In perioada 31 martie – 12 aprilie are loc prima ediţie a Festivalului de Artă Trans-Siberian  de la Novosibirsk organizat de muzicianul Vadim Repin.Ideea generatoare a evenimentului este multi-culturalitatea, diversitatea patrimoniului artistic internaţional.Acest Festival isi propune să urmareasă – muzical – traseul de cale ferată ce  străbate Rusia de la Vest la Est. 

Trans siberian

Interviu cu violonistul VADIM REPIN realizat de  Irina Hasnaş (difuzat în  emisiunea Musica Viva – Radio România Muzical, 31 martie 2014)  

Vadim  Repin, în 2014 aţi decis să realizaţi un festival în oraşul natal  Novosibirsk, o primă ediţie ce va avea loc în primăvară. Ce v-a determinat să propuneţi un asemena proiect?

De câţiva ani sunt invitat în diferite locuri să creez ceva, un festival. Doresc să fie ceva nou. Cu siguranţă, organizarea unui asemenea eveniment este ceva nou pentru mine şi aceasta se petrece într-un moment bun în viaţa mea. Este adevărat că am câteva porţi deschise, câţiva prieteni pe care pot să-i reunesc într-o singură idee. Vor fi, să spunem, artişti în rezidenţă. 2014 este considerat în Rusia drept Anul culturii. În afara Jocurilor Olimpice de la Soci vor fi şi alte evenimente artistice ce se vor constitui în priorităţi şi fiecare artist rus va fi mândru să participe la aceste manifestări. În Novosibirsk (oraşul meu natal şi al treilea ca importanţă în Rusia, după Moscova şi Sankt Petersburg) s-a construit o  sală de concert, care este foarte nouă şi mare. A fost construită pentru orchestra noastră simfonică, legendară şi care poartă numele unui important muzician care a creat-o: Arnold Katz. Sunt foarte bucuros că am ocazia să realizez un nou festival. Mă bucur că voi putea face aceasta. Nu este un festival doar muzical,este unul dedicat artei. Vor fi îmbinate diferite forme ale artei, nu numai muzică clasică în program. Au fost incluse şi filme documentare, apoi seri de balet, unde printre oaspeţi va fi şi Svetlana Zaharova. Vor exista şi programe în care muzica se va îmbina cu mişcarea şi eu voi fi protagonist alături de balerina Svetlana Zaharova. Se va afla printre invitaţi şi soprana Olga Borodina, într-un concert vocal-simfonic şi nu în ultimul rând vom prezenta o primă audiţie absolută semnată de compozitorul Benjamin Yusupov, care a scris un concert special pentru această primă ediţie. Un concert în şase părţi, în care vioara apare într-o multitudine de faţete ce relevă diferite spaţii culturale ale planetei, precum India sau registrul european clasic, apoi jazz, apoi de ce nu, sonorităţi contemporane Este o comandă a festivalului şi sunt mândru de aceasta. Programul este foarte vast şi interesant şi aştept cu nerăbdare această primă ediţie, care va avea loc în aprilie.

Proiectul a debutat şi din dorinţa de a vă reuni prietenii. Festivalul intitulat Transiberia include şi o călătorie muzicală din Spania, în Japonia.

Da este o idee la care ţin mult. Există multe lucruri interesante. De exemplu, Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Serghei Prokofiev :  prima parte a fost scrisă la Paris, a doua în Rusia, iar orchestraţia, în Spania. Pentru  mine personal, interpretarea unor capodopere şi nu numai, în diferite săli de concerte  pe toate meridianele reprezintă o amplă călătorie. Împreună cu membrii orchestrelor simfonice sau nu, cu partenerii mei din cadrul concertelor sau recitalurilor, invităm publicul la călătorii. Scopul festivalului nostru ce are ca titlu Transiberia, reprezintă într-adevăr o invitaţie la un periplu şi porneşte de la proiectul impresionant al căii ferate, ce leagă Moscova de Novosibirsk. Viaţa noastră cotidiană este o permanentă călătorie, între diferite continente. Ideea de a călători în timp printre diferite experienţe, printre emoţii şi fizic să te afli pe drum, poate crea, poate genera diferite proiecte, pe cât de ample, pe atât de interesante. După această primă ediţie ne propunem să devenim mai importanţi, cu proiecte mai ample pentru următoarele.Repin

Vadim  Repin, această primă ediţie se va desfăşura nu numai în oraşul natal  Novosibirsk dar şi în câteva localităţi învecinate. Vă dorim mult succes pentru această primă ediţie.

Mulţumesc. Aş dori să revin la anul 2014, care este cel al culturii în Rusia. Din păcate, situaţia pe glob nu este favorabilă şi auzi adesea că o orchestră simfonică trebuie desfiinţată, că multe proiecte nu se pot îndeplini şi trebuie să remarc cu bucurie importanţa festivalului meu. Guvernatorul Siberiei ne susţine integral şi susţine aceste idei îndrăzneţe. Să reuneşti nume artistice importante într-un singur loc este într-adevăr un lucru extraordinar.

Este o provocare pentru dumneavoastră şi nu numai, dar şi pentru cei care vă înconjoară.

Acesta este cuvântul cheie, prietenii apropiaţi mă ajută. Am avut şansa să mă aflu într-o poziţie privilegiată deoarece toţi prietenii mei s-au alăturat, făcând posibilă în agenda lor ca  prezenţă la festival, într-un oraş nu foarte cunoscut. Cred că vom reuşi să avem noi prieteni pentru următoarele ediţii. Mulţi vor descoperi oraşul şi vor reveni nu numai pentru festival. Cred că este un loc important ce trebuie vizitat.

 


http://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/04/Trans-siberian-300x1021.jpghttp://revistamuzicala.radioromaniacultural.ro/wp-content/uploads/2014/04/Trans-siberian-300x1021-150x102.jpgRevista MuzicalaInterviuriirina hasnas,Novosibirsk 31 martie – 12 aprilie,Olga Borodina,Trans-Siberian Art Festival,Vadim Repin
In perioada 31 martie – 12 aprilie are loc prima ediţie a Festivalului de Artă Trans-Siberian  de la Novosibirsk organizat de muzicianul Vadim Repin.Ideea generatoare a evenimentului este multi-culturalitatea, diversitatea patrimoniului artistic internaţional.Acest Festival isi propune să urmareasă – muzical - traseul de cale ferată ce  străbate Rusia de la Vest...