Precautiuni inutile  1980
Elisabeta Benedek s-a născut în anul 1926, în comuna Tarcău. Absolventă a Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (la clasa profesorilor N. Siengfried şi Ev. Kovalenko) a fost angajată la Opera Naţională Bucureşti unde a colaborat (scenografie şi costume)  la mari montări cu Aida, Dama de pică, Fântâna din Baccisarai ş.a. Tot de atunci,Elisabeta Benedek  a contribuit cu decoruri şi costume la spectacole de operă şi balet din ţară şi străinătate, printre care Faust, Pasărea de Foc, Freischütz, La fille mal gardée (Bucureşti şi Osaka), Lacul lebedelor, Cenuşăreasa (Iaşi), Coppélia, Carmen, Mioriţa (Constanţa), Anotimpuri, Crăiasa zăpezilor, La Piaţă etc.

Foto: Precautiuni inutile –  1980

Elisabeta Benedek a asigurat scenografia  unor  spectacole ale Operei Nationale Bucureşti în  turnee peste hotare. A realizat, de asemenea, scenografia a cinci filme artistice de operă şi balet: “Cântecele Renaşnerii” care a primit premiul Palme d’Or la Cannes în anul 1969, “În marea trecere”, premiat în 1971 la Teheran, “Ritual pentru setea pământului” ş.a.

Cantecele-renasterii

 

 

 Foto: Cântecele Renașterii (regia  Mirel Ilieșiu, 1969) cu Corul Madrigal 

 

 

 

 

În anul 1991,Elisabeta Benedek  a participat la Primul Festival al Latinităţii Bucureşti şi a primit Diploma Asociaţiilor “Solidas Ovidiana”. Au urmat alte diplome de merit precum cea a Ligii pentru Renaşterea Daciei.

Demoazela Mariutza 1983

 

 

        Foto: Demoazela Măriuta- 1983 

 

 

 

Din anul 1992,Elisabeta Benedek  a colaborat cu compania Ballettschule din Bonn. În paralel, a realizat creaţii de design vestimentar pentru Fondul Plastic. Lucrările sale se află în colecţii din România, Germania, Japonia, Bulgaria, Grecia etc.
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

Cătălin Caracaş

Petrica si lupul 1982

        Foto: Petrică şi Lupul – 1982 

Revista MuzicalaStiriCAntecele Renasterii,Catalin Caracas,Elisabeta Benedek
Elisabeta Benedek s-a născut în anul 1926, în comuna Tarcău. Absolventă a Institutului de Arte Plastice 'Nicolae Grigorescu' din Bucureşti (la clasa profesorilor N. Siengfried şi Ev. Kovalenko) a fost angajată la Opera Naţională Bucureşti unde a colaborat (scenografie şi costume)  la mari montări cu Aida, Dama de pică, Fântâna din...