Avem, în muzica noastră ușoară, apariții sporadice anunțând însă talente redutabile, argumentate prin șlagăre. Primul dintre acești compozitori este MARIUS MIHAIL (15 martie 1926, București – 19 iunie, 1955, București). A trăit așadar puțin, dar a avut vreme să studieze aprofundat muzica: la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București, cu maeștri: Ion Dumitrescu, Mihail Jora, Marțian Negrea, Theodor Rogalski, Zeno Vancea. A urmat însă și Școala particulară de muzică ușoară înființată de Edmond Deda (1945), alături de voci alese ale vremii: Mara Ianoli, Aida Moga, Willy Donea ș.a.

Își scria singur și versurile sub pseudonimul Ion Florea. Un adevărat evergreen apare în  1954: se numea Departe. Se cântă și astăzi. Marius Mihail a fost un melodist în tot ce are mai frumos termenul,  dar și armonia concepției. Succesele erau astfel explicabile. A pierit răpus de o necruțătoare boală a plămânilor.

Creație (selectiv): Funicularul; Pa, darling; Nu plânge dacă lumea-i rea; Strada;  Când iubești, a ta e viața; Picături din cer; Mi-e dor de-o dragoste curată, ș.a.

Un alt compozitor, plecat din tinerețe dintre noi, de data aceasta în urma unui accident rutier, a fost ANDREI PROȘTEANU (20 octombrie 1943, Sibiu –  24 iunie 1977). Provenit dintr-o familie de muzicieni, a urmat Conservatorul Ciprian Porumbescu sub ”bagheta” maeștrilor Dragoș Alexandrescu, Victor Iușceanu, Ion Dumitrescu, Mircea Chiriac. A fost coleg cu Florin Bogardo care l-a apreciat pentru melodismul lui, dar și pentru știința armoniei. În 1971 este primit în Uniunea Compozitorilor dar, după absolvirea studiilor superioare, se angajează la Școala Populară de Artă. Este premiat la un concert concurs al Radiodifuziunii (7 mai 1976). A fost solicitat pentru colaborări la Televiziune, scrie cronici în presa de specialitate; a fost și premiat în 1968 la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia pentru piesa Străzile. A fost cântat și de Margareta Pâslaru, Stela Enache, Aura Uziceanu, Doina Badea, Mihaela Mihai.

Creație (selectiv):  April (debutul, interpretă Anda Călugăreanu); Nu-i ușor să-aștepți o zi; de ce mi-ai scris; Vino, noapte;  Aș vrea să fii mereu cu mine; De ce nu crezi, ș.a.

Ne-a părăsit la nici 50 de ani: DAN STOIAN (21 aprilie, 1944 – 11 mai 1992). Provenit dintr-o familie cu serioasă activitate muzicală (tatăl său, Emil Stoian, a fost dirijorul orchestrei medicilor și virtuoz violonist), tânărul, crescut în ambianța sunetelor armonioase, a studiat pianul cu Maria Fotino. A urmat și cursurile Conservatorului bucureștean, sub bagheta unor maeștri (Victor Giuleanu, Ion Dumitrescu, Zeno Vancea ș.a.) dar a fost atras de muzica ușoară. De la o vârstă fragedă și-a alcătuit o formație de profil cu care susținea programe de divertisment pe litoral, apoi la București în barurile Atlantic, Melody, Continental. I-a plăcut să compună – debutează în 1970, la Televiziune (melodiile OmuleAlbumul cu fotografiii) dar dirijatul de formație, de orchestră i-a fost un hobby. Instituțiile muzicale ale vremii, colegii din Uniunea Compozitorilor (definitivat în 1982), îi solicitau orchestrații. A semnat peste 500! Astfel că numele lui a fost prezent pe mai mult de 25 de discuri Electrecord… S-a apropiat și de teatrul de estradă, a și dirijat orchestra instituției, a scris muzică pentru spectacole scenice, reviste, începând din 1975 (în total, 10 partituri). Dar, componistic a rămas un liric: Dan Stoian este un melodist inspirat, original. Simplitatea, tandreţea, sinceritatea conferă paginilor sale emoție, punctată uneori cu elemente ritmice care aduc binevenitul contrast, scria muzicologul Ianca Stancovici. De aceea, singurul său disc de compozitor – cu titlul La o adică, pe vremurile acelea LP de vinil, având 26 de piese, pe versuri de Marin Sorescu, a fost încredințat unui actor cântăreț – Sergiu Cioiu.

Creație (selectiv, încununată cu un palmares de premii): Trei fabule; De iarnă; A înflorit bătrânul Cișmigiu; La noi, la Mamaia; Marea nopților albastre; E dorul aprins în cuvinte;  Despre cum era să zbor; Mă trag de mustăți cu pisica, ș.a.

La revedere,

A dvs. Daniela Caraman Fotea, alături de producătoarea programului, Sorina Goia

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/12/retro-radio-3d-model-rigged-max-obj-fbx-mtl-mat-1-1024x513.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2017/12/retro-radio-3d-model-rigged-max-obj-fbx-mtl-mat-1-150x150.jpgRevista MuzicalaDocumentarANDREI PROȘTEANU,DAN STOIAN,MARIUS MIHAIL
Avem, în muzica noastră ușoară, apariții sporadice anunțând însă talente redutabile, argumentate prin șlagăre. Primul dintre acești compozitori este MARIUS MIHAIL (15 martie 1926, București – 19 iunie, 1955, București). A trăit așadar puțin, dar a avut vreme să studieze aprofundat muzica: la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București, cu maeștri: Ion...