Proiectul “Patru Strune în Jurul Lumii” (recital & CD) a fost conceput de violonista Irina Mureşanu ca un evantai de lucrări inspirate de folclorul de pretudindeni, prezentate auditorilor prin intermediul unui singur instrument: vioara.

Acest instrument este prezent de mii de ani în aproape toate culturile muzicale ale lumii şi are strămoşi în civilizaţiile antice (rebab în Persia şi erhu în China). Repertoriul acestui program conţine compozitori din Europa de Est şi Vest, Orientul Mijlociu şi Îndepărtat, Asia, America de Sud şi America de Nord.

 

Ideea centrală a acestui proiect este faptul că limbajul muzicii este universal dar culorile şi sunetele specifice unei culturi naţionale muzicale depind de ethosul si sensibilitatea zonei geografice respective. Recitalul începe cu sunete inspirate din folclorul românesc, rusesc şi irlandez (Enescu, Scedrin şi Flynn).

Capriciul 24 de Paganini şi Ciaccona de Bach (cele mai faimoase lucrări ale literaturii pentru vioară) solo sunt “stâlpii de rezistenţă” ai programului. Din Europa, auditorul este purtat în lumea exotică a muzicii persane (R. Vali), indiene (S. Korde) sş asiatice (B. Sheng). Programul se încheie cu o piesă inspirată de tangoul sud-american (Piazzolla) şi două lucrări inspirate din folclorul Americii de Nord.

Proiectul Patru Strune în Jurul Lumii a fost şi continuă să fie primit cu mare entuziasm de public şi critici. Într-un articol recent din “Cape Cod Times”, criticul Keith Powers a remarcat: “ ‘Patru Strune În Jurul Lumii’ extinde în direcţii noi talentul prolific al Irinei Mureşanu şi oferă auditorilor şansa de a audia tehnici instrumentale şi stiluri rar întilnite în sala de concert. Virtuozitatea magică a Irinei Mureşanu a fost firul călăuzitor al acestei enciclopedii stilistice.”

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/03/1111.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/03/1111-150x150.jpgRevista MuzicalaStirifour strings around the world,irina muresanu,patru strune in jurul lumii
Proiectul “Patru Strune în Jurul Lumii” (recital & CD) a fost conceput de violonista Irina Mureşanu ca un evantai de lucrări inspirate de folclorul de pretudindeni, prezentate auditorilor prin intermediul unui singur instrument: vioara. Acest instrument este prezent de mii de ani în aproape toate culturile muzicale ale lumii şi are...