Orchestra de Muzică Ușoară a Radio-ului a avut și un dirijor secund. Desigur, personalitatea lui Sile Dinicu era covâșitoare, dar meritele lui CORNEL POPESCU – despre el este vorba, rămân înscrise în echilibrul repertorial și mai ales în emisiunile de televiziune – sute, pe care le-a semnat, oferindu-și (în special cântăreților cu voci cultivate) arta elitistă a orchestratorului, confirmată nu doar în țară.

S-a născut la 27 februarie 1927, la București. A  devenit sibian de la doi ani, odată cu stabilirea familiei în localitate (tatăl era ofițer, mama, profesoară de chimie). După moda timpului, a fost dat să studieze muzica, mai precis vioara (de la șase ani), instrument care nu l-a atras, din pricina dificultății obținerii unor rezultate rapide, a unui sunet care să-i placă… Așa că s-a alăturat, în mod neașteptat… fanfarei liceului! A studiat flautul-piccolo, percuția și… eufoniul! În paralel a format și o trupă de muzică ușoară pentru care orchestra, din ce în ce mai pretențios, datorită studiului temeinic al instrumentației, sursă de inspirație fiindu-i și discurile românești și străine. Apoi s-a înscris la Conservatorul din București – profesori fiindu-i Ioan D. Chirescu, Mihail Jora, Marțian Negrea dar și Theodor Rogalski (orchestrație), Tudor Ciortea (forme muzicale), Maria Fotino (pian auxiliar), Jean Bănescu (canto). Iată deci o instruire de excepție, întoarsă mai târziu către industria divertismentului. A fost timpanist în Orchestra Cinematografiei (1956-1962), regizor muzical la Radiodifuziunea Română (1962-1967), șef de rubrică în secția de creație repertoriu a Radio-ului (1967-1969), apoi dirijor al Orchestrei de Muzică Ușoară a Radio-ului (1972- 1989) pe care a condus-o în numeroase turnee – Polonia, Finlanda, Ungaria, Rusia, Cuba.

Actualmente, este rezident în Canada, la Vancouver, unde și-a continuat activitatea muzicală într-o orchestră de suflători, sub egida Concert Band. Profilul reportorial fiind muzica ușoară. Așadar, se cântă repertoriu românesc și la Vancouver! Un fapt puțin obișnuit: a orchestrat timp de 15 ani (o face și azi), câștigându-și aprecierea instrumentiștilor, dar și pe cea a autorităților pentru că și-a oferit știința muzicală pentru concerte (orchestrații și evoluții instrumentale, gratuit), oferite publicului pentru strângerea de fonduri în… sprijinul balenelor sinucigașe (fenomen cu care coastele Canadei se confruntă adesea)!

A scris muzică de film, a orchestrat imens, colaborând pentru emisiunile de musicaluri cu textiera-poetă Cecilia Silvestri.

I s-au cântat melodiile Cântec vesel din Oaș, În numele baladei, Tango ș.a.

Cornel Popescu a fost o prezență permanentă, eficientă în contextul Orchestrei de Muzică Ușoară a Radio-ului; a avut o contribuție substanțială în formarea celor care au devenit în timp regizorii muzicali, maeștrii de sunet ai studiourilor de înregistrări.

Iată-i pe câțive dintre ei, cu merite substanțiale în calitatea înregistrărilor, ca atare a pieselor tezaurizate în fonoteca Radio-ului, pentru ieșirea competitivă în eter: Adalbert Winkler (4 aprilie 1930, Alba Iulia – 28 iunie 1992), Fromi Moreno (autor al melodiei La braț cu tine, lansată de Roxana Matei și Gică Petrescu), Robert Flavian (Mie-mi place să dansez se numea șlagărul lui), Paul Enigărescu (fără creație muzicală dar cu merite deosebite în modernizarea manierei de înregistrare din studiouri).

 

La revedere,

a Dvs. Daniela Caraman Fotea,

alături de Sorina Goia, producătorul programului.

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/02/Cornel-2-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/02/Cornel-2-1-150x137.jpgRevista MuzicalaRecenziiAdalbert Winkler,cecilia silvestri,cornel popescu,Fromi Moreno,Orchestra de Muzica Uşoara Radio,Paul enigarescu,Robert Flavian
Orchestra de Muzică Ușoară a Radio-ului a avut și un dirijor secund. Desigur, personalitatea lui Sile Dinicu era covâșitoare, dar meritele lui CORNEL POPESCU – despre el este vorba, rămân înscrise în echilibrul repertorial și mai ales în emisiunile de televiziune – sute, pe care le-a semnat, oferindu-și (în...