corzi de violoncel şi un bol de sticlă pentru peşti? O variantă este  Uncello , aşa cum l-a construit Dennis Báthory-Kits.

uncello unusual music instrument

Harpa de pământ

Harpa de pământ este cel mai lung instrument cu corzi de pe Pământ, cu corzi de ce întind pe mai bine de 300 metri. Instalarea Harpei de pământ a presupus mai întâi instalarea cutiei de rezonanţă pe o parte a văii şi întinderea corzilor până pe partea cealaltă. Cum funcţionează Harpa de pământ? Folosind sacâz de vioară pe mânuşi de bumbac şi arcuşe muzicale. Mâinile interpretului se plimbă de-a lungul corzilor şi creează minunate sunete asemănătoare violoncelului. Frecarea corzilor aduce şi o mişcare longitudinală vălurită asupra firelor întinse.

earthharp unusual music instrument

 

Loophonium

Sau căsătoria nebună între un euphoniu şi …un WC! A fost construit pentru un concert de 1 aprilie susţinut de Filarmonica Regală din Liverpool, de Ziua păcălelilor, în 1960. La instrumentul ăsta chiar a cântat Fritz Spiegl, prim-flautist al orchestrei.

loophonium unusual music instrument

 

Cutia muzicală

Un compactor de 11.000 kg transformat într-o cutie muzicală de 1000 de kg, care cântă Imnul SUA The Star Spangled Banner.

Big Musical Box Unusual Instrument

Chrisalis

Inventat şi construit de Cris Forster, Chrysalis a fost primul său instrument de concert. A fost inspirat de un calendar aztec enorm, rotund, din piatră. “Ce ar fi dacă s-ar inventa un instrument muzical în forma unei roţi? Şi ce-ar fi dacă roata asta cu corzi în loc de spiţe s-ar învârti (deci s-ar putea cânta la ea) şi ar suna precum  vântul?

Ar fi Chrysalis…

Chrysalis Unusual Music Instrument

 

Chitara Pikasso

Numele instrumentului derivă clar din asemănarea cu lucrările cubiste ale lui Pablo Picasso. Ajungem practic la o chitară-harpă cu 4 gâturi şi 42 de corzi. Forma este absolut unică. Originalul a fost construit în 1984 pentru chitaristul de jazz Pat Metheny.

pikasso guitar

Pianul cu pisici

Athanasius Kircher, un iezuit din secolul 17, ne-a lăsat câteva mărturii despre tot felul de instrumente, între care se află şi Katzenklavier (“pianul cu pisici”). Iată descrierea lui Reil: “Un grup de pisici alăturate pe întinderea unei octave, cu cozile întinse în spate. O claviatură este aranzată în spatele lor, cu cuie ascuţite aşezate deasupra cozilor. Pisica lovită va scoate sunetul respectiv”. Din câte se ştie, nimeni nu a construit totuşi acest sadic “pian cu pisici” şi sperăm că nimeni nu o va face!

the cat piano unusual music instrument

Serpent

Serpentul este un instrument grav din categoria celor de suflat, un strămoş îndepărtat al tubei. Mundstück-ul (prin care se suflă) este asemănător cu cel al instrumentelor de alamă însă are găuri laterale precum instrumentele din lemn. De regulă, este un con superalungit în formă de şarpe, de unde şi numele. Serpentul  este înrudit aproape cu cornettul, dar nu face parte din familia acestuia (nu are un orificiu şi pentru degetul mare).

the serpent instrument

Nellophon

Nellophonul este un instrument făcut din tuburi (de la 1,8  la  9 metri lungime), aranjate într-un cerc cu diametrul de 3,6 metri. Interpretul stă în mijloc şi loveşte gura tuburilor cu padele speciale. Sunetul fiecărui tub este determinat de lungimea sa (cu cât este mai lung, că atât sunetul este mai grav).

nellophone unusual music instrument

Biciclophon

Original construit  ca instrument decorativ de scenă pentru The Lyle and Sparkleface Band, biciclofonul a evoluat într-un instrument experimental. Folosind un sistem elaborat de procesoare (reverb, delay, shifts, etc.), sunetul compoziţiilor este construit în  straturi.

Bikelophone Unusual Music Instrument

sursa: cmuse.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/03/the-nellophone.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/03/the-nellophone-150x150.jpgRevista MuzicalaRecenzii
Yaybahar Yaybahar este un instrument în întregime acustic, creat de muzicianul  Gorkem Sen din Istambul. Vibraţiile corzilor sunt transmise prin intermediul unor arcuri către membranele tobelor. Vibraţiile sunt transformate în sunete de membrane şi transmise înapoi arcurilor. Acest du-te-vino al vibraţiilor crează un efect hipnotic, de sunet surround. Lemnul Chapman (Chapman Stick) Lemnul  Chapman este...