Dorel Baicu 2Născut la 22 mai 1959 la Constanta, a absolvit Liceul de  Muzică nr. 1 şi Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. A studiat cu profesorii Virgil Opriţoiu şi Virgil Frâncu.

Şi-a continuat perfecţionarea în Italia şi Germania cu maeştri de mare renume precum Antonio Bachelli si Pierre Yves Artoud, în muzică de cameră şi muzică contemporană.

În 1982 fondează Trio “Syrinx” cu care dezvoltă în timp o activitate remarcabilă, dovadă fiind premiile naţionale şi internaţionale, precum si turnee (Rusia, Ucraina, Bulgaria, Italia, Germania, Spania, Anglia, Portugalia, Africa de Sud, China, Coreea, Brazilia, Norvegia, Malta, S.U.A. Africa de Sud,Grecia etc.) înregistrari, festivaluri naţionale şi internaţionale, numeroase participări la diverse manifestări artistice.

Este laureat al concursurilor de la: Llangollen – Anglia, Ancona –Italia, Stressa – Italia, Martigny –Elvetia, Capri – Italia, Tokyo – Japonia, precum şi al concursurilor naţionale de muzică de camera.

În 1985  devine membru fondator al primului Festival de Muzică Contemporană în Bacău, iar în 1986 primeşte premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România pentru popularizarea creaţiei muzicale contemporane româneşti.

A fost membru fondator al Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea şi al Concursului “Domenico Cimarosa”- din Aversa (Italia).

A fost invitat în calitate de membru al juriului în diverse concursuri naţionale şi internaţionale, de flaut sau muzică de cameră. A susţinut numeroase cursuri de perfecţionare.

Cu Trio “Syrinx” a înregistrat pentru casa de discuri “Electrecord”, B.B.C. – Anglia, Edi – Pan din Italia.

În calitate de solist, a susţinut peste 200 de concerte în compania filarmonicilor din ţară sau din Italia, Franţa, Rusia, Bulgaria, Anglia, Spania etc. precum şi nenumărate recitaluri solistice, cu un repertoriu foarte vast, ce cuprinde lucrări reprezentative din literatura flautistică. Doctor în muzică, din anul 2007 s-a  dedicat şi activităţii pedagogice, în calitate de conferenţiar la catedra de flaut a Universităţii de Arte “G. Enescu” din Iaşi.

 

S
http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/08/Baicu-Simon-Dorel_1-1.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2018/08/Baicu-Simon-Dorel_1-1-150x150.jpgRevista MuzicalaStiridorel baicu,flaut
Născut la 22 mai 1959 la Constanta, a absolvit Liceul de  Muzică nr. 1 şi Conservatorul de Muzică 'Ciprian Porumbescu' din Bucureşti. A studiat cu profesorii Virgil Opriţoiu şi Virgil Frâncu. Şi-a continuat perfecţionarea în Italia şi Germania cu maeştri de mare renume precum Antonio Bachelli si Pierre Yves Artoud, în...