Luni  2 aprilie, emisiunea OAZA DE MUZICĂ (Radio România Cultural, 14,30-15,00) îl are ca invitat pe dirijorul CRISTIAN MĂCELARU. Este prima ediţie din cele cinci, premium, pe care vi le propun pentru  săptămâna care precede Sărbătoarea Paştelui Ortodox.

Tema  care va străbate cele cinci emisiuni este ÎNVIEREA ca temă predilectă în istoria culturii universale.

Sorina Goia

* * * * *

Nu cred că oamenirea are nevoie de religie.

Eu spun că omenirea a creat religia ca să poată să explice un fenomen pe care știam că îl avem în noi, care este Spiritualitatea și care este o Credință…născută în noi.

Dacă ar fi după mine, fiecare persoană ar avea ceea ce autodefinesc ei o Religie. Religia este un răspuns la o întrebare la care n-ar trebui să căutăm răspunsul. Religia e o machetă, să spun așa, a ceea ce au experimentat unii oameni, dar noi trebuie să luăm macheta ca o structură care ni se sugerează. Însă noi suntem cei responsabili pentru a redefini acea machetă, pentru noi.

De multe ori, poate, cele mai intime rugăciuni sunt cele în care nu putem folosi cuvinte, pentru că nu avem cuvinte prin care să ne putem exprima.

Eu cred că religia e folosită acum pentru a convinge o masă de oameni că sunt diferiți față de alți oameni și este folosită incorect. Este folosită, din păcate, pentru a distruge exact ceea ce o lume spirituală ar trebui să fie, adică o Uniune completă a noastră, a oamenilor.

Religia trebuie să fie un lucru personal. Dacă este religia altcuiva, nu mai are funcția care a fost de la început. În religie nu există o a doua generație, religia este pentru o singură generație, pentru că fiecare generație trebuie să își autodefinească această idee de a se exprima printr-o religie, în limba artei.

Cristian Măcelaru

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/03/MacelaruCristian05-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/03/MacelaruCristian05-1-150x150.jpgRevista MuzicalaEmisiunicristian macelaru,Oaza de muzica,sorina goia
Luni  2 aprilie, emisiunea OAZA DE MUZICĂ (Radio România Cultural, 14,30-15,00) îl are ca invitat pe dirijorul CRISTIAN MĂCELARU. Este prima ediţie din cele cinci, premium, pe care vi le propun pentru  săptămâna care precede Sărbătoarea Paştelui Ortodox. Tema  care va străbate cele cinci emisiuni este ÎNVIEREA ca temă predilectă...