În perioada 29 iunie – 4 iulie 2017, s-a desfăşurat la Bydgoszcz (Polonia) cea de a 40-a ediţie a Festivalului Muzical Internaţional pentru copii şi tineret “Bydgoszcz Musical Impressions”. România a fost reprezentată de Corul de copii “Vlăstarele Orăştiei” care, în cei 21 de ani de activitate, a cucerit 41 de trofee şi distincţii internaţionale, fiind, sub acest aspect, unul dintre cele mai performante ansambluri artistice de gen din ţară. De altfel, profesorul Petru-Androne Eli de la Şcoala Gimnazială “Dr. Aurel Vlad” din Orăştie, jud. Hunedoara a şi fost decorat (în luna aprilie a acestui an) de către preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de “Cavaler”.

        Festivalul de la Bydgoszcz  a reunit în final 16 formaţii muzicale şi coregrafice din 11 ţări. Programul foarte încărcat al celor cinci zile, cât a durat evenimentul, a cuprins atât evoluţii libere cât şi una de 30 de minute în faţa juriului, un program zilnic de ateliere de lucru, întâlniri între participanţi sub diverse forme, totul având ca scop schimbul cultural şi cunoaşterea reciprocă a tinerilor cântăreţi sau dansatori. Având ca organizator tradiţional Palatul Tineretului din Bydgoszcz – o instituţie foarte bine organizată şi dotată, cu un personal competent – festivalul s-a bucurat de patronajul ministerelor Culturii şi cel al Educaţiei, al autorităţilor locale şi voievodatului Kujawska-Pomorska (a cărui capitală este chiar oraşul Bydgoszcz), cu sprijinul partenerilor mediatici şi organizatorici.

Spectacolul de gală oferit publicului în ultima seară a reunit toţi participanţii, fiecare prezentând o parte din programul pregătit pentru festival. A fost o paradă a cântecului şi dansului deosebit de savurată de cei peste 800 de spectatori care au umplut până la refuz tribuna de la Artego Arena – un fel de sală polivalentă. La finalul celor două ore de adevărată magie, a urmat şi înmânarea distincţiilor. Conform cutumei festivalului, nu s-au făcut ierarhizări valorice, acest lucru fiind suplinit de selecţia făcută încă din luna martie de organizatori, care au analizat materialele trimise, înregistrările audio/video şi palmaresul. Astfel, au fost acordate fiecărei formaţii câte un premiu special din partea unei instituţii sau organizaţii. “Vlăstarele Orăştiei” au primit Premiul Special chiar din partea Palatului Tineretului din Bydgoszcz. De altfel, formaţia a fost şi cireaşa de pe tort a galei, ea fiind cea care “a spus ultimul cuvânt”, încheind spectacolul ansamblurilor participante cu un fragment din tabloul folcloric “Cununa grâului”, creat de Petru Androne Eli în urmă cu doi ani când a obţinut Medalia de Argint la Grand Prix of Nations de la Magdeburg.

Iar dacă a fost prezent acolo şi steagul României, fie arborat fie în cele două frumoase coregrafii pregătite de gazde, acest lucru se datorează minunatului cor de copii “Vlăstarele Orăştiei”, dirijat de maestrul Petru-Androne Eli, formaţia făcând deplasarea pe cont propriu, cu bani din buzunarul fiecărui participant şi cu sprijinul câtorva sponsori, fără niciun sprijin din partea autorităţilor.

 

Florin Drăghiciu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/07/1234.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/07/1234-150x150.jpgRevista MuzicalaStiri
În perioada 29 iunie – 4 iulie 2017, s-a desfăşurat la Bydgoszcz (Polonia) cea de a 40-a ediţie a Festivalului Muzical Internaţional pentru copii şi tineret “Bydgoszcz Musical Impressions”. România a fost reprezentată de Corul de copii “Vlăstarele Orăştiei” care, în cei 21 de ani de activitate, a cucerit...