“O orchestră ideală este orchestra în care, pentru perioade scurte sunt aduşi oameni de elită din cele mai bune orchestre din lume, muzicieni nu doar cu imens talent, dar nu mai puțin cu experiență covârșitoare. Am văzut o astfel de orchestră în festivalul de la Lucerne sub mâna lui Claudio Abbado.

Desigur, se pune întrebarea dacă putem justifica preţul unei asemenea orchestre, merită cheltuit atât? La modul ideal spus, da! Absolut DA. Practic vorbind… evident, nu.

E bine să existe cât mai multe orchestre, pretutindeni în lume. Evident, aceste orchestre nu vor fi ideale, societăţile umane, în general, nu sunt ideale, iar orchestra reflectă de regulă tărâmul din care îşi trage seva. Sigur că la nivel mondial se pot face periodic câteva experimente ieşite din comun. Cine ştie despre povestea Utopiei – insula pierduta în Atlantic – cam așa și cu orchestra ideală, o “utopie” care poate deveni extrem de scumpă. Privind către orchestra construită de Abbado pentru festivalul Lucerne, Slavă Domnului, bine că cineva îşi permite!

Dar miracolul cu adevărat nu este să aduci acele genii ale vieții de orchestră la un loc şi ulterior să constați că sunt șanse să fii dezamăgit că la un asemenea nivel tehnic nu se produce întotdeuna un ideal muzical. Cred că provocarea, superlativul frumuseții este să iei o orchestră obișnuită (indiferent de nivelul ei sau zona geografică) şi să reuşeşti să o transformi sub mâinile, sub vocea, sub respiraţia ta. Cred că idealul este să iei o orchestră rusească şi să o faci să cânte Debussy cu sunet de Debussy. Să iei o orchestră americană care să nu cânte doar curat, ci să cânte Enescu cu simțire românească, cu ethos românesc. Sau să iei o orchestră japoneză şi să o faci să sune a Bruckner născut în Austria.

O orchestră ideală este cea care să poate reda limbajul unic al fiecărui compozitor. Idealul este în noi, este ce facem noi cu acei oameni.”

 

Joi, 22 iunie 2017, CAMIL MARINESCU este Maestrul  OAZEI DE MUZICĂ, într-un interviu realizat  cu câţiva ani în urmă (2013)

La Radio România Cultural, de la 14,30

 

Sorina Goia

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/06/19416072_1261464340618386_926783592_n-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/06/19416072_1261464340618386_926783592_n-1-150x150.jpgRevista MuzicalaEmisiuni
'O orchestră ideală este orchestra în care, pentru perioade scurte sunt aduşi oameni de elită din cele mai bune orchestre din lume, muzicieni nu doar cu imens talent, dar nu mai puțin cu experiență covârșitoare. Am văzut o astfel de orchestră în festivalul de la Lucerne sub mâna lui...