Astăzi, o personlitate interesantă a  muzicii românești (și nu numai): RICHARD (RIKI) STEIN (13 iunie 1909, Roman – 20 noiembrie 1992, București). O carieră cum puțin obișnuite sunt, cu meandre neșteptate dar întotdeauna marcate de profesionalism. A studiat doi ani la București (1923-25), apoi la Conservatorul Internațional de Muzică din Paris, alți doi ani (1930-1932); din nou la București cu Alfonso Castaldi (armonie) și Mihail Jora (contrapunct), alți doi ani. În paralel s-a dedicat și studiilor de… farmacie!

După studii, cariera profesională a urmat și ea trasee speciale: Director al casei de discuri Columbia din București (1935- 1937), profesor la Liceul evreiesc din capitală, de data aceasta timp de patru ani, la două licee din… Roman (1948-1950), la Liceul Militar din Câmpulung, dirijor la Teatrul de revistă regional din București (1950-1955) și la Ansamblul Apărării Antiaeriene (1955-1960), în fine, ca instructor la Casa de Cultură a sectorului 7 din București… În tot acest timp a scris muzică ușoară, a și cântat în formații de muzică de dans (ca pianist), a semnat articole în presă. Din 1936 face parte din Societatea Compozitorilor Români. Nu-i lipsea decât un hit internațional! A fost însă și acesta; confrați au scris despre el și creația lui; George Sbârcea, Viorel Cosma, Edmond Deda, Octavian Lazăr Cosma ș.a. Dar SANIA rămâne referențială, la rândul ei cu o evoluție pe mapamond, absolut spectaculoasă.

Ethos-ul pieselor lui Richard Stein, scrise pe versuri de Puiu Maximilian, Nicolae Labiș, Harry Negrin, Aurel Felea – altă pleiadă faimoasă – caracterul, esența compoziției transmiteau, fără excepție, aroma folclorică națională. Au fost Azi m-am îndrăgostit, Bibelouri, AșteptareÎntr-un album uitatA fost odată un mic chinezMica Cio-Cio-San

Iată însă istoria Saniei cu zurgălăi, departe de a fi fost obișnuită.

Se practica mult, prin deceniul trei al secolului trecut, sonoritatea cu evidentă sorginte folclorică. Primii cântăreți ai acestui gen au fost Cristian Vasile, duetul Petre Alexandru și Mia Braia, Ion Luican, Dorel Livianu, Silvian Florin și Gică Petrescu.

Stein scrisese Sanie cu zurgălăi pentru Maria Tănase, care, nemulțumită de calitatea versurilor l-a… “refuzat”. Au existat însă alți doritori de interpretare: Silvian Florin și Ionel Pascu. Dar și așa, numele compozitorului era scris pe coperta de disc…invers. Trei versiuni realizează însă Maria Lătărețu: la Casa de discuri Columbia, 1949 cu taraful soțului ei Tică Lătărețu, la Supraphon, dirijor fiind Ionel Budișteanu (1950), la Electrecord (1956), dirijor fiind același Ionel Budișteanu.

”Aventurile ” melodiei nu se încheie aici. Chitaristul american Les Paul (1915-2009) o preia sub titlul Johnny is the boy for me, care nu are nicio legătură cu sania; A cântat-o și Mary Ford (1924-1977), soția lui Les Paul. Apoi este preluată de Édith Piaf, în franceză cu titlul Johnny tu n’es pas un ange. Autor apărea Les Paul. S-a cântat mult în lume…

Tema Sanie cu zurgălăi a fost folosită și ca fundal muzical la proba la sol a gimnastei Teodora Ungureanu la Jocurile Olimpice de vară din Montreal, 1976.

În urma proceselor care au avut loc, paternitatea piesei SANIE CU ZURGĂLĂI este atribuită definitiv, autorului ei de drept: RICHARD STEIN. Melodia aceasta îl absoarbe pe Richard Stein în întregime, scria George Sbârcea.

La revedere, a Dvs. Daniela Caraman Fotea,

împreună cu producătoarea seriei, Sorina Goia

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/11/02-lataretu.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/11/02-lataretu-150x150.jpgRevista MuzicalaDocumentargreii muzicii usoare,richard stein,sanie cu zurgalai
Astăzi, o personlitate interesantă a  muzicii românești (și nu numai): RICHARD (RIKI) STEIN (13 iunie 1909, Roman – 20 noiembrie 1992, București). O carieră cum puțin obișnuite sunt, cu meandre neșteptate dar întotdeauna marcate de profesionalism. A studiat doi ani la București (1923-25), apoi la Conservatorul Internațional de Muzică din...