Salut uzual între muzicieni, atributul din titlu reprezintă pentru SABIN PAUTZA o EMBLEMĂ, un ALTER EGO, desemnând o carieră unicat, construită pe meridiane (artă dirijorală, componistică, orchestrator, cercetare, profesorat universitar, manageriat ș.a.). Sabin Păutza este un român cu reprezentativitate în slujirea sunetului, cel mai complex, mai complet afirmat în contemporaneitate pe multe continente (Australia, America, desigur Europa). Argumente:

-după afirmarea în Statele Unite (dirijor, director de orchestră simfonică, compozitor, comparat nu o dată cu Leonard Bernstein de exegeza muzicologică americană – la noi primul  a fost prof. univ. dr. Ionel Voineag), la obținerea cetățeniei americane, a primit felicitări în scris de la Bill Clinton, pe atunci Președintele țării;

– casa regală a României i-a conferit înalta distincție NIHIL SINE DEO

-Prea fericitul Patriarh DANIEL l-a invitat în juriu la Concursul DE MUZICĂ RELIGIOASĂ ”LĂUDĂM PE DOMNUL”.

Li se adaugă zeci de ani de profesorat universitar la Conservatorul ”George Enescu” din Iași, cu studenți deveniți nume de referință în viața muzicală, sumedenie de premii onorante în țară și peste hotare, dar și o neobișnuită – pentru noi- recompensă americană: sărbătorirea în statul New Jersey a zilei Sabin Păutza: în piața mare a orașului Plainfield unde și-a desfășurat activitatea la conducerea orchestrei simfonice, pe un ecran imens se proiectează fragmente din concertele ansamblului, sonoritatea acoperind – ore la rând- o arie extinsă a  suprafeței edilitare!

Detalii savuroase de viață, din profesie sunt cuprinse în volumul editat la Palimpsest (machetarea, prelucrarea fotografiilor, Bogdan Opreanu, redactor Dana Pocea), împreună cu declarații emoționante ale celor care l-au cunoscut pe Sabin Pautza, presărate cu o bogată colecție de fotografii color, la rândul lor, unicate. Dl. Vasile Cazan, de pildă, directorul Filarmonicii din Tg. Mureș îl consideră pe muzician compozitorul relevant din două secole: 20 și 21; ca un bun manager ce este adaugă: …”când numele lui Pautza este pe afiș, biletele la concert se vând cu repeziciune”.

Revenit în țară după 1989, Sabin Păutza dirijează toate orchestrele românești, în programe, repertoriul național având întotdeauna, locul cuvenit și respectat ca de nimeni altul de muzician.

În ceea ce mă privește, bucuria de a încredința cuvântului (care rămâne și zidește), cariera extraordinară a fostului meu coleg din Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”, cartea pe care o semnez reprezintă într-un fel, majoratul meu… editorial (!), fiind cel de al 21-lea volum ce îmi poartă semnătura.

Adaug o idee care nu m-a părăsit din tinerețe: RADIO-UL M-A ÎNVĂȚAT ORA EXACTĂ A PROFESIEI…

 

A Dvs., Daniela Caraman Fotea

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/05/1111-1024x679.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/05/1111-150x150.jpgRevista MuzicalaRecenzii
Salut uzual între muzicieni, atributul din titlu reprezintă pentru SABIN PAUTZA o EMBLEMĂ, un ALTER EGO, desemnând o carieră unicat, construită pe meridiane (artă dirijorală, componistică, orchestrator, cercetare, profesorat universitar, manageriat ș.a.). Sabin Păutza este un român cu reprezentativitate în slujirea sunetului, cel mai complex, mai complet afirmat în...