Ieri a încetat din viaţă basul GHEORGHE ROŞU, reputat artist liric şi profesor clujean.

 
Artist desăvârșit și Maestru a cărui viață a cunoscut plinătatea prin arta lirică, Gheorghe Roșu și-a ascultat harul cu apreciere și dăruirea unui suflet nobil, dorindu-și să îl împărtășească mereu și celor din jur. Și-a urmat misiunea academică timpuriu, în anul 1971, când devenea cadru didactic al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, la Secția Canto, continuându-și cu eleganță fireasca ascensiune către titlul de Șef al catedrei, devenind apoi Profesor universitar doctor și Decan al Facultății de Artă Scenică din cadrul aceleași universități.


Apogeul universitar și verticalitatea Profesorului Gheorghe Roșu au cunoscut repetate împliniri prin cursurile sale acaparante. Dovadă stau numeroasele premii obținute și generațiile de tineri artiști pe care i-a format, tineri care au cunoscut, la rândul lor, succesul pe înaltele scene ale lumii. Printre aceștia se numără Marius Vlad Budoiu, Marian Pop, Petru Burcă, Iulia Merca, Cosmin Sime, Zoltan Nagy ș.a.


Solistul Gheorghe Roșu a împărtășit scenei aceeași eminență și dedicare absolută, debutând artistic în ”Requiem” de W. A. Mozart, sub bagheta dirijorului Mircea Cristescu, debut urmat de o activitate interpretativă impresionantă ce numără peste 89 de roluri în lucrări vocal-simfonice și operă, peste 1000 de concerte și spectacole de operă în țară și străinătate – dintre care foarte multe prime audiții naționale, peste 1000 de lieduri, două filme artistice cu operele ”Paiațe” și ”Cenușăreasa”, trei discuri și trei CD-uri, imprimări speciale radio și TV, numeroase imprimări de discuri alături de formațiile ”Cappella Transylvanica” și ”Ars Nova”, a căror mentor și membru a fost, asemenea implicării în Fundația ”Sigismund Toduță” și Fundația ”Mozart”, fondate de Maestru. O mai veche cronică a spectacolului ”Faust” de Charles Gounod (1982) cita cuprinzător: ”Când Gheorghe Roșu, cadrul didactic al Conservatorului, s-a îmbrăcat în costumul lui Mefisto s-a putut conta pe o interpretare de ținută”, o ținută impecabilă, oferită de altfel fiecăruia dintre personajele cărora le-a insuflat viață. Alături de repertoriul clasic impregnat de timbrul său unic, Maestrul Gheorghe Roșu a realizat interpretări memorabile și în mai ineditele titluri lirice ”Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart (1968), ”Nevestele vesele din Windsor” de Otto Nicolai (1988), prima audiție națională a spectacolului ”Secretul lui Don Giovanni” de Cornel Țăranu (1970), premiera operei ”Meșterul Manole” de Sigismund Toduță (1998), ultimele spectacole în care a evoluat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca fiind ”Tosca” de Giacomo Puccini și ”Secretul lui Don Giovanni”. Acestea și numeroase alte interpretări au stat sub semnul talentului remarcabil, a calităților artistice sublime, puternic expresive și a dăruirii Maestrului Gheorghe Roșu, care și-a consacrat vocația lirică Academiei de Muzică și scenei clujene, calități răsplătite în mod excepțional cu Premiul Uniunii Compozitorilor din România pentru promovarea muzicii românești și Medalia Meritul pentru învățământ în grad de Cavaler.


O distinsă și apreciată personalitate a vieții cultural-artistice clujene, un simbol al domeniului liric național, Maestrul Gheorghe Roșu a interpretat, însuflețit, educat și împărtășit, lăsând o amprentă unică în amintirea tuturor celor care au avut bucuria de a-l avea aproape și care îl vor purta veșnic în amintire.

 

sursa: Opera Naţională Română din Cluj Napoca 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/10/22279974_1576765459012955_871569761075205534_n.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/10/22279974_1576765459012955_871569761075205534_n-150x150.jpgRevista MuzicalaRememberbas,Gheorghe Rosu
Ieri a încetat din viaţă basul GHEORGHE ROŞU, reputat artist liric şi profesor clujean.   Artist desăvârșit și Maestru a cărui viață a cunoscut plinătatea prin arta lirică, Gheorghe Roșu și-a ascultat harul cu apreciere și dăruirea unui suflet nobil, dorindu-și să îl împărtășească mereu și celor din jur. Și-a urmat misiunea...