După mai bine de 10 ani opereta „Țara surâsului” de Franz Lehar revine în repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, cu două reprezentații, vineri 29 iunie și sâmbătă 30 iunie 2018, începând cu ora 18:30, în Sala Opereta.

Premiera absolută a avut loc la Teatrul Metropol din Berlin, pe 10 octombrie 1929. Premiera românească a avut loc  în anul 1934.

În perioada în care a condus destinele Teatrului de Opereta, maestrul Ion Dacian a adus în atenția publicului, în anul 1965, opereta romantică în 3 acte „Țara surâsului”. După un libret de Ludwig Herzer și Fritz Löhner-Beda, ne este prezentată o poveste imposibilă de iubire între două lumi. O poveste dulce-amăruie strivită de diferențele culturale dintre educația europeană și tradiția chineză.

Dacă ar fi să inventez un subtitlu pentru opereta „Țara surâsului” de Franz Lehar, acesta ar fi … ‹‹Povestea unei iluzii››. Iubirea  europenei Lisa pentru prințul chinez Sou Chong este o iluzie superbă la care fiecare femeie are dreptul să viseze.

Astăzi, bariera distanței, a concepțiilor despre lume și viață, aproape nu mai există decât în colțuri din lume în care vorbim despre extremism. În secolul trecut, bariera exista.De aceea, o poveste de dragoste între o europeană emancipată ca Lisa și un chinez supus rigorilor funcției dar, mai ales, tradiției milenare precum prințul Sou Chong, nu poate avea un final fericit.

În mod simbolic, am dorit să materializez sensibilitatea și sufletul Lisei prin întruchiparea fascinantei  păsări Luan din mitologia chineză. Aceasta preia, pe parcursul desfășurării evenimentelor, stările succesive de fericire, tristețe, zbucium și dezamăgire ale Lisei. În contrast cu grația acestei păsări există rigiditatea MĂȘTII din „Țara surâsului”. După cum spune chiar prințul Sou Chong “își ascunde trăirile sub masca surâsului”. Masca se augumentează, devenind mult prea apăsătoare pentru Lisa. Masca milenară nu cunoaște și nu acceptă toleranța. Sufletul Lisei nu acceptă compromisul. De aici, finalul trist, inevitabil…” Anda Tabacaru – regizor artistic (Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”)

 

Echipa artistică a noii producţii:

Dirijor: Lucian Vlădescu

Scenografie: arh. Cătălin-Ionescu Arbore

Coregrafie: Mălina Andrei

Proiecții video: Anca Albani

Biletele se pot cumpăra și de la casieria Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” localizată pe b-dul Octavian Goga, nr. 1.

Program de funcționare: luni-vineri 12.00-18.00, sâmbătă 12.00 – 14.00

Mai multe detalii despre spectacole și bilete găsiți pe: www.opereta.ro

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/06/afis-TR-717x1024.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/06/afis-TR-150x150.jpgRevista MuzicalaComunicate
După mai bine de 10 ani opereta „Țara surâsului” de Franz Lehar revine în repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, cu două reprezentații, vineri 29 iunie și sâmbătă 30 iunie 2018, începând cu ora 18:30, în Sala Opereta. Premiera absolută a avut loc la Teatrul Metropol din...