Umbra neagră a despărțirii a întunecat dimineața  acestei zile de 22 iulie, când artistul Dumitru Lupu s-a îndepărtat pentru totdeauna de noi cei care, de-o viață,  i-am fost prieteni. Pentru „Mitică” Lupu, nume  cunoscut în viaţa muzicală românească de azi, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, creator de şlagăre, spectacole şi idei cu muzică pentru toate vârstele, activitatea artistică a reprezentat permanența și profilul actualelor sale preocupări, ca rezultat cronologic cumulativ al unor etape anterioare. De la formarea interpretului cântăreţ – cu studii în cadrul clasei de canto clasic a Universităţii Naționale de Muzică din Bucureşti – la afirmarea compozitorului, dirijorului, realizatorului de concerte şi spectacole, drumul său profesional a împlinit ascensiunea maturităţii, din perspectiva platformei didactice a formatorului de artişti de teatru şi muzică în cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa, Universităţii “Hyperion” din Bucureşti. În completarea demersului său pe calea aceasta, opțiune proprie pe calea multiplă a artelor, putem să adăugăm preocupări de regie, scenografie, management. Mitică Lupu a păstrat aspectul legat de interpretarea muzical-scenică, cel care are menirea să impună ca subiect interpretul total, altfel zis actorul muzician sau muzicianul actor, creator, vocalist sau instrumentist. Pentru acest artist, scena a fost        într-adevăr o lume a contrastelor, luminilor, umbrelor, împlinirilor şi, totodată, o lume a culturii, cu componente diverse slujite de talent şi suflet. Din spectrul acesta, Muzica face parte în procente diferite, de la o specie la alta de interpret actor, la fel cum actoria este o componentă diferită a interpretului muzician în toate ipostazele manifestării sale.

Astfel se justifică modul în care profesorul, omul de teatru învecinează cercetările sale pornind de la Camerata Fiorentina şi Broadway, la  Molière, Shakespeare sau Mel Brooks. Într-adevăr o lume a diversității și improvizației şi, totodată, o lume care cere împlinirea idealurilor cu componente diverse slujite cu devotament, talent şi cultură.

Întreaga experienţă a carierei lui Dumitru Lupu se află adunată aici, în existența acestui minunat Om pentru care arta și familia au reprezentat împlinirea autentică, cu toate referirile la realizarea imediată, fără întreruperi pe scara timpului. Viziunea sa urca exemplar spre vârful unei construcţii în formă de piramidă, dar fără un punct terminus al activităţii de o viață, împlinind un act cultural şi educaţional meritoriu, o muncă făcută cu osârdie şi generoasă îndreptare către cei ce vin din urma noastră.

Cu îndreptăţită prietenie, omul Dumitru Lupu a demonstrat că anii de viaţă artistică petrecuţi la Constanţa au fost la fel de rodnici ca în oricare centru cultural al României. În cultura, arta teatrală şi muzicală, luminate de faptele sale, aceasta înseamnă, neîndoios, reperul românesc al Pontului Euxin.

 

Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu

 

 

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/07/art-img1-1561001-d_lupu.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/07/art-img1-1561001-d_lupu-150x150.jpggiaRecenzii
Umbra neagră a despărțirii a întunecat dimineața  acestei zile de 22 iulie, când artistul Dumitru Lupu s-a îndepărtat pentru totdeauna de noi cei care, de-o viață,  i-am fost prieteni. Pentru „Mitică” Lupu, nume  cunoscut în viaţa muzicală românească de azi, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, creator de şlagăre,...