Ieri a încetat din viaţă  compozitorul, etnomuzicologul, profesorul şi cercetătorul Nicolae Teodoreanu. 
“Personaj discret, temeinic informat, laborios și extrem de conciliant, Nicolae Teodoreanu a fost pentru mulți dintre noi nu doar coleg, ci și un exemplu de aleasă atitudine etică și noblețe sufletească, calități în baza cărora s-au clădit relații trainice. Deși în plin parcurs, opera sa conține deja valențe de moralitate, dincolo de perimetrul academic. La rându-i, a făcut enorm pentru documentarea și arhivarea bibliotecilor maestrului Ștefan Niculescu căruia i-a fost apropiat prieten.” (comunicat UCMR).

Născut la 26 iunie 1962 la Bucuresti, Nicolae Teodoreanu a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică. La clasa de compoziţie i-a avut mentori pe Ştefan Niculescu, Aurel Stroe si Anatol Vieru, pregătirea şi gândirea sa componistică fiind consolidate şi prin intermediul unor burse de prestigiu (Herder, New Europe College, D.A.A.D) câştigate prin concurs.
Creaţia sa cuprinde lucrări în aproape toate genurile muzicale clasice şi contemporane, demersurile creatoare fiind completate și de preocupările etnomuzicologice. Acestea din urmă i-au adus lui Nicolae Teodoreanu funcţia de cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor “Constantin Brăiloiu”. A urmat apoi dobândirea calităţii de membru al Consiliului Internaţional pentru Muzică Tradiţională. În această calitate, compozitorul a devenit co-fondatorul Societăţii Române de Etnomuzicologie, în fapt secţia română a amintitului consiliu.
Alaturi de activitatea componistica şi cea de cercetare, Nicolae Teodoreanu a avut şi o consistentă activitate didactică, fiind şi profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Aici a susţinut cursuri de etnomuzicologie şi de muzică asistată de calculator.

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/02/art-img1-1782011-f._photo_n._teodoreanu-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/02/art-img1-1782011-f._photo_n._teodoreanu-1-150x150.jpgRevista MuzicalaStirinicolae teodoreanu
Ieri a încetat din viaţă  compozitorul, etnomuzicologul, profesorul şi cercetătorul Nicolae Teodoreanu.  'Personaj discret, temeinic informat, laborios și extrem de conciliant, Nicolae Teodoreanu a fost pentru mulți dintre noi nu doar coleg, ci și un exemplu de aleasă atitudine etică și noblețe sufletească, calități în baza cărora s-au clădit relații...