Două titluri de operă de neratat la finalul lunii martie: Le Nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) de Wolfgang Amadeus Mozart şi Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, spectacole în care vor debuta, în roluri principale, tinerii baritoni Daniel Pop şi Cătălin Ţoropoc.

Vineri, 28 martie, de la ora 19.00, iubitorii creaţiei mozartiene se pot bucura de Nunta lui Figaro, prima operă la care a colaborat Mozart cu Lorenzo da Ponte. Cei doi au mai realizat ulterior Don Giovanni şi Cosi fan tutte. Mozart a fost cel care i-a adus lui da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o într-un libret în numai 6 săptămâni, traducând textul în italiană, punându-l în versuri şi excluzând toate aluziile politice.

Catalin Ţoropoc si Daniel Pop (dreapta) in Don Giovanni la ONBDaniel Pop va debuta în rolul Almaviva, alături de artiştii invitaţi Laura Nicorescu şi Cristian Mogoşan şi de soliştii Operei Naţionale Bucureşti.

Tânărul bariton Daniel Pop este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. El a reprezentat România la Concursul Internaţional de Interpretare în cadrul Jocurilor Mondiale Delfice, obţinând locul al IV-lea (2008, Saratov-Rusia). La prima ediţie a Concursului Liric Internaţional Salicedoro, în oraşul Salice Terme (Godiasco, Italia, 2010) a obţinut Premiul al III-lea, iar la Concursul Liric Internaţional Magda Olivero (2010), a obţinut Bursa de studiu Ilaria Rossetti.  Daniel Pop a debutat la Opera Naţională Bucureşti în stagiunea 2012/2013 cu rolul titular din opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart şi cu rolul Belcore din opera Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. La prima ediție a concursului Le Grand Prix de l’Opera, organizat de ONB în 2013, Daniel Pop a obținut Premiul Special al Juriului pentru cea mai bună interpretare realizată de un tânăr solist.

Tenorul Cristian Mogoşan a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, participând apoi la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Brendel, Mariana Nicolesco, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea şi Viorica Cortez. În prezent este angajat al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi profesor asociat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

Născută la Ploieşti, soprana Laura Nicorescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea maestrei Maria Slătinaru-Nistor, absolvind ulterior Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria). Soprana colaborează cu Berliner Philharmoniker şi Opera din Salzburg, iar de-a lungul carierei a lucrat cu dirijori renumiţi precum  Kirill Petrenko, Kent Nagano, Fabio Luisi, Asher Fisch, Leo Hussain. Printre distincţiile internaţionale câştigate se numără premiul special  pentru tinere talente la concursul Francesco Viñas (Barcelona), Marele Premiu la Kammeroper Schloss Rheinsberg, Bursa anuală a Festivalului Wagner de la Bayreuth (2011, Germania).  În februarie 2014, soprana a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun solist al sezonului 2013-2014 la Opera din Salzburg. 

Vineri 28 Martie 2014, 19:00

LE NOZZE DI FIGARO (Nunta lui Figaro)

Operă în patru acte de Wolfgang Amadeus Mozart

Libretul de Lorenzo da Ponte (după o piesă de Beaumarchais)

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu

Regia: Alexander Rădulescu

Scenografia: Adriana Urmuzescu

Maestru de cor: Stelian Olariu

Distribuţia:

Almaviva – Daniel Pop (debut)

Contesa Rosina – Tina Munteanu

Susanna – Laura Nicorescu (invitată)

Figaro – Vicenţiu Ţăranu

Cherubino – Oana Andra

Marcellina – Mihaela Işpan

Don Basilio – Florin Budnaru (invitat)

Don Bartolo – Marius Boloş

Antonio – Paul Basacopol

Barbarina – Cristina Eremia

Evgheni Oneghin, în concepţia regizorală a lui Ion Caramitru

 În 29 martie, de la ora 19.00, publicul va avea ocazia să asculte una dintre capodoperele artei lirice ruse – Evgheni Oneghin, inspirată din romanul în versuri cu acelaşi titlu al lui Alexandr Puşkin, avandu-i ca invitaţi pe artiştii  Cristian Mogoşan (Lenski) şi Andreea Iftimescu (Filipievna). Reprezentaţia va prilejui debutul baritonului Cătălin Ţoropoc în rolul Oneghin.

Absolvent al Universităţii Ovidius din Constanţa la Facultatea de Teologie didactică – Pedagogie muzicală şi la Facultatea de Arte, secţia Canto clasic, baritonul Cătălin Ţoropoc este, din anul 2013, solist colaborator al Operei Naţionale Bucureşti. Începând cu anul 2004 a fost colaborator al Filarmonicii Marea Neagră din Constanţa, apoi a devenit angajat al Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa. În 2011, Cătălin Ţoropoc a câştigat Marele Premiu la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea de la Slobozia, iar în 2013 a debutat în rolul Leporello din opera Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart la Opera Naţională Bucureşti.

29 Martie 2014, 19:00  
EVGHENI ONEGHIN

Operă în trei acte de Piotr Ilici Ceaikovski

Libretul de Konstantin S. Şilovski, după un roman de Alexandr Sergheevici Puşkin

 Dirijor: Iurie Florea

Regia: Ion Caramitru
Decoruri: Maria Miu
Costume: Viorica Petrovici
Lighting design: Chris Jaeger
Coregrafia: Florin Fieroiu
Maestru de cor: Stelian Olariu

Asistent de regie: Cristina Cotescu

Mişcarea scenică: Florica Stănescu şi Mirela Simniceanu

Distribuţia

Oneghin – Cătălin Ţoropoc (debut)

Tatiana – Iulia Isaev

Lenski – Cristian Mogoşan (invitat)

Olga – Maria Jinga

Gremin – Horia Sandu

Larina – Sorana Negrea

Filipievna – Andreea Iftimescu (invitată)

Triquet – Liviu Indricău

Zaretsky/Căpitanul – Dan Indricău

Tatiana copil – Sofia Negreu

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/03/Catalin-Ţoropoc-si-Daniel-Pop-dreapta-in-Don-Giovanni-la-ONB-1024x682.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/03/Catalin-Ţoropoc-si-Daniel-Pop-dreapta-in-Don-Giovanni-la-ONB-150x150.jpggiaSpectacole
Două titluri de operă de neratat la finalul lunii martie: Le Nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) de Wolfgang Amadeus Mozart şi Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, spectacole în care vor debuta, în roluri principale, tinerii baritoni Daniel Pop şi Cătălin Ţoropoc. Vineri, 28...