Sub sigla Editurii Muzicale a apărut volumul “… Amintiri din 7 ani de concerte” semnat de Virgil Oprina, în care autorul –  prezenţă familiară în sala de concert – însumează peste o sută de stări muzicale  trăite, acum împărtăşite în scris.

VIRGIL OPRINA  practică video-jurnalismul din 1990 şi începe să publice critică muzicală din 1995. Doctor în  Muzicologie al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, s-a apropiat tot mai mult de jurnalismul cultural, pe care a avut ocazia să îl practice în calitate de realizator de ştiri, corespondenţe, reportaje şi documentare de televitiune, tratând subiecte de gen atât în ţară cât şi din Europa, America de Nord sau Asia.

A desfăşurat de asemenea şi o activitate de muzician, având colaborări şi apariţii scenice în care a abordat mai multe stiluri şi genuri muzicale, de la muzică clasică la rock, musical sau folclor, folosind experienţa dublei ipostaze de muzician şi critic în discursul său jurnalistic.

 

Argumentul autorului

Acest volum conține 116 articole de cronici de concert, în cea mai mare parte, dar şi cronici de disc, corespondențe și interviuri publicate între anii 2005 şi 2011, dedicate unei largi palete de genuri și stiluri, de la muzica clasică la world music, de la jazz la muzica contemporană.

Sunt practic 116 fotograme surprinse cu toată subiectivitatea și care s-au dorit a fi o oglindă a emoțiilor trăite în sala de concert. Sunt, cu alte cuvinte, o pledoarie pentru actul ascultării senzoriale, care cred că trebuie să primeze – în inefabila limită a bunului simț, desigur – față de nu mai puțin necesarul spirit analitic și comparativ.

Instinctual am simțit nevoia să scriu despre muzică cât de mult posibil pe limba celor care nu se află in interiorul  fenomenului, relevând – după puteri – dacă și în ce măsură artiștii aflați pe scenă “au trecut rampa”, au crezut în actul lor artistic și au reușit să-și aducă publicul “în lumea lor”. Prin urmare, pe cei care caută doar analize muzicologice și de interpretări comparate ale concertelor evocate în aceste articole îi sfătuiesc să pună cartea la loc în raft chiar acum.

Pe aceia, însă, care au curiozitatea parcurgerii unor ani foarte interesanți privitor la transformările prin care a trecut viața culturală muzicală a capitalei României într-o, repet, subiectivă trecere în revistă a modului în care artiștii au reușit să transmită emoție prin muzica lor, reamintindu-și poate propriile trăiri de spectatori la unele dintre concerte, îi încurajez să pornească în această călătorie.

Dintre cei care au publicat aceste articole, acordându-mi încrederea lor, vreau să mulțumesc tuturor, dar în special lui Stelian Țurlea, inventatorul fenomenului cultural care s-a numit Ziarul de Duminică și lui Răzvan Penescu, creatorul pentru încă sper mult timp de aici încolo a platformei on line Liternet.ro.

Cât privește această indescriptibilă îndeletnicire a scrisului, o datorez Oltei Șerban-Pârâu.

 

Virgil Oprina

 

 

 

 

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/10/1.pnghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/10/1-150x150.pngRevista MuzicalaRecenzii
Sub sigla Editurii Muzicale a apărut volumul '... Amintiri din 7 ani de concerte' semnat de Virgil Oprina, în care autorul -  prezenţă familiară în sala de concert - însumează peste o sută de stări muzicale  trăite, acum împărtăşite în scris. VIRGIL OPRINA  practică video-jurnalismul din 1990 şi începe să publice critică muzicală...