Prima zi de primăvară vine cu o nouă colaborare muzicală de excepție la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul. În luna dedicată femeilor, ICR Istanbul adresează o invitație tuturor iubitorilor muzicii, la un recital vocal-instrumental ce va avea loc la Centrul Cultural Yeldegirmeni din Istanbul, în ziua de 1 martie, de  la ora 20.00. Un cadou muzical oferit de două reprezentante ale artei cântului, recunoscute și aplaudate pe scena mondială: mezzosoprana Roxana Constantinescu și pianista Fügen Yiğitgil.

Nu este primul proiect al ICR Istanbul care facilitează o întâlnire remarcabilă, pe teritoriul armoniilor, între un artist român și unul de origine turcă.

Ceea ce o face pe Roxana Constantinescu o artistă atrăgatoare este complexitatea muzicalității și talentului actoricesc, abilitatea de a aborda o varietate de stiluri cu aceeași frumusețe și convingere. Presa internațională o descrie ca pe “Nadia Comaneci a Operei” (Hollywoodprogressive Los Angeles), a cărei voce “amintește de vinul vintage de porto, cu acute luminoase impecabile și joc scenic remarcabil” (Star Tribune).

Recent, Roxana Constantinescu a fost invitata renumitului tenor Roberto Alagna la Musikkens Hus in Danemarca. A debutat în cadrul Festivalului George Enescu și pe scena Teatrului Champs-Elysées, a concertat în turneu în S.U.A. și a înregistrat la Tokio Missa Solemnis de Beethoven, sub bagheta lui Masaaki Suzuki.

Mezzosoprana a făcut o serie de debuturi importante: a prezentat varianta concertistică a operei Siroe de Hasse pe scenele din Moscova-Tchaikovsky Concert Hall, Amsterdam-Concertgebouw și Cracovia-Congress Center, a debutat în Spania, la Opera din Oviedo, în rolul lui Cherubino (Le Nozze di Figaro), la Opera din Beijing, în rolul Rosinei (Il Barbiere di Siviglia) și a fost aplaudată în Adalgisa (Norma) la Teatro La Fenice, din Veneția. A apărut pentru prima dată la renumitele festivaluri Grafenegg și Verbier, a debutat în Konzerthaus Berlin și a reluat colaborarea cu Filarmonica din Los Angeles, sub bagheta lui Gustavo Dudamel.

Cariera mezzosopranei este una încununată de succes, cu debuturi memorabile la Opera din Zurich și Teatro La Fenice in Adalgisa (Norma), la Opera din Israel in Fenena (Nabucco) și la Opera din Versailles, în Emira (Siroe), cu concerte pe scenele din București, Budapesta, Viena, Calgary și la Festivalul Bach din Oregon.

Roxana Constantinescu a apărut recent pe numeroase scene internaționale, precum Teatro dell’Opera din Roma in Manon Lescaut si Los Angeles Philharmonic, în rolul Dorabellei (Cosi fan tutte), s-a reîntors la Opera de Stat din Viena și Deutsche Oper Berlin, în rolul Rosinei (Il Barbiere di Siviglia), rol interpretat și la Teatrul Național din Tokio, a fost invitată în mod repetat de către Opera din Los Angeles pentru Zerlina (Don Giovanni) și Despina (Cosi fan tutte) și cea din Minnesota, în rolul titular din La Cenerentola și în Charlotte (Werther), a debutat la Theater an der Wien în noua producție Les Contes d’Hoffmann și la Théâtre du Capitole Toulouse, în Oberon și Cosi fan tutte.

Roxana Constantinescu colaborează cu dirijori celebri, amintindu-i pe Seiji Ozawa, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Fabio Luisi, James Conlon, Helmuth Rilling, Kirill Petrenko, Gustavo Dudamel, Sir Neville Marriner, Jeffrey Tate, Graeme Jenkins, Bertrand de Billy, Marco Armiliato, Yannick Nezet-Seguin, Peter Schneider și cu orchestre de renume, precum Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Radio Bavareza, Filarmonica din München, Orchestra Simfonică din Toronto si Orchestra Radio Stuttgart.

Fügen Yiğitgil și-a început educația muzicală la Conservatorul de Stat din İzmir. Și-a continuat studiile în arta pianului și a absolvit la clasa prof. Mithat Fenmen, Departamentul de pian superior al Conservatorului de Stat din Ankara. În 1980, fost selecționată la Opera de Stat din Ankara și Balesine ca pianist corepetitor principal.  Fügen Yiğitgil  a urmat mai apoi cursurile Academiei de Muzică Siena Chigiana, din Italia și a continuat să studieze, pe alt continent, la Mannes College din New York, timp de un an. A susținut turnee și recitaluri internaționale în Slovenia, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Danemarca, Olanda, Austria, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina și Statele Unite ale Americii.

Pianista din Turcia a concertat alături de mulți artiști locali și străini în Republica Turcia, Egipt, Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Pakistan, Oman și Turcia. Fügen Yiğitgil a făcut înregistrări radio și de televiziune. Ani de zile a lucrat ca lector la Conservatorul de Stat din Universitatea Hacettepe și mai târziu, la Catedra de Operă a Universității Bașkent. Colaborarea mai veche cu Opera de Stat și Balet din Istanbul continuă și în prezent și, în același timp, este Director al corepetitorilor în cadrul Direcției Generale a Operei de Stat și Balet. De asemenea, este lector colaborator la Conservatorul de Stat și Universitatea Haliç, secțiunea Operă.

Pentru recitalul din Istanbul, programul cuprinde lucrări diverse, de la G. F. Händel, W.A. Mozart sau G. Rossini, până la C. Saint-Saens, G. Bizet și L. Bernstein.

Desigur, nu vor lipsi lucrările reprezentanților școlii românești de compoziție, precum: Tiberiu Brediceanu, Doru Popovici, Şerban Nechifor sau Felicia Donceanu.

Evenimentul aduce în premieră două artiste de calibru, cu o experiență bogată în sfera de operă – recital – concert, care vor împărți scena cu scopul de a promova apropierea dintre culturi printr-un limbaj comun – muzica.

Proiectul face parte din categoria programelor suport definite în Strategia multianuală ca dialoguri între muzicieni români și străini. Recitalul constituie o oportunitate extraordinară de colaborare a celor două interprete, în premieră în această formulă de duo și care se bucură de succes pe scena internațională prin evenimentele pe care le suțin.

De o foarte mare importanță vor fi și celelalte două întâlniri ale Roxanei Constantinescu, programate la Istanbul. Cea cu marele bariton al scenei mondiale, Renato Bruson, dar și audiția de la Filarmonica Borusan, unde va fi audiată de marele dirijor Sascha Goetzel. Precizăm că Roxana Constantinescu a cântat deja în 2013 pe scena Borusan împreună cu Roberto Alagna, în acompaniamentul Filarmonicii Borusan.

 

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/02/1234.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/02/1234-150x150.jpgRevista MuzicalaComunicateFügen Yiğitgil,istanbul,roxana constatinescu
Prima zi de primăvară vine cu o nouă colaborare muzicală de excepție la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul. În luna dedicată femeilor, ICR Istanbul adresează o invitație tuturor iubitorilor muzicii, la un recital vocal-instrumental ce va avea loc la Centrul Cultural Yeldegirmeni din Istanbul, în ziua de...