Duminică, 14 ianuarie a.c., în cadrul sărbătoririi Zilei Culturii Române, la Catedrala Ortodoxă Română ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Montreal va avea loc lansarea albumului „HARPA REGALĂ” al harpistei Stana Bunea.

,,HARPA REGALĂ” este cel de al cincilea CD înregistrat de harpista Stana Bunea ca producător la Montreal și prezintă lucrări consacrate în istoria muzicii: Concertul în Si bemol major de G.F.Händel (1685 – 1759), transcripție pentru harpă solo de Marcel Grandjany și cadența originală de Marius Flothuis; Dansuri din Transilvania din secolul al XVII-lea, autor anonim din Codex Căianu, aranjament armonic Farcas Ferenc și transcripția pentru harpă Liana Pasquali; Partita  a III-a  (BWV 1006) de J.S.Bach, aranjament pentru harpă Liana Pasquali/Stana Bunea.

 

STANA BUNEA – Harpistă, profesoară, muzicoterapeută, poetă.

Stana Bunea este considerată la nivel mondial ca una dintre cele mai reprezentative harpiste,,…care prin stilul ei de interpretare a revoluționat expresia harpei”. Este membră a World Harp Congress și corespondentă a World Harp Congress-Review pentru România/Republica Moldova din anul 1983 și Canada din anul 1997.

A studiat cu marea harpistă și profesoară emerită Liana Pasquali, fiind deținătoare a Diplomei de harpă – interpretare și pedagogie, a Conservatorului Ciprian Porumbescu – Facultatea de instrumente-canto (UMB, 1974). Câștigătoare în anul 1979 la Concursul Internațional de Harpă-Ierusalim/Israel a bursei Centrului Internațional de Harpă-Maastricht, şi-a continuat perfecționarea în Olanda, cu celebra harpistă Phia Berghout (1980-1983). În Canada este deținătoarea unui Bacalaureat în muzicoterapie (UQAM, 2001) și a creditelor de perfecționare în cursuri de Bacalaureat în integrare școlară și socială prin muzică a Universității din Quebec la Montreal (UQAM, 2003). Ca harpistă în orchestră a activat la Teatrul Muzical din Brașov (1974-1985), Teatrul Național de Operetă Ion Dacian și Orchestra de Studio a Radiodifuziunii din București (1985-1996) și în Orchestre Philarmonique du Grand Montreal/Canada (1997-2001). De asemenea, de-a lungul timpului a colaborat cu mari orchestre simfonice din România, Olanda, Belgia, S.U.A. și Canada.

Ca harpistă concertistă, repertoriul său cuprinde un mare număr de opusuri din toate epocile și stilurile, iar iluștri compozitori contemporani ca Felicia Donceanu, Carmen Petra-Basacopol, Paul Urmuzescu, Bogdan Moroianu, Liana Alexandra, Șerban Nichifor sau Carmen Brouard i-au dedicat peste 20 lucrări semnificative.  După debutul încă din anii de studiu pe scena Ateneului Român, a susținut numeroase recitaluri solo, recitaluri de harpă și poezie, muzică de cameră și concerte cu acompaniament de orchestră  în diverse festivaluri în România, Israel, Polonia, Olanda, Belgia, Austria, Franța, Suedia, Turcia, Germania, Danemarca, S.U.A., Canada, Republica Cehă și Elveția.

Numeroasele  lucrări românești și internaționale pentru harpă înregistrate la Radiodifuziunea și Televiziunea Națională Română sunt clasate în cardex la categoria maeștri (1974-2002). Alte înregistrări au fost realizate la Radiodifuziunea din Copenhaga (1993), Radio Canada (1999) și CJNT- Television Montreal (1996-2001). În Canada, ca producător, a înregistrat CD-urile Recital de Harpă (2002), Colinde românești și opere clasice (2004), Harpa și zborul ei (2008), Capodoperele harpei (2013) și Harpa regală (2017).

În calitatea de profesoară de harpă a activat la Liceul de Artă “George Enescu”din  București (1991-1993), ca  muzicoterapeută  la Spitalul pentru copii Sainte Justine (2000-2003), Rezidența Louvain (2001-2009) și privat/Montreal (2003-2015). Ca profesoară de integrare școlară și socială prin muzică a activat în cadrul Comisiei Școlare din Montreal-Centrul de Resurse Educative Pedagogice (CSDM-CREP, 1999-2016).

Debutul în poezie a fost la revista Observatorul (2004); Harpa de cuvinte – Jurnal în versuri (vol. I, II, III) publicat la Casa Editorială Solteris, Piatra Neamț/România (2009);  Revista  literară și artistică a Bucureștiului (2012); Harpa de cuvinte – Jurnal în versuri (vol. IV, V) publicat la S.C. Antet Tipocom Pucioasa/România (2016).
Afilieri: Membră fondatoare a World Harp Congress/S.U.A. și a CREDIDAM/România; Uniunea Compozitorilor, Interpreților și Muzicienilor (UCMR)/România; Guilde des Musiciens et Musiciennes du Quebec; Societatea Harpissimo Quebec; Asociația de Muzicoterapie din Quebec; Canadian Association for Music Therapy; Aliance des professeures et professeurs de Montreal; Cenaclul Nică Petre din Toronto/Canada.

Ca recunoștere a performanțelor artistice și culturale (ca poetă, de asemenea) are în palmaresul său numeroase premii și distincții onorifice precum: Concursul Internațional de Harpă de la Ierusalim/Israel  – bursa Centrului Internațional de Harpă-Maastricht/Olanda (1979); The 20-th International Harpweek-Kerkrade/Olanda – selecționată din 200 de harpiști profesioniști pentru susținerea Concertului Final (1980); Festivalul Național de Muzică-România – ,,Premiul I și Titlul de Laureat”  (1983); American Biographical Institute/S.U.A. – ,,Distinguished Leadership Award” (1997); A.B.I./S.U.A. – ,,Notable Women” (1998); I.B.C. Cambridge/Anglia – ,,Who/s Who of Intellectuals” (1999); Canada Millenium Scholarship Foundation – ,,Millenium Scholarship” (2001); United Cultural Convention/Anglia -nominalizare pentru ,,International Peace Prize” (2002); American Biographical Institute/S.U.A. -nominalizare pentru ,,World Citizen of the Year” (2002); Cenaclul revistei Observatorul, Toronto/Canada – ,,Premiul special pentru promovarea artei și culturii românești” (2004); A.B.I./S.U.A. – ,,Gold Medal for Canada” (2006); American Biographical Institute/S.U.A. – ,,The Noble Order of International Ambassadors” (2011); Gala Personalităților Române, ediția I Montreal/ Canada – nominalizare pentru ,,Promovarea culturii românești” (2012); Cenaclul Nică Petre și colaboratorii revistei Observatorul,  Toronto/Canada – ,,Aprecierile în memoria lui Eugen Giurgiu (muzician, profesor și scriitor)” pentru CD-ul ,,Capodoperele harpei” și ,,Harpa de cuvinte-Jurnal în versuri” (2014); I.B.C. Cambridge/Anglia – selectată pentru ,,Honorary Doctorate of Letters” (2015).

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/01/una-din-cele-mai-mari-harpiste-ale-lumii-este-giurgiuveanca-stana-bunea.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/01/una-din-cele-mai-mari-harpiste-ale-lumii-este-giurgiuveanca-stana-bunea-150x150.jpgRevista MuzicalaStiriharpa regala,Montreal,Stana Bunea
Duminică, 14 ianuarie a.c., în cadrul sărbătoririi Zilei Culturii Române, la Catedrala Ortodoxă Română ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Montreal va avea loc lansarea albumului „HARPA REGALĂ” al harpistei Stana Bunea. ,,HARPA REGALĂ” este cel de al cincilea CD înregistrat de harpista Stana Bunea ca producător la Montreal și prezintă lucrări consacrate...