Duminică, 10 decembrie 2017, ora 18:30, capodopera lirica ”La Bohème” de Giacomo Puccini revine pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca într-o reprezentație de excepție, ce-i are ca invitați speciali pe distinsa soprană Teodora Gheorghiu și  bas-baritonul  Zoltan Nagy, artiști de origine română aclamați pe cele mai înalte scene ale lumii.

”Magica Teodora Gheorghiu”, precum a numit-o  publicația britanică The Telegraph, este o artistă cu un timbru vocal de excepție și o apariție eclectică, fiind premiată de Jose Carreras în anul 2002 la Competiția Internațională Julian Gayarre, deschizându-i orizonturile înspre ceea ce avea să devină o remarcabilă carieră lirică. Soprana a debutat la Wiener Staatoper la doar 25 de ani, devenind prim-solistă a acesteia și fiind invitată să cânte pe cele mai importante scene ale lumii, unde impresionează mereu prin autenticitatea și sinceritatea conferite fiecărui rol interpretat. Publicul clujean va avea ocazia de-a o vedea în rolul eroinei Mimi, rol debutat în anul 2014 și însuflețit de soprană cu fiecare nouă reprezentație.

Zoltan Nagy, un solist ”convingător atât vocal, cât și scenic” precum apreciază presa germană, este un artist în plină ascensiune internațională, cu evoluții lirice aplaudate în importante teatre europene de operă. Bas-baritonul se remarcă printr-o versatilitate vocală deosebită, interpretând cu succes atât  roluri dramatice, cât și comice. Un nume reprezentativ pentru Wiener Staatoper, Zoltan Nagy revine pe scena teatrului liric clujean în rolul de debut Marcello.

Emoționanta poveste de dragoste desprinsă din peisajul de iarnă al Parisului anilor 1830 este o capodoperă caracterizată de un lirism seducător, ce aleargă contrastant între bucuria vieții, entuziasmul iubirii și abisul  speranței.  Distribuția spectacolului de duminică, 10 decembrie 2017, îi aduce pe scenă, alături de invitații de onoare, pe apreciații soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca Sorin Lupu (Rodolfo), Lucia Bulucz (Musetta), Cristian Hodrea (Schaunard),  Simonfi Sandor (Colline), Petru Burcă, Eusebiu Huțan, Alexandru Potopea și Tudor Demeter, acompaniați deOrchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, coordonați muzical de dirijorul David Crescenzi. Spectacolul se bucură de participareaCorului ”Junior VIP” al Operei Naționale Române Cluj-Napoca și al Colegiului de Muzică ”Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, aflat sub bagheta dirijoareiAnca Mona Mariaș. Regia artistică este semnată de Ina Hudea, iar scenografia poartă amprenta lui Mihai Vălu.

Considerată o operă a contrastelor, care oscilează între tragism și veselie, ”La Bohème” și-a făcut aclamatul debut  în anul 1896, la Teatrul La Fenice din Veneția, sub bagheta dirijorului Arturo Toscanini.  Succesul fulminant al premierei mondiale a transformat-o de îndată  într-o referință operistică internațională și unul dintre cele mai frecvent prezentate spectacole pe marile scene ale lumii, atingând performanța a nu mai puțin de o sută de reprezentații la celebra Opéra-Comique din Paris, până în anul 1903.  Opera structurată pe patru acte, al cărui libret are la bază cunoscuta nuvelă ”Scènes de la vie de bohème”, de Henri Murger, plasează narațiunea muzicală în fermecătorul Paris al secolului al 19-lea, urmărind viețile a patru prieteni: romanticul poet Rodolfo, pictorul Marcello, muzicianul Schaunard și filosoful Colline, boemi captivi ai unui trai sărăcăcios, specific artiștilor acelor timpuri. În pofida neajunsurilor, viețile protagoniștilor sunt înseninate de  prietenia lor sinceră și de iubirea adevărată pe care eroul Rodolfo o cunoaște alături de misterioasa și delicata Mimi.  

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/12/La-Boheme_16.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/12/La-Boheme_16-150x150.jpgRevista MuzicalaEvenimente
Duminică, 10 decembrie 2017, ora 18:30, capodopera lirica ”La Bohème” de Giacomo Puccini revine pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca într-o reprezentație de excepție, ce-i are ca invitați speciali pe distinsa soprană Teodora Gheorghiu și  bas-baritonul  Zoltan Nagy, artiști de origine română aclamați pe cele mai înalte scene ale lumii. ”Magica Teodora Gheorghiu”,...