O altă personalitate interesantă a muzicii ușoare românești: AUREL MANOLACHE (5 octombrie 1931, Galați – 9 martie 2010, Galați).

A  avut vocația organizărilor de evenimente muzicale, a manageriatului instituțiilor de cultură. Din 1968 a intrat în Uniunea Compozitorilor. Este un creator de șlagăre.

Și-a început studiile la Liceul Vasile Alecsandri din Galați, continuându-le în cadrul Conservatorului particular Arta. A practicat dirijoratul la orchestra populară Valurile Dunării, la Ansamblul de cântece și dansuri al orașului natal; apoi profesoratul, ca membru în echipele Școlii medii de Marină (1953-1955), a Școlii metalurgice din Galați (1953-1956), dirijor și director la Teatrul de Estradă din Galaţi (1954 – 1956); este dirijor și director al teatrului marinei militare din Constanța (1956-1959), dirijor și șef de secție la Teatrul de stat din Constanța (1959-1969);  în fine, prim dirijor și director al Teatrului Fantasio, celebră instituție muzicală a litoraului (1969 – 1995).

Și-a dedicat viața și activitatea acestei din urmă instituții. Pot spune că a dus muzica, pe slujitorii ei în toate localitățile Dobrogei, chiar și în cele din urmă sate. Altfel spus, a creat formule artistice care să mulțumească, să-i încânte și pe cei care ascultau pentru prima oară o formație orchestrală, vedeau – pe viu, numere dansante ori vocal-solistice. Contribuția lui Aurel Manolache la muzicalizarea Dobrogei a fost esențială.

Dincolo de stagiunile orășenești de la sediu (fastuoase, de mare succes), de turneele pe care le-a inițiat și condus în SUA, Canada, Rusia, Bulgaria, Israel, Siria, Polonia, Germania, Austria, Belgia, Olanda, Cehoslovacia, Elveția, Portugalia, Turcia ș.a., Aurel Manolache a dat un avânt considerabil Festivalului de Muzică Ușoară Românească de la Mamaia. Mari șlagăre s-au lansat aici, mari voci ale genului. I-aș numi în context pe Margareta Pâslaru, pe Cătălin Crișan…

Președinți ai Uniunii Compozitorilor acceptau conducerea juriilor de Festival. Nume majore ale creației își înscriau piesele ori elevii în concursuri. La sosirea delegațiilor, reprezentanții organizatorilor constănțeni, conduși evident de Aurel Manolache, își întâmpinau oaspeții la linia de demarcare a județului, aflată într-o pădure, loc numai bun pentru o primire de gală, pentru un picnic…

Începând din 1972 și piesele lui Manolache au primit distincții la Concursul de creație (de la Mamaia).  Dar și Uniunea Compozitorilor i-a acordat patru importante premii (1978, 1981, 1983, 1985). A fost distins și cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981).
De-a lungul timpului, Aurel Manolache a compus muzică de teatru, pentru balet, corală şi muzică uşoară: 10 partituri proprii, peste 23 în colaborare, în principal cu Henry Mălineanu.

În 2001, Aurel Manolache a iniţiat și Festivalul Mamaia Copiilor, împreună cu Dumitru Lupu, manifestare importantă pentru educația și lansarea de noi voci, aducând din nou litoralul în prim-planul actualității muzicale.

Desfințarea Teatrului Fantasio (sub motivarea, nejustificată în fond, a unirii cu alte organisme scenice din oraș) a fost o lovitură mai mult decât grea pentru muzicianul-director. După nesfârșite procese, și-a recâștigat numele singular de instituție, dar a fost prea târziu. Personalul își găsise alte îndeletniciri…Nu după mult timp Aurel Manolache ne-a părăsit…

Melodiile sale au fost cântate de Margareta Pâslaru, Cătălin Crișan, Dan Spătaru, Loredana Groza, Corina Chiriac ș.a. Julio Iglesias a interpretat la Festivalul Cerbul de aur de la Brașov, în 1969, piesa lui Aurel Manolache Ale tale, marele șlagăr al carierei creatorului.

 

Creație (selectiv): Ale tale, Comoara mea, De dragoste, Hai, vorbește, La noi, Mangalia, Ninge, ninge, Măi, măi, măi, Nu cred, Singurătate, Zărzărelul, Când merg copiii la școală dimineața, Vorbește marea ș.a.

La revedere, a dvs. Daniela Caraman Fotea,

alături de producătorarea programului, Sorina Goia.

 

 

 

 

 

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/05/images-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/05/images-1-150x112.jpgRevista MuzicalaRecenziiAurel Manolache,daniela caraman fotea
O altă personalitate interesantă a muzicii ușoare românești: AUREL MANOLACHE (5 octombrie 1931, Galați – 9 martie 2010, Galați). A  avut vocația organizărilor de evenimente muzicale, a manageriatului instituțiilor de cultură. Din 1968 a intrat în Uniunea Compozitorilor. Este un creator de șlagăre. Și-a început studiile la Liceul Vasile Alecsandri din Galați, continuându-le în cadrul Conservatorului...