Punctul culminant al ediției a XVI-a a Festivalului ICon Arts Transilvania (organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România) a avut loc aseară la Sala Thalia din Sibiu, un spațiu care s-a dovedit prea mic pentru numărul mare de iubitori ai muzicii de calitate.

Protagoniști au fost membrii ai London Schools Symphony Orchestra, ansamblu care este de mai bine de 60 de ani un simbol al talentului și realizărilor celor mai buni tineri muzicieni din capitala Angliei. Sub bagheta dirijorală a lui Peter Ash, programul a fost alcătuit din opusuri de Bela Bartok, Leonard Bernstein și a debutat cu o versiune ambiţioasă a Rapsodiei Române nr.1 de George Enescu. În ciuda imperfecțiunilor, tinerii muzicieni englezi au impresionat prin entuziasm și omogenitate. De asemenea este lăudabil faptul că Primăria Londrei subvenționază un astfel de ansamblu, o adevărată pepinieră pentru marile orchestre britanice.

Astăzi, orchestra va cânta la Conacul Apafi din Mălâncrav; în sala Thalia din Sibiu va avea loc concertul “Composer in Residence”, Duo Cello Jaya interpretând în primă audiție lucrări scrise de compozitori selectați din toată lumea, special pentru Rezidența Creativă ICon Arts Transilvania.

Festivalul continuă până pe 11 august în spații deosebite din: Biertan, Viscri, Alma Vii, Richiş, Cloaşterf, Dealu Frumos, Cetatea Râşnov şi Castelul Peleş. Un festival inedit care propune concerte şi  spectacole de dans contemporan integrate într-un tablou zonal complex din care nu lipsesc gastronomia locală, tradiţiile, meşteşugurile, degusările de vinuri şi  o “şezătoare postmodernă” care sărbătoreşte în avanpremieră “Sibiul – Regiune gastronomică 2019”.

Sebastian Crăciun

http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/07/sibiu-1-1024x513.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/07/sibiu-1-150x150.jpgRevista MuzicalaCronica
Punctul culminant al ediției a XVI-a a Festivalului ICon Arts Transilvania (organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România) a avut loc aseară la Sala Thalia din Sibiu, un spațiu care s-a dovedit prea mic pentru numărul mare de iubitori ai muzicii de calitate. Protagoniști au fost membrii...