Aula Magna a Facultății de Drept a Universității București  găzduieşte duminică 2 iulie 2017, ora 18,30  un concert aniversar prin care Corul Pro Arte va celebra 40 de ani de la reînfiinţarea Corului Universitatii Bucuresti sub conducerea dirijoarei Ligia Balica Vascan.
Corul Universității din București a fost înființat în anul 1949 de către Maestrul Marin Constantin (cel ce avea sa devină dirijorul prestigiosului Cor de Cameră Madrigal ). Din anul 1950 vine la conducerea formației Nicolae Ciobanu, pentru o perioadă de 20 de ani. Dintre cei care au făcut practică de dirijat la aceasta formație în perioada amintită, menționăm pe: Ion Barnea- redactor la Radio; Dumitru Botez- dirijorul Corului Filarmonicii din București; Ion Baciu- dirijorul Orchestrei Filarmonicii din Iași; Alexandru Racu- dirijorul Corului Filarmonicii din Craiova; Nicolae Racu- dirijor de orchestra la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din București; Nicolae Ghiță- dirijor al Orchestrei Simfonice a Rapsodiei Române precum si dirijorul Corului Atheneum si al coralei Danielescu din Ploiești; Voicu Enăchescu- dirijorul Corului UTC si al formației Preludiu din București; Nicolae Niculescu- profesor de dirijat coral la Liceul de Muzică si arte Plastice “Dinu Lipatti”.

Dintre rezultatele obținute de Corul Universității sub bagheta lui Nicolae Ciobanu, remarcăm participarea la Festivalul Uniunii Internaționale a Studenților- 1951, Premiul I obținut la Festivalul Coral Republican- 1952, locul I la Festivalul Internațional al Tineretului- 1953, precum și alte premii la concursurile formațiilor sindicale din București și din alte orașe.

După plecarea lui Nicolae Ciobanu în Germania, Corul Universității s-a dizolvat pentru o perioadă de opt ani.

În 1976, cu ocazia primei ediții a Fetivalului Artei și Creației Studențești “Cântarea României”, o tânără studentă de la Concervatorul Ciprian Porumbescu, pe atunci doar în anul doi de studenție, Ligia Balica, a reînființat Corul Universității București! La început a fost doar corul Facultatii de Biologie cu care a obtinut premiul 1 pe țară la numai două luni de la înființare; la scurt timp, corului biologiei li s-au adăugat studenți de la majoritatea facultăților din Universitate, formându-se Corul Mare al Universitătii București! Și de-atunci…Corala Pro Arte  a existat în continuă creștere; nu atât numerică dar mai ales in privința calitătii muzicale dobândite prin munca susținută, pasionată care a rodit minunat, repurtând numeroase succese concretizate în premii naționale si internaționale și având stagiune permanentă de concerte pe scenele de prestigiu ale capitalei, în tară și peste hotare.

Corul Universității București a primit numele de Pro Arte la concertul aniversării a 30 de ani de la înființarea formației sub bagheta Maestrului Marin Constantin! 

Premiile obținute de Corul Pro Arte al Universității București sub conducerea dirijoarei Ligia Balica:

– Premiul 1 pe tară la editiile Festivalului Artei si Creației Studențești “Cântarea României: 1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987, 1989

-1981 Premiul 1 la Concursul Național Ciprian Porumbescu

– 1984 Premiul 1 şi Trofeul la Concursul şi Festivalul Național Ion Vidu

-1984 Premiul Ununii Compozitorilor din Romania pentru promovarea muzicii românești

-1984 Premiul 1 si Trofeul la Concursul şi Festivalul Național “D. G. Kiriac”

-1984 Marele premiu şi Trofeul la Concursul National “Iosif Velceanu”

-1989 Premiul Uniunii Compozitorilor din România pentru promovarea muzicii româneşti

-1990 Premiul 1 la Concursul International George Dima 

-1993 Marele Premiu la Concursul şi Festivalul Internațional de Folclor de la Quintin- Franța

Sub conducerea competentă a dirijoarei și fondatoarei formației corale Pro Arte a Universității București, s-au facut numeroase înregistrări la Radio și Televiziunea Română. De asemenea, Corul Pro Arte împreună cu Orchestra Profesorilor de Muzică din București “Musica Mundi”, sub direcția aceleași Ligia Balica, au avut sesiune permanentă de concerte la Ateneul Român, Sala Radio, Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu”, Muzeul de Artă din București precum și-n alte orașe din ţară ( Sibiu, Iași, Piatra Neamț, Cluj, Sinaia).
Corala universitaraă a fost invitată la multe concerte-lecție la Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu. Maestrul Iovan Miclea, profesorul si unul dintre mentorii spirituali ai dirijoarei Ligia Balica, a ținut câteva sesiuni de astfel de concerte lecție cu audiența multor formații corale din capitală. Maestrul Doru Popovici, compozitor si muzicolog, a invitat corul Pro Arte la concerte -lecție sub egida Uniunii Compozitorilor din România.

Dăruirea și pasiunea studenților din aceasta corală a inspirat creația multor compozitori contemporani care au dedicat formației numeroase lucrări care au fost interpretate în prime audiții în concerte si concursuri corale. Printre compozitorii care au încredințat lucrările lor se numară Alexandru Pașcanu, Radu Paladi, Iovan Miclea, Irina Odăgescu, Valentin Gruescu, George Balint, Dan Buciu, Dumitru Capoianu, Adrian Pop, Tudor Jarda, Doru Popovici, Sabin Pautza, Vasile Timiș, Șerban Nichifor şi mulți alții.

Concertul aniversar de duminică 2 iulie  va marca întâlnirea multor generații de studenți care s-au perindat la această formație în timpul studenției la Universitatea din București, sub conducerea dirijoarei Ligia Balica.

În program figurează lucrări de  Nicolae Oancea,Gheorghe Danga, Augustin Bena,George Enescu,Ion Vidu,Tudor Jarda,Pretorian Vlaiculescu,Iovan Miclea,Hans Leo Hassler,Henry Purcell,Giovanni Gastoldi, Jacque Arcadelt,Simeon Nicolescu.
http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/06/19424125_1965829420313244_337951107021367054_n.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/06/19424125_1965829420313244_337951107021367054_n-150x150.jpgRevista MuzicalaConcerte
Aula Magna a Facultății de Drept a Universității București  găzduieşte duminică 2 iulie 2017, ora 18,30  un concert aniversar prin care Corul Pro Arte va celebra 40 de ani de la reînfiinţarea Corului Universitatii Bucuresti sub conducerea dirijoarei Ligia Balica Vascan. Corul Universității din București a fost înființat în anul 1949 de...